Buitenland: Eriksen valt in tijdens belangrijke zege Inter

door Jesse ter Haar 9

Na enkele midweekse wedstrijden wordt er ook in het weekend weer volop gevoetbald op de buitenlandse velden. De bal gaat rollen in onder meer Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk. De ontknoping nadert en dus neemt de spanning toe. Volg het hier en praat mee!

Maandag 8 maart

In de Engelse Premier League speelde Chelsea maandagavond een thuisduel met Everton. Bij de Londenaren hoopte Hakim Ziyech op minuten, want in laatste twee wedstrijden begon hij in de basis. Maandagavond mocht het echter niet zo zijn. Chelsea won weliswaar met 2-0, maar Ziyech bleef op de bank. Later op de avond speelde Pascal Struijk met Leeds United tegen West Ham United en hij zat zelfs niet bij de wedstrijdselectie. Zijn ploeg ging met 2-0 onderuit.

In de Italiaanse Serie A speelde Internazionale maandagavond de topper tegen Atalanta Bergamo. Christian Eriksen mocht hopen op speelminuten bij de koploper van Italië, al was hij geen basisspeler. Arturo Vidal begon in zijn plek, maar na 50 minuten loste de Deen hem af. De club uit Milaan wist met 1-0 te winnen.

In Portugal vond er maandagavond een onderonsje plaats tussen twee oud-spelers van Ajax. Namens Belenenses SAD trof Mateo Cassierra het SL Benfica van Jan Vertonghen, maar de Belg was afwezig. Cassierra was wel basisspeler bij zijn ploeg, maar kon niet voorkomen dat er met 0-3 werd verloren. In het Franse bekertoernooi speelde het OGC Nice van Kasper Dolberg tegen AS Monaco. De Deen begon op de bank en mocht uiteindelijk ruim een halfuur meespelen, maar hij kon de 0-2 nederlaag niet voorkomen.

Zondag 7 maart

Op zondag lonkten er opnieuw kansen op speeltijd voor oud-Ajacieden. In de Engelse Premier League ging Kenny Tete met Fulham op bezoek bij het kwakkelende Liverpool. Tete deed negentig minuten mee en duwde Liverpool nog dieper in het dal. Fulham won namelijk met 0-1 op Anfield. Later op de dag was het tijd voor de derby tussen Manchester City en Manchester United. Donny van de Beek zat niet bij de wedstrijdselectie. Manchester United won wel met 0-2 van de stadsgenoot.

Tottenham Hotspur en Crystal Palace, de ploegen van Davinson Sánchez en Toby Alderweireld aan de ene kant en Jaïro Riedewald aan de andere kant, sloten de voetbalzondag af in Engeland. Alle oud-Ajacieden deden negentig minuten mee. Alderweireld en Sánchez wonnen het duel met 4-1.

Ook in Spanje rolde de bal op zondag. Er stond een belangrijke wedstrijd op het programma voor Luis Suárez en zijn Atlético Madrid. Concurrent en rivaal Real Madrid kwam op bezoek en de Uruguayaan kon een gevoelige tik uitdelen in de titelrace. De Madrileense derby eindigde in een 1-1 gelijkspel. De spits deed de hele wedstrijd mee en scoorde de 1-0 namens Atlético.

Bij onze oosterburen gingen er twee Ajacieden met het Ajax-DNA voor speelminuten. In de middag ging het Werder Bremen van Niklas Moisander op bezoek bij 1. FC Köln. De Fin zag zijn ploeg vanaf de bank met 1-1 gelijkspelen. Mike van der Hoorn en zijn Arminia Bielefeld ontvingen Union Berlin. Ook Van der Hoorn moest de hele wedstrijd op de bank blijven. Hij zag een doelpuntloos gelijkspel.

In Italië werd er zondag ook volop gevoetbald. Om 15.00 uur speelde het FC Crotone van Lisandro Magallán, de nummer laatst in de Serie A, een thuiswedstrijd tegen Torino. De Argentijn speelde negentig minuten en zijn ploeg won met 4-2 van Torino. Hij blijft echter onderaan staan met FC Crotone. Tegelijkertijd ging AC Milan op bezoek bij Hellas Verona, maar de Milanezen moesten dat doen zonder de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic. Toch werd er met 0-2 gewonnen.

In de avond nam Razvan Marin het met Cagliari op in een uitwedstrijd tegen Sampdoria. Marin begon in de basis, maar werd na 87 minuten vervangen. De Roemeen speelde met 2-2 gelijk tegen Sampdoria. Het Napoli van Stanislav Lobotka sloot de voetbaldag in Italië af met een thuiswedstrijd tegen Mitchell Dijks en Bologna. Dijks zat niet bij de wedstrijdselectie, terwijl Lobotka de hele wedstrijd op de bank zat. Het duel eindigde in een 3-1 zege voor Napoli.

Op zondagmiddag kwam ook Club Brugge in actie. De club van Noa Lang, Mats Rits en Stefano Denswil staat aan kop in België en nam het op tegen Zulte Waregem, de nummer acht van de competitie. Lang begon in de basis en werd na 78 minuten gewisseld. Rits kwam er na 66 minuten in, terwijl Denswil niet speelde. Club Brugge won met 3-0 van Zulte Waregem. In Turkije stond er een wedstrijd voor Ryan Babel en Galatasaray op het programma. Babel werd na 72 minuten gewisseld, maar gaf wel een assist bij de 1-1. Het duel eindigde in 2-2.

In Frankrijk werd er een bekerronde afgewerkt. Het Lille OSC van Sven Botman, door Ajax uitgeschakeld in de Europa League, ging op bezoek bij GFC Ajaccio. Botman begon op de bank en mocht er na 82 minuten inkomen. Lille OSC won met 1-3 en bekert dus door. Ook in Denemarken kwamen er nog oud-Ajacieden in actie. Het FC Kopenhagen van Viktor Fischer en Nicolai Boilesen speelde een uitwedstrijd tegen Brøndby IF. Boilesen was er niet bij, terwijl Fischer na een uur werd gewisseld. FC Kopenhagen verloor het duel met 2-1.

Zaterdag 6 maart

In de Engelse Premier League speelde Bertrand Traoré zaterdagavond met Aston Villa met 0-0 gelijk tegen de Wolverhampton Wanderers. Anwar El Ghazi ontbrak bij Villa wegens een teenblessure. Bij de uitploeg bleef Ki-Jana Hoever de hele wedstrijd op de bank. Voor Aston Villa betekende het gelijke spel averij in de jacht op een Champions League-ticket. De ploeg uit Birmingham staat momenteel negende, maar de achterstand op nummer vier Chelsea bedraagt slechts zeven punten en Villa heeft nog een wedstrijd tegoed.

Later op de avond verloor Joël Veltman vlak voor tijd met Brighton & Hove Albion van Leicester City. Brighton begon nog sterk en pakte na tien minuten de leiding. Het mocht echter niet baten, want Leicester draaide de wedstrijd na rust om en won met 1-2. De nederlaag voor Veltman en consorten is een tik in de strijd tegen degradatie uit de Premier League.

Als zij zich daarin toch weten te handhaven, is er een grote kans dat ze volgend seizoen Tim Krul en Norwich City tegenkomen. De koploper van de Championship speelde thuis tegen Luton Town en won ruim met 3-0. Daardoor breiden The Canaries de toch al riante voorsprong nog iets verder uit. Elf wedstrijden voor het einde is de voorsprong op naaste achtervolger Watford maar liefst tien punten. De eerste twee ploegen promoveren aan het einde van het seizoen.

Ook in Spanje wordt gevoetbald. Daar leed Nemanja Gudelj met nummer vier Sevilla een pijnlijke 2-1 nederlaag tegen degradatiekandidaat Elche. Doordat Sevilla een ruime voorsprong heeft op nummer vijf Real Sociedad, blijft de verliespartij zonder directe gevolgen op de ranglijst. Later op de avond heeft FC Barcelona - de club van trainer Ronald Koeman en oud-Ajacieden Sergiño Dest en Frenkie de Jong - uitstekende zaken gedaan in de altijd lastige uitwedstrijd bij Osasuna. Barça won met 0-2 en voerde zo de druk op koploper Atlético Madrid verder op. De Catalanen kunnen nu kijken of Los Colchoneros ook stadgenoot Real Madrid van zich af weten te slaan. Voorlopig is het verschil tussen Barcelona en Atlético twee punten, maar laatstgenoemde heeft nog wel twee wedstrijden tegoed.

In de Duitse Bundesliga heeft het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz op bezoek bij Borussia Mönchengladbach ietwat los weten te breken uit de negatieve sleur van de afgelopen weken. Precies een maand na de laatste overwinning, wonnen Bosz en de zijnen met 0-1. Dat gebeurde wel zonder Daley Sinkgraven en Timothy Fosu-Mensah. Beide spelers zijn geblesseerd. De eigen overwinning was niet het enige goede nieuws voor Bosz en Leverkusen. Eintracht Frankfurt, de club van Amin Younes, kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen VfB Stuttgart. Leverkusen en Frankfurt strijden allebei voor een Champions League-ticket. Daarin doet laatstgenoemde het vooralsnog iets beter; de Zuid-Duitsers staan derde, met drie punten voorsprong op nummer vijf Leverkusen.

Justin Kluivert zag vanaf de bank hoe zijn club RB Leipzig simpel afrekende met SC Freiburg. De nummer twee van de Bundesliga blijft hierdoor volop meedoen in de strijd om de landstitel, waarin het nog minimaal twee punten goed moet maken ten opzichte van Bayern München. Der Rekordmeister won zaterdag zelf met 4-2 van Borussia Dortmund. Verder wonnen Deyovaisio Zeefuik, Javairo Dilrosun en Daishawn Redan met laagvlieger Hertha BSC met 2-1 van FC Augsburg.

In de Italiaanse Serie A houdt het Juventus van Matthijs de Ligt voorlopig het laatste beetje titelhoop in leven. In eigen huis kwam La Vecchia Signora een vroege achterstand tegen SS Lazio te boven en won het met 3-1. De achterstand op koploper Internazionale bedraagt nu zeven punten, met nog dertien wedstrijden te gaan.

In Frankrijk worden er enkele bekerwedstrijden gespeeld, waarbij onder meer Mitchel Bakker in actie kwam. Zijn club Paris Saint-Germain won zaterdag het uitduel bij Stade Brest eenvoudig met 0-3. Bakker speelde de hele wedstrijd. Ajax' Europa League-tegenstander BSC Young Boys kende een minder goed weekend. Zonder oud-Ajacied Miralem Sulejmani en enkele vaste krachten speelde de koploper van Zwitserland met 1-1 gelijk tegen laagvlieger FC Vaduz. Bij de 0-1 van Vaduz verloor Young Boys bovendien eerste doelman David von Ballmoos met een hoofdkwetsuur. De keeper werd afgevoerd naar het ziekenhuis en zijn deelname tegen Ajax is onzeker. In de competitie zal Young Boys er verder weinig last van hebben; de ploeg staat nog altijd twintig punten voor op de nummer twee FC Basel. Hetzij met een wedstrijd meer gespeeld.

Vrijdag 5 maart

In de Duitse Bundesliga wachtte Schalke 04 een enorm belangrijk duel in de strijd tegen degradatie. De nummer laatst van Duitsland speelde namelijk tegen nummer zeventien FSV Mainz 05. Bij een zege werd het gat met FSV Mainz verkleind tot vijf punten. In Duitsland degraderen de nummers zeventien en achttien, terwijl de nummer zestien nacompetitie speelt. Schalke 04 moest het vrijdag nog altijd doen zonder Klaas-Jan Huntelaar, die met een blessure kampt. Zonder de spits speelde het doelpuntloos gelijk en deed het slechte zaken in de strijd tegen degradatie.

Een andere oud-Ajacied die wel een zege kon gebruiken om uit het degradatiegevaar weg te blijven, was Jasper Cillessen. Hij stond met Valencia vooraf op plek veertien en het gat met de gevreesde achttiende plek was slechts vijf punten. Valencia speelde vrijdagavond tegen nummer zeven Villarreal en boekte een knappe 2-1 zege. Cillessen stond daarbij de gehele wedstrijd tussen de palen en schoof op naar de elfde plek in La Liga.

Verwacht jij dat Ajax met 3-1 wint van FC Groningen? Zet dan in en krijg 9,10 keer je inzet terug!