#RoadtoFutureCup 1: Ajax all in op Reiziger

BvdPloeg, 27-03-2018 om 12:30, 10117 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

31 maart en 1 en 2 april staat op De Toekomst de achtste editie van de ABN Amro Future Cup gepland. Getalenteerde O17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' weer vooruit op het toernooi van Ajax O17. Vandaag: de keepers.

Nog niet zo heel lang geleden was de Future Cup een toernooi waarop alle spelers zich konden laten zien, inclusief de keepers. Er worden zoveel wedstrijden gespeeld, iedereen komt wel een keer aan bod. Daar kwam vorig jaar al een beetje verandering in. Mateusz Gorski mocht één keer starten, de rest van de wedstrijden waren voor Daan Reiziger. Kijk vooral niet gek op als dat komend weekend weer zo is.

Reiziger is dit seizoen de onbetwiste nummer één bij Ajax O17. Hij speelt alles, tekende al een contract en hij zag zijn concurrenten van een jaar geleden allebei vertrekken. Terence Meuwese ging afgelopen zomer naar FC Groningen en stopte niet veel later met voetballen. Jord Ruijgrok hakte enkele weken geleden de knoop door: zijn toekomst ligt niet bij Ajax. Hij en de club gaan in samenspraak met elkaar ieder hun eigen weg. Het biedt kansen voor de goalies uit Ajax O16, waarvan Harm Dieker de gelukkige is. Calvin Raatsie is niet fit genoeg om te spelen.

Daan Reiziger (16, tweedejaars)
Dik een jaar geleden schreef ik in de Ajax' Kweekvijver nog over de concurrentiestrijd tussen Meuwese, Ruijgrok en Reiziger. Reiziger was toen nog het broekie, de doelman die net kwam kijken bij Ajax O17. Een paar weken later waren zijn twee concurrenten geblesseerd en mocht hij aan de bak in de Future Cup. Ajax won, mede dankzij Reiziger, die zijn ploeg een paar keer op de been hield.

Het is het beeld van de laatste maanden, want de zestienjarige goalie is niet meer weg te denken uit Ajax O17. Ajax gaat wat dat betreft all-in met de man, die anderhalf jaar geleden overkwam van FC Groningen. Voor dit seizoen al kreeg hij van Gery Vink te horen dat hij de eerste keuze was, onder Dave Vos is dat niet veranderd. En dat is niet zo gek, want met zijn constante coaching, meevoetballende kwaliteiten en prima reflexen is hij belangrijk voor O17, dat graag ver vooruit voetbalt en verdedigt. 

Met een contract kreeg hij al snel de beloning voor zijn prestaties en volgend seizoen lijkt Ajax O19 zodoende al te beschikken over een vaste doelman. Kan hij zijn ploeg ook dit jaar naar de titel van de Future Cup leiden? Het aanvallende voetbal onder Vos geeft hem in ieder geval veel uitdaging.

Harm Dieker (16, eerstejaars)
Tegelijk met Reiziger kwam Harm Dieker ook naar Ajax en wel van De Graafschap. De cultuurshock zal enorm zijn geweest, maar de doelman komt er langzaam aan. Hij maakte vorig seizoen al veel minuten, dit jaar wordt hij door veel blessureleed ook gebruikt als vliegende keep; letterlijk en figuurlijk. Hij maakt de laatste weken steevast deel uit van de ploeg van O17, maar zat bijvoorbeeld ook al op de bank bij Ajax O19.

De Future Cup zal dat voor hem vast als een beloning voelen. Normaal gesproken, voor dit seizoen, had hij met Reiziger, Ruijgrok en Raatsie voor zich nergens op gerekend. Nu Ruijgrok weg is en Raatsie na een race tegen de klok niet fit genoeg is bevonden, kan Dieker zich op het hoogste podium laten zien.

Koop hier jouw tickets voor de ABN Amro Future Cup!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
wolterx
Wel benieuwd naar de opkomst qua fans, kan zelf maar 1 dag gaan dus rest zal streamen worden danmaar.
0 0
Ozymandias
Het valt me op dat deze lichting van keepers een stuk meer potentie heeft dan de keepers van de lichtingen hiervoor (laatkomers El Maach, Kotarski en Gorski niet meegerekend).
2 -1
afcas
en toch zou het me niets verbazen als een paar gewoon uitstekende eredivisie keepers blijken te zijn ondanks dat ze hier duidelijk te kort kwamen. kijk padt, hahn, bizot en lamprou bijvoorbeeld. dat belooft wat voor de rest.
2 0