Column: Wat te doen op donderdagavonden?

door giobelloni 23

Column: Wat te doen op donderdagavonden?

door giobelloni 23

Laatst geüpdatet

Het is donderdag en dat betekent dat de Europa League-wedstrijden vandaag op de planning staan. Vorig jaar op de donderdagen maakte Ajax zich op voor de wedstrijden tegen Standard Luik, Panathinaikos en Celta de Vigo, maar na de uitschakeling door Rosenborg BK is er voor de supporters een groot gapend gat ontstaan. Nu rest de vraag: wat te doen op de donderdagavond?

We hebben het in deze fase van het jaar weer zwaar te verduren. Nadat Ajax vorig jaar wéér geen kampioen werd, moesten we ons wederom focussen om via de voorrondes de Champions League te halen. Na het succesvolle vorige Europese seizoen was er veel hoop, maar na twee remises tegen OGC Nice was het alweer gedaan in de Champions League. Dan maar de Europa League in, klonk het. We weten helaas allemaal hoe dat is afgelopen. En daar zitten we dan, zonder Europese avondjes op dinsdag, woensdag of donderdag. Natuurlijk is er nog genoeg voetbal op tv, maar zonder Ajax is er toch maar vrij weinig aan.

Want zeg nou eerlijk, die Europese avonden, daar leven wij als Ajacieden toch voor? Zowel uit als thuis. Die spanning die al is te voelen vanaf het moment dat je opstaat. Op je werk waar je acht uur lang alleen maar kan denken aan hoe de wedstrijd gaat verlopen, en dan die laatste uurtjes voor de wedstrijd. Die waren voor mij altijd het zwaarst. Dan was het zover, dan ging ik richting de Johan Cruijff ArenA, met kippenvel over mijn lichaam. Het gezang vanaf de F-side (en later het hele stadion), het vertoonde spel en elke keer een uitverkocht huis zorgden voor een fantastische sfeer. De overwinningen op Standard, Panathinaikos, Celta, Legia, Kopenhagen, Schalke en Lyon begonnen langzaam al te wennen. Tot de uitschakeling in Trondheim door Rosenborg BK. Toen werden we met z'n allen uit de illusie, die van het terugkeren naar de subtop van Europa, gehaald.

Er rest nu weinig anders dan als liefhebber van het Nederlandse voetbal naar de overgebleven Nederlandse clubs Feyenoord en Vitesse te kijken. Zelfs Vitesse speelt Europees voetbal, Vitesse. De laatste keer dat ik op hun site keek was de eerste groepswedstrijd nog niet eens uitverkocht, twee dagen van tevoren. Wat had ik graag de mogelijkheid gehad om een kaartje voor een Europese groepswedstrijd van mijn favoriete club te kopen. En dan heb je als Vitesse-supporter, waar Europees voetbal al ongebruikelijk is, wel de kans om een kaartje te kopen en dan zijn er toch velen die twijfelen. Ik kan daar niet bij, daar waar ik nu juist mijn best moet doen om de donderdagavond in te vullen.

Maar gelukkig zijn er nog een paar dingen die wat troost bieden. Zo kan ik als fan van Expeditie Robinson het programma eindelijk eens 'live' kijken. Wellicht dat Richard Witschge en Anouk Hoogendijk samen nog een kokosnoot hooghouden, al schat ik die kans niet heel hoog in. Het schijnt namelijk dat kokosnoten vrij hard zijn. Of voor de feestbeesten die graag uitgaan, is op donderdagavond uitgaan eindelijk weer een optie. Dat is in theorie hetzelfde als een Europees avondje, minus de voetbalwedstrijd, want gedronken wordt er toch wel. Met een beetje geluk gooit de dj er nog een 'Bloed, zweet en tranen' doorheen.

En dan is er natuurlijk ook nog een financieel voordeel. Europese tripjes zitten er helaas niet in, dus zal menig portemonnee weer een keer vol zitten na de Europese wedstrijden. Al zien we dit niet echt als een voordeel. De uittripjes waren namelijk juist wat een Europees seizoen zo geslaagd maakten. Op een plein of in een pub in Manchester, Madrid of Glasgow een biertje drinken. Het liefst wel ergens waar het bier betaalbaar is, Scandinavië dus niet. Samen met honderden anderen, die net zoals jij daar zijn om hun favoriete club te zien voetballen. Juichen in een uithoek van het stadion, honderden kilometers van huis. Dat is mede wat voetbal zo mooi maakt, maar dit seizoen helaas niet.


Giovanni Belloni
(Twitter: @giobelloni | e-mail: g.belloni18@gmail.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties