Van der Ende kritisch op rode kaart, maar begrijpt de penalty voor Borussia Dortmund

door Jesse ter Haar 30

Bron De Telegraaf

Mario van der Ende, voormalig scheidsrechter, vond de rode kaart die Mats Hummels tijdens Borussia Dortmund - Ajax kreeg niet terecht. De penalty die de Duitsers even later kregen, begrijpt hij wel.

'Het was een stevige sliding, maar je moet een speler wel raken om rood te krijgen', begint hij in De Telegraaf over de rode prent. 'Dat was totaal niet het geval. Antony komt ten val omdat hij op het been van Hummels landt. Het was absoluut geen rode kaart.'

Even later gaf Michael Oliver een strafschop aan Ajax' opponent en die keuze kan hij beter volgen. 'Volgens de spelregels! Er zijn drie criteria, buitensporige inzet, onbesuisd en onvoorzichtig. Daar was in dit laatste geval sprake van. Dan kan een scheidsrechter fluiten.'

De gebeurtenissen volgden elkaar in een vrij rap tempo op. In de 29ste minuut kreeg Hummels de rode kaart, terwijl Oliver het acht minuten later min of meer rechttrok met de penalty, die Marco Reus wist te benutten. Na rust herstelde Ajax zich en won het met 1-3 door goals van Dusan Tadić, Sébastien Haller en Davy Klaassen.