Ajax' Kweekvijver: Lekker blijven, Donyell

door BvdPloeg 27

Ajax' Kweekvijver: Lekker blijven, Donyell

door BvdPloeg 27

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De geruchtenmolen draait op volle toeren en dus komen er weer bijna dagelijks berichten voorbij waarvan het hart van de gemiddelde Ajax-fan even overslaat. Tientallen namen passeren de revue, 99 procent van de tijd lopen deze geruchten leeg als een luchtballon. De vingers gingen gekruist bij de massale Engelse berichtgeving over Jasper Cillessen en dat is nu niet anders bij Donyell Malen.

Donyell Malen, zestien jaar oud, spits en doelpuntenmaker van beroep. Alhoewel, nog niet helemaal. Ajax wil de aanvaller graag aan zich binden, het deed Malen een contractaanbieding, maar centjes verdienen doet hij nog niet. In tegenstelling tot leeftijdsgenoten Navajo Bakboord en Ché Nunnely laat de krabbel van Malen op zich wachten. Waarom? Eigenlijk heeft niemand enig idee.

Want zaakwaarnemer Mino Raiola is goed voor zijn spelers en als de beroemde én beruchte agent zich eenmaal over een speler heeft ontfermd, dan is het kamp gesloten. Geen woord wordt er dan nog gerept uit een andere mond dan uit die van Raiola zelf. En als hij zijn mond opentrekt, volgt er zelden tot nooit alleen maar formele taal. Zo ook niet bij Malen. Want de spits vierde op 19 januari al zijn zestiende verjaardag en in mei volgde een contractaanbieding. Niet snel genoeg, zo vond Raiola, die dat op zijn eigen manier kenbaar maakte: 'We doen het rustig aan. Ajax heeft heel lang gewacht.'

En dus zit Ajax in de wachtkamer van Raiola en niet andersom. Geen onbekende situatie, Marc Overmars kent de wachtkamer van de belangenbehartiger beter dan die van zijn eigen tandarts. Raiola's wil is wet en je kunt moeilijk ontkennen dat hij dat spelletje sterk speelt. Geen enkele zaakwaarnemer had Zlatan Ibrahimovic op nota bene de allerlaatste dag van de transfermarkt nog naar Juventus kunnen brengen. En dat hij Ricardo Kishna met versleten knieën en een mager jaar bij Lazio weet te stallen, dat kan alleen Raiola.

Daarom is het niet zo vreemd dat één enkel geruchtje van een voor velen waarschijnlijk onbekende website de alarmbellen alweer doet rinkelen. In alle andere gevallen was erom gelachen, nu niet. Arsenalyouth.wordpress.com slingerde zaterdag 25 juli de wereld in dat Malen rond is met Arsenal, een bericht gebaseerd op een Twitter-account van een Arsenal-fan. Kan het nog vager? Bijna niet, en toch liep het angstzweet bij Ajax-fans waar het maar gaan kon.

Dat is niet zo vreemd want die handtekening van Malen onder een hoogstwaarschijnlijk driejarig contract bij Ajax wil maar niet komen. Juist de speler die afgelopen seizoen een ongekende ontwikkeling doormaakte, treuzelt nu en dat is geen fijn gegeven. Een jaar na een voor de Ajax-jeugdopleiding desastreus verlopen transferzomer is er weer onduidelijkheid en dat kan De Toekomst niet gebruiken. Ajax kan een situatie zoals bij talenten Mink Peeters, Javairo Dilrosun, maar vooral Timothy Fosu-Mensah nu even niet hendelen.

En dus rest niets anders dan een beroep te doen op Donyell Malen. De aanvaller die zonder twijfel het eerste gaat halen als hij doorgaat met waar hij mee bezig is. Ik schreef het in deze rubriek al eens: Malen is de eerste Ajax-spits in jaren die het echt kan gaan halen. Sterk, snel, goed in de combinatie, steeds koeler in de afronding... Hij is de eerste die ik noem als mij wordt gevraagd of er nog een nieuwe Patrick Kluivert zit aan te komen. Als alles een beetje meezit natuurlijk.

Mocht er Europese interesse zijn, en die is er vast en zeker, dan is dat niet meer dan logisch. Raiola zal ook vast en zeker tegen Malen zeggen of hebben gezegd dat hij een Europees avontuur best aan kan. En hoeveel er ook altijd wordt gesproken over mensen zoals Ouasim Bouy; Fosu Mensah gaat wél als een raket bij Manchester United en Robin van Persie kwam er als jong talent ook in Engeland. Spaarzame voorbeelden, maar ze bieden wel houvast voor jonge jongens met ambities en zaakwaarnemers zoals Raiola. 'Hij is een fenomeen', zei de agent in april van dit jaar.

Hopelijk luisteren Raiola en Malen echter naar hun gezonde verstand. Raiola stelde in dezelfde maand april namelijk ook dat jonge talenten 'niet spelen in Italië'. Hij heeft perfect voor ogen hoe het zit in Europa en hoewel hij Bouy op 18-jarige leeftijd naar Juve bracht, kan ik mij zo niet heugen dat Raiola ooit speelde met de carrière van een minderjarige. Ook Malen moet goed bedenken dat Ajax een rotsvast vertrouwen in hem heeft en dat het mede door talenten zoals hij zo is dat er inmiddels weer contracten worden gegeven aan jongens van zestien.

Malen moet dat contract gewoon tekenen en na het afgelopen superjaar maar eens gaan bewijzen dat hij behoort tot de buitencategorie. Als B-junior doelpunten maken in de A-jeugd, nog cleaner worden voor de goal en mentaal sterk blijven. Lekker bij Ajax blijven, Donyell, en de Europese avonturen voorlopig laten voor wat ze zijn. Bij Ajax sta je op je achttiende in de ArenA, dat gaat je op geen enkele andere plek lukken. Luister naar jezelf en een heel klein beetje naar Raiola. Want zelfs hij moet toch weten én beseffen dat er de komende jaren geen betere plek is voor een talentvolle spits dan in Amsterdam.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties