Ajax herpakt zich tegen Borussia Dortmund en stelt Champions League-overwintering veilig

door Thijs Zwagerman 2992

Ajax heeft woensdagavond uitstekende zaken gedaan in de Champions League. Zonder groots te spelen rekenden de Amsterdammers in de slotfase af met Borussia Dortmund, dat ruim een uur met een man minder speelde. Door de 1-3 overwinning op Borussia Dortmund kan plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League Ajax niet meer ontgaan.

Met de herstelde Noussair Mazraoui terug in de basis als rechtsback begon Ajax moeizaam tegen Borussia Dortmund. De thuisploeg had de druk er vanaf het eerste moment goed op zitten bij Ajax en creëerde in de openingsfase direct enkele goede kansen. Zo kopte Mats Hummels uit een vrije trap van Julian Brandt in de tweede minuut al op het dak van het Ajax-doel.

Nog een stuk groter was de schrik aan Ajax-kant toen Lisandro Martínez weggleed en Thorgan Hazard oog in oog met Remko Pasveer kwam te staan. De doelman greep zeer adequaat in, maar het gevaar was nog verre van geweken. In de nastoot kreeg Jude Bellingham namelijk een enorme kopkans, maar voor een leeg doel kopte hij naast.

Ajax kwam in deze openingsfase nauwelijks van de eigen speelhelft af en was vooral aan het tegenhouden. Na zo’n twintig minuten spelen deden de Amsterdammers pas het voor eerst van zich spreken voor het doel van Borussia Dortmund. Steven Berghuis schoot na een hoekschop schuin voor het doel net naast, waarna enkele minuten later Ryan Gravenberch Borussia Dortmund-doelman Kobel op zijn weg vond met een schot van afstand.

Na een klein halfuur spelen ontvlamde de wedstrijd plots volledig, toen Borussia Dortmund met tien man kwam te staan. Antony draaide zich frivool los van zijn directe tegenstander en wilde verder dribbelen, maar de Braziliaan werd naar de grond gewerkt door de wild inkomende Mats Hummels. Scheidsrechter Michael Oliver was resoluut en trok de rode kaart, een beslissing die ook na de VAR-check gehandhaafd bleef.

In plaats van dat Ajax de hierdoor ontstane numerieke meerderheid in het restant van de eerste helft goed uitspeelde, nam de wedstrijd opnieuw een opvallende wending. Borussia Dortmund kreeg namelijk een strafschop nadat Mazraoui in het zestienmetergebied van Ajax Dortmund-speler Bellingham licht getoucheerd had. Marco Reus ontfermde zich over het buitenkansje en klopte Pasveer, die zijn hand nog wel tegen de inzet van Reus kreeg, vanaf elf meter: 1-0.

Niet lang na deze tegentreffer kreeg Ajax nog meer slecht nieuws, want in de slotfase van de eerste helft liep Edson Álvarez tegen een gele kaart op. Het betekende een schorsing voor de Mexicaan, die in de rust bovendien in de kleedkamer achterbleef en bij aanvang van de tweede helft werd vervangen door Davy Klaassen.

Met Klaassen in de ploeg wist Ajax aanvankelijk lange tijd weinig te creëren. Borussia Dortmund groef zich met een man minder zeer compact in voor het eigen doel, waardoor Ajax ontzettend weinig ruimte had om gevaar te kunnen stichten. Het eerste échte gevaar in de tweede helft kwam pas na ruim een uur spelen vanaf de rechterflank. Antony gaf een goede indraaiende voorzet in de richting van Klaassen, maar de invaller kreeg zijn hoofd in kansrijke positie niet tegen de bal.

Luttele minuten later ontstond op dezelfde manier weer grote dreiging en ditmaal was het wel raak. Een nieuwe indraaiende voorzet van Antony werd fortuinlijk verlengd richting de tweede paal, waar Dusan Tadić op tijd ter plaatse was om de gelijkmaker binnen te tikken. De aanvoerder bracht Ajax zodoende een kleine twintig minuten voor tijd op gelijke hoogte. In de slotfase leverde het succesvol beproefde recept vanaf de rechterflank met Antony opnieuw succes op. De Braziliaan gaf weer een uitstekende voorzet, met het hoofd van Sébastien Haller als eindbestemming. De spits deed vervolgens wat hij dit Champions League-toernooi al zo vaak deed: scoren. Met een gevoelige en uiterst zuivere kopbal wist Haller doelman Kobel te passeren en maakte hij zijn zevende doelpunt in zijn vierde Champions League-duel.

In de blessuretijd bepaalde Klaassen de eindstand met een intikker vervolgens zelfs nog op 1-3. De invaller werd uitstekend op maat bediend door Antony, die zodoende opnieuw betrokken was bij een Ajax-doelpunt in Dortmund. Door de zege op Borussia Dortmund blijft Ajax foutloos in de Champions League. Na vier duels staat de ploeg op het maximale aantal van twaalf punten.

Stem hieronder op jouw Man of The Match:

Opstelling Borussia Dortmund:

Kobel; Meunier, Hummels, Akanji; Wolf (58' Passlack), Witsel, Bellingham, Hazard (33' Pongracic); Reus (75' Knauff), Tigges (75' Malen), Brandt.

Wissels Borussia Dortmund:

Zagadou, Moukoko, Reinier, Malen, Passlack, Pongracic, Hitz, Knauff, Raschl.

Pasveer; Mazraoui, Timber, Martínez, Blind; Álvarez (46' Klaassen), Gravenberch, Berghuis (67' Kudus); Antony, Haller, Tadić.

Gorter, Setford, Schuurs, Klaassen, Neres, Danilo, Rensch, Labyad, Kudus, Taylor, Daramy, Tagliafico.

1-0 Marco Reus (37', pen.)
1-1 Dušan Tadić (72')
1-2 Sébastien Haller (83')

1-3 Davy Klaassen (90+2')

- Na 29 minuten kreeg Mats Hummels - na een overtreding op Antony - een rode kaart.

Kijk vanaf 20.15 uur live naar Studio Jaxie, waarin wordt voorbeschouwd op het Champions League-treffen tussen Borussia Dortmund en Ajax!