Slap Ajax lijdt beschamende nederlaag bij PSV

door Jesse ter Haar 2435

Ajax heeft zondag een beschamende 3-0 nederlaag geleden tegen PSV. De koploper maakte het verschil al in de eerste helft en de Amsterdammers bleken niet sterk genoeg dat om te draaien na rust.

In de openingsfase gebeurde er voor beide ploegen niet bijzonder veel. David Neres kreeg bij Ajax vaak de ruimte via links, terwijl Luuk de Jong door PSV vrij gemakkelijk door de lucht gevonden werd. Het duurde een klein kwartier voordat het eerste moment van gevaar ontstond voor de Amsterdammers, via een voorzet van Nicolás Tagliafico. Klaas-Jan Huntelaar kon bijna binnenkoppen, maar hij kwam net te kort.

Eigenlijk ontstonden er voor beide ploegen amper kansen, maar na 21 minuten was het dan toch ineens raak. Steven Bergwijn brak door op links, schoot, maar André Onana kon die poging nog pakken. In de rebound kwam de bal terecht bij Gaston Pereiro, die na even klaarliggen recht door het midden binnenschoot. Op het moment dat je denkt dat het niet erger kan, was het een aantal minuten later wéér raak. Er ontstond een grote wanorde achterin bij Ajax, met als sluitstuk Frenkie de Jong die er met zijn hoofd totaal naast zat. De Jong kon door op Onana en maakte geen fout: 2-0.

Kort daarna was het Angeliño die namens PSV uit kon halen na half werk van Hakim Ziyech, maar 3-0 werd het nog niet. Even haalde Ajax ook weer adem, toen Ziyech zocht naar Dusan Tadic, maar de defensie van PSV kon net op tijd wegwerken voordat de Serviër kon binnentikken. Na een minuut of 35 spelen was daar het eerste schot op doel voor Ajax. Gevaarlijk was het echter niet, want het was niet meer dan een rollertje uit de draai van Daley Blind. Om alles nog even erger te maken, volgde ook de 3-0 nog na 36 minuten spelen. De spelers van Ajax besloten het verdedigen achterwegen te laten en na een schot en hoop gekluts kon Hirving Lozano binnentikken. Met die stand gingen beide ploegen rusten.

Na rust besloot Erik ten Hag, bij dus een 3-0 achterstand, in te grijpen. Kasper Dolberg en Donny van de Beek betraden het veld, terwijl Huntelaar en Lasse Schöne het veld verlieten. Aan het spel veranderde niet bijzonder veel, al kwam Ajax er iets beter in. Ziyech waagde binnen de eerste tien minuten twee pogingen, maar geen van beide kon het netje doen bollen. Via Bergwijn en Lozano waagde PSV ook nieuw pogingen, maar ook die troffen geen doel.

Na ongeveer een uur voetballen kwam Ajax er, mede door Kasper Dolberg die de bal een paar keer goed in bezit hield, iets beter in. De Ajacieden meldden zich meer frequent op de helft van PSV, maar nog zonder echte kansen te creëren. Aan de andere kant bleef het verdedigend matig van de Amsterdammers, want de PSV-aanvallers genoten nog altijd van grote vrijheden in balbezit. Na 75 minuten volgde de grootste Ajax-kans van de wedstrijd. Na een corner en pogingen in de kluts, viel de bal voor de voeten van Carel Eiting, maar hij zag zijn schot van dichtbij tegengehouden worden.

Een minuut of tien voor tijd volgde voor Ryan Gravenberch nog een mooi moment. Het was niet de meest fijne wedstrijd om in te vallen, maar de middenvelder maakte op zestienjarige leeftijd zijn debuut voor Ajax 1. In het vervolg van de wedstrijd wist hij echter ook niet meer genoeg zijn stempel te drukken en zo bloedde de wedstrijd met een stand van 3-0 dood. Ajax wist niet te scoren en zo bleek die achterstand van een marge van drie ook de eindstand.

Opstelling PSV: Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino, Rosario, Hendrix, Pereiro (Guttierez 70'), Bergwijn (Malen 79'), De Jong, Lozano (Ramselaar 87').
Wissels PSV: Room, Van Osch, Isimat, Behich, Sainsbury, Guttierez, Ramselaar, Mauro, Malen.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Jong, Blind, Tagliafico; Schöne (Van de Beek 46'), Eiting; Ziyech, Neres (Gravenberch 82'), Tadic; Huntelaar (Dolberg 46').
Wissels Ajax: Lamprou, Kristensen, Wöber, Van de Beek, Labyad, Dolberg, Schuurs, De Wit, Gravenberch.

1-0 Gaston Pereiro (21')
2-0 Luuk de Jong (24')
3-0 Hirving Lozano (36')