De beste elf jeugdspelers van Ajax in 2019 | Ajax Showtime

De beste elf jeugdspelers van Ajax in 2019

door BvdPloeg 13

De beste elf jeugdspelers van Ajax in 2019

door BvdPloeg 13

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Zoals gebruikelijk kijk ik in deze rubriek aan het einde van het jaar terug op het jeugdseizoen. Namens Ajax Showtime volgen we al jaren de O15 tot en met O19 op de voet, maar wie vielen er nu eigenlijk het meest op? In een echte 1-3-4-3 koos ik er elf uit.

Calvin Raatsie (doelman, Ajax O17/O19) 

De 17-jarige Raatsie was dit seizoen eigenlijk lang één van de velen, want Ajax heeft nogal wat goede jeugdkeepers. Bij Ajax O17 wisselde hij in de eerste helft van 2019 de positie onder de lat af met Harm Dieker. Dat deed hij eigenlijk altijd met verve, maar hij was helaas niet altijd fit. Toch bleek op de Future Cup in april al wel hoe de verhoudingen lagen. Raatsie was eerste keuze, Dieker zat veelal op de bank.

Dit seizoen wachtte Ajax O19, maar met Issam El Maach en Daan Reiziger erbij was speeltijd geen garantie. De omslag kwam op en na het WK O17. Raatsie speelde een geweldig toernooi, zonder hem was Oranje waarschijnlijk al eerder gestrand. Hij redt vaak katachtig, is snel zijn doel uit, voetbalt altijd rustig mee en coacht waar nodig. Na het WK was Raatsie plots de eerste keuze bij O19, ook in de Youth League. Dat was natuurlijk geen toeval.

Devyne Rensch (verdediger, Ajax O17/O19) 

De 16-jarige Rensch heeft misschien wel de grootste ontwikkeling van 2019 doorgemaakt. Begin dit jaar was hij nog een groentje. Hij had net de stap van O15 naar O16 gemaakt, maar was steeds weer één van de beteren. Ook in O17 nam hij het team meteen bij de hand. Vaak naast Neraysho Kasanwirjo stond er een dynamisch centrum dat op snelheid en door de lucht amper te kloppen was.

Maar bovenal is Rensch een verdediger die voetballend bovengemiddeld goed is. Hij is rustig aan de bal, kan verplaatsen, indribbelen en pakt soms zijn goaltje mee. De laksheid die hij nog weleens heeft, gaat er langzaam uit. Op papier heeft hij alles en dus daagde Ajax hem steeds weer uit. Ook O19 bleek geen brug te ver. Na een sterk WK O17, en een contract bij Ajax op zak, lacht het nieuwe jaar hem toe. Opdat hij minstens zestig procent van zijn groei uit 2019 weet te bewerkstelligen, want zijn groeicurve in dit jaar was bijna ongeloofwaardig.

Olivier Aertssen (verdediger, Ajax O16/O17) 

Hoe je het in twee jaar schopt van de amateurs naar Ajax O17... Het kan Aertssen kennelijk niet gek genoeg. Hij kwam in de zomer pas over van Sparta, waar hij slechts één seizoen speelde. Hij was dus maar een half jaar bij Ajax actief dit jaar, maar maakte daarin zoveel indruk dat hij in dit elftal thuis hoort. Aertssen is groot, sterk, vrij snel voor zijn bouw en de bravoure spat uit zijn oren. Hij doet op dit moment best veel denken aan Matthijs de Ligt op die leeftijd.

Ik kan me de eerste wedstrijd waarin ik Aertssen zag nog heugen. Ajax O16 ging in de eerste competitiewedstrijd wedstrijd tegen Utrecht met 3-5 onderuit en Aertssen en consorten werden er constant uit gelopen. Hij oogde wat log en de meeste balletjes gingen nog breed. Hoe anders was dat in de wedstrijd tegen Volendam O16, een week voor de winterstop. Aertssen is uitgegroeid tot steunpilaar in de ploeg en dat kwam in die wedstrijd perfect tot uiting. Hij schakelde iedere aanvaller uit, dribbelde in, speelde met de neus naar voren en maakte een goal uit een vrije trap. Zijn debuut bij O17 was net zo sterk, waardoor hij er na de winter vast en zeker vaker zal spelen. De raket Aertssen lijkt pas net te zijn gelanceerd.

Anass Salah-Eddine (verdediger, Ajax O17/O19) 

Nog een WK-ganger en we zijn er nog lang niet wat betreft dat elftal. Ook Salah-Eddine kan terugkijken op een goed WK, maar de linksback was eigenlijk het hele jaar heel constant. Hij werd begin 2019 overgeheveld naar de O19 en paste zich daar moeiteloos aan. Met zijn sierlijke stijl, technische bagage en oog voor positie voegt hij aan iedere ploeg iets toe, dus was hij ook bij John Heitinga een vaste waarde. Salah-Eddine is een echte moderne back, die alles wel beheerst, eentje die het combinatievoetbal vanuit zijn positie verbetert in plaats van remt.

Net als bij veel anderen leek de drukke agenda van de laatste weken wel wat invloed te hebben op zijn spel. Salah-Eddine had wat pijntjes en bleek plots ook kwetsbaar in de passing en het verdedigen. Het zijn meteen dingen om aan te blijven werken. Net als bijvoorbeeld Jairo Riedewald speelde hij dan ook overal; linksback, centraal en op het middenveld. Met een frisse kop moet hij na de winter één van de sterkhouders bij O19 gaan worden; helemaal als Ünüvar en Hansen vaker worden doorgeschoven. Met die extra druk maakt hij ongetwijfeld snel nieuwe stappen.

Gabriël Misehouy (Ajax O16/O17) 

In een elftal dat over een heel jaar gaat, is het eigenlijk opmerkelijk dat Misehouy langskomt. De 14-jarige middenvelder was per slot van rekening de eerste helft van 2019 lang uitgeschakeld door een blessure. Hij speelde de hele tweede seizoenshelft van vorig seizoen niet, en juist daarom is het zo ongelofelijk knap hoe hij in het nieuwe seizoen opstond bij Ajax O16. Hij debuteerde zelfs al voor de O17, alsof het allemaal maar normaal is dat je op deze leeftijd zo'n lange periode van ontwikkeling mist. Hij was niet onwennig, en ook dat ietwat lakse of vrijblijvende in zijn spel was er nog maar mondjesmaat.

Misehouy pakte de draad van voor zijn maandenlange blessure eigenlijk moeiteloos op en dat is waanzinnig knap voor zo'n jonge gozer. In een elftal met bijna louter oudere jongens was hij een plaag voor de tegenstanders. Misehouy passeert zo makkelijk, dribbelt naar hartenlust, combineert snel en is fysiek ijzersterk in de duels. Logischerwijs stond hij op die manier met assists en goals aan de basis van veel doelpunten en toen Van Axel Dongen werd doorgeschoven, ging de aanvoerdersband bij O16 om de arm van Misehouy. 2020 brengt vast en zeker mooie dingen als hij zo doorgaat, met een kwakkelend O17 boven hem en de Future Cup in het verschiet...

Kenneth Taylor (middenvelder, Ajax O19/Jong Ajax) 

Over spelers met een goed jaar gesproken... Taylor zat met kerst ongetwijfeld met een brede glimlach aan de kalkoen. Wat gaat het hard met de 17-jarige linkspoot, die op het middenveld erg snel volwassen wordt. Eind 2018 was hij nog een speler die na een half uur werd gewisseld door Heitinga in de Youth League, omdat hij het volgens de trainer allemaal nog niet kon bijbenen. Onder 2019 staat echter met koeienletters de handtekening van Taylor.

Hij verdeelt en heerst met zijn traptechniek, zijn dode spelmomenten, zijn inzicht en oog voor positie. Het is dan ook niet gek dat hij geruisloos doorstroomde naar de beloften, en ik heb zo'n vermoeden dat hij daar geen veertig wedstrijden zal spelen. Op de controlerende posities in het Ajaxsysteem zijn er in potentie weinig beter. Het is niet voor niets dat Taylor meegaat naar Qatar. Hij besefte in 2019 definitief dat hij nu in de volwassen wereld is aanbeland.

Youri Regeer (middenvelder, Ajax O17/O19) 

Wat moet ik nog zeggen over Regeer, deze maand nog schreef ik een verhaal over zijn ontwikkeling. In het kort: hij heeft zich in 2,5 jaar tijd opgewerkt van hardwerkende loper tot sterkhouder op het middenveld van Ajax O19. De 16-jarige heeft enorme stappen gemaakt in het voetballende gedeelte. Zijn handelingssnelheid is hoger, hij groeit in het Ajaxspelletje en hij blijft maar scoren op belangrijke momenten. Trainers lopen met hem weg en dat is niet meer dan logisch.

Ook voor hem was het WK O17 een eyeopener. Net als bij Ajax begon hij als reserve en knokte hij zich in het elftal. Gek genoeg als centrale verdediger maakte hij indruk, al lijkt zijn toekomst daar niet te liggen. Het zegt wel veel over de veelzijdigheid van Regeer, die een elftal beter laat renderen en voetballen en dat is een grote kwaliteit. De volgende stap zal in 2020 ongetwijfeld een leidersrol in O19 worden, misschien zelfs als aanvoerder.

Naci Ünüvar (middenvelder, Ajax O19) 

Natuurlijk mag hij niet ontbreken, ondanks dat hij in de afgelopen weken niet zijn beste periode beleefde. We stappen natuurlijk niet heen over zijn glansrol tijdens de Future Cup, zijn goede spel in de laatste weken van vorig seizoen en al die balletjes buitenkant rechts, waarmee hij menig speler alleen voor de keeper zette. Ook zelf bleef Ünüvar veel scoren, ook bij de grote jongens van O19. En daar kwam in december het langverwachte debuut bij Jong Ajax bij.

Het is een prachtig einde van 2019, waarin Ünüvar samen met zijn generatiegenoten Europees kampioen werd. Het WK viel dan weer wat tegen, maar hij herpakte zich knap in de laatste weken van dit jaar. 'Naci! Ga maar centraal lopen, alle ballen moeten naar jou', was bij AZ O19 - Ajax O19 een veelzeggende instructie van Heitinga. Wie Ünüvar aan de bal krijgt, weet dat er ieder moment iets moois kan gebeuren, ook in 2020.

David Kalokoh (aanvaller, Ajax O14/O15) 

Hij is de trotse topscorer van Ajax met vijftien goals en dat als buitenspeler. Kalokoh heeft zich sinds zijn komst van VVV-Venlo in 2018 dan ook gepresenteerd als veelzijdige aanvaller. Hij heeft een lekkere dribbel, een breed arsenaal aan trucs, hij heeft oog voor zijn medespelers en scoort ontzettend makkelijk uit alle hoeken en standen. Hij is best lang, maar dat doet geen afbreuk aan zijn atletische houding. Vanaf links is hij niet te houden en voor de goal is hij à la Quincy Promes zo scherp.

Maar het knapste is toch wel zijn makkelijke aanpassing. Als 13-jarige kwam hij uit Venlo in Amsterdam terecht in een gastgezin. Hij kreeg rustig de tijd om te wennen in O14, maar deed in de eerste helft van 2019 al enkele keren met O15 mee. In het afgelopen half jaar heeft hij weer razendsnel stappen gezet, en was hij eigenlijk de meest in het oog springende speler bij de voetbalmachine die Ajax O15 heette. O16 zal vast niet lang op zich laten wachten, maar belangrijker: trekt Kalokoh door of krijgt hij te maken met de buitenspelerziekte bij Ajax? Ontzettend veel buitenspelers in de middenbouw haalden het uiteindelijk niet.

Sontje Hansen (aanvaller, Ajax O19/Jong Ajax) 

Hij werd topscorer op het WK O17, hij maakte zijn debuut met een goal bij Jong Ajax en hij speelde inmiddels twee keer mee met het eerste. Een prachtige lijst in een succesvol jaar, maar wat maakt Sontje Hansen nu precies zo goed? Dat komt vooral voort uit zijn mentaliteit en aangeboren talent. Hansen wil altijd spelen, ook als hij eigenlijk geblesseerd is. En Hansen zoekt altijd de voetballende oplossing, in iedere situatie, of het nu kan of niet.

Daarnaast toonde hij zich heel veelzijdig in 2019. Hij speelde jarenlang in de spits, een positie waar hij bijna automatisch weet wat hij moet doen. Maar op de flanken in O19 of kort achter de spits drukte hij ook zijn stempel. Snel combinatiespel, vlugge acties, de blik altijd naar voren en fysiek in staat om zijn mannetje te staan. Juist door die andere posities is hij een betere speler geworden, een completere speler ook. In de as komt hij het beste tot zijn recht, maar net als bijvoorbeeld Promes kan hij met zijn lichaam vol voetbal eigenlijk overal spelen.

Amourricho van Axel Dongen (aanvaller, Ajax O15/O16/O17)

Wat een jaar vol ups en downs voor de aanvaller, die vooral het laatste half jaar als een komeet naar voren is geschoten. Ik had hem weleens langs zien komen in de samenvattingen van Ajax, maar zag hem door een gebroken knieschijf weinig spelen bij O15 dit jaar. Toen hij terugkwam, was het nog wat onwennig, en lukte lang niet alles wat hij wilde. Hij kreeg wel meteen de aanvoerdersband terug, een teken dat hij nog steeds de leider was van deze generatie.

Pas na de zomer zag ik echt waarom. Bij O16 begon hij het seizoen als linksbuiten en dat deed hij indrukwekkend. Hij is tweebenig, geeft ragfijne voorzetten, heeft een goede actie, is snel en heeft ondanks zijn kleine postuur een sterke fysiek. Bijna wekelijks stond hij op het scoreformulier en dus kwam de stap naar O17 niet als een verrassing. Van Axel Dongen scoorde bij zijn debuut meteen twee keer en trok de moeizaam draaiende ploeg uit het slop. Totdat hij opnieuw geblesseerd raakte, eerst aan de neus en toen aan de knie. Als hij in 2020 in de eerste plaats een heel jaar fit blijft, kijk ik handenwrijvend uit naar wat komen gaat.

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties