Column: Een open brief aan Clarence Seedorf

door Bart Veenstra 6

Column: Een open brief aan Clarence Seedorf

door Bart Veenstra 6

Laatst geüpdatet

Beste Clarence,

Wat een geweldige indruk heb je weer achter gelaten in je recente interviews. Alweer 25 jaar geleden debuteerde je in het shirt van Ajax en dus zochten de media je weer eens op. Je sprak met Voetbal International en Ajax TV en bij alles wat je zei, dacht ik: je hebt gewoon gelijk, alles klopt, alles klinkt zo logisch.

Waar veel oud-spelers, maar ook supporters, de winst van de Champions League in 1995 als hun mooiste Ajax-moment noemen, kies jij juist voor de wijze waarop Ajax dat enorme succes wist te bereiken. Dat laat zien dat je verder kijkt dan je neus lang is. Om een dergelijk succes te boeken, is namelijk een heel lange weg af te leggen. En dat weet jij als geen ander. Het mooie is ook dat je echte clubmensen als Bobby Haarms, Sjaak Wolfs en Tante Sien noemt. Want inderdaad, zij zijn onderdeel van het succes. Dat mensen die niet eens spelen voor Ajax al enorm gemotiveerd zijn, dat moet een verschil maken voor een speler, zeker als die speler jong is. En gelijk heb je.

Vorig jaar wist Ajax na een geweldig seizoen de Europa League-finale te bereiken. Maar in plaats van dat Ajax verder bouwde op dat succes, takelde het eigenlijk alleen maar af. Onnodig, zo vindt jij. Ajax had moeten doorpakken, steeds beter en stabieler moeten gaan presteren in de Champions League. Tsja, dat klinkt heel mooi Clarence, maar uit elke linie vertrok wel de beste speler bij Ajax. Bovendien vertrok ook de trainer – die op zijn zachtst gezegd niet onbelangrijk was – dus is het dan niet logisch dat het nu weer even wat minder gaat?

Nee, zeg jij. In jouw optiek was het niet nodig geweest dat spelers als Davinson Sánchez, Davy Klaassen en wellicht ook Bertrand Traoré vertrokken bij Ajax. We hebben ons er te snel bij neergelegd, Ajax moet er meer aan doen om zijn beste spelers te behouden. En misschien is dat ook wel zo. Je beseft dat het niet makkelijk is, maar je opent wel deuren. Deuren die tot nu toe gesloten blijven. Immers, er kwamen clubs met veel geld en weg waren de spelers. Oké, het vertrek van Klaassen en Traoré was te verwachten en wellicht echt niet tegen te houden, maar Sánchez? Die had in jouw ogen wellicht kunnen blijven.

Bovendien, Clarence, deed je in Voetbal International nog een boeiende uitspraak. Spelers van een jaar of 32 worden bij de clubs in de grote Europese competities al snel te oud bevonden, maar zouden voor clubs als Ajax heel bruikbaar kunnen zijn. En zo is het. Met een elftal vol talenten ga je het niet redden. Ook bij Ajax zien we dat dit seizoen. Sinds ‘oudjes’ Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar bij Ajax weer in de basis staan, wordt er in ieder geval weer gewonnen in de Eredivisie.

Jij weet als geen ander hoe belangrijk het is als er enkele oudere spelers rondlopen in de selectie. Hoe belangrijk dat wel niet is voor een jong talent, dat ze een houvast hebben. Zelf vertelde je dat je enorm veel had aan iemand als Dennis Bergkamp, of Aron Winter, of Bryan Roy, of Frank Rijkaard, of Michel Kreek of Stefan Petterson. Maar ja, dergelijke spelers lopen er bij Ajax eigenlijk nauwelijks. Ja, Huntelaar en Schöne, maar verder? Daarom ben ik wel benieuwd of jij afgelopen zomer, als jij het voor het zeggen had gehad tenminste, Nigel de Jong wél had teruggehaald naar Ajax. En dan niet eind augustus, maar begin juni al. Zodat hij er vanaf het begin bij was en de groep op sleeptouw had kunnen nemen in de Europese duels.

Trouwens, wist je dat men bij Ajax nog een nieuw lid voor de Raad van Commissarissen zoekt? Iemand met voetbalverstand wordt gezocht, want die is er na het vertrek van Theo van Duivenbode niet meer. Van Duivenbode was namens de RvC in principe de persoon die meebesliste over het wel of niet doen van een aankoop of verkoop. Als ik jou zo hoor praten, lijkt het mij dat jij de ideale man bent voor die positie. Of niet dan, Clarence? Aankomende vrijdag 10 november tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering is er dus een stoel vrij. Ik weet dat het officieel niet kan (een aankondiging voor een nieuw RvC-lid dient vijf weken van tevoren bekendgemaakt te worden), maar toch: lijkt het je niet wat, om daar te gaan zitten?

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Profiteer nu van de wedstrijdactie in de Ajaxshop en haal het Ajax trainingsshirt of trainingspak voor jouw zoon en/of dochter!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.