Schitterende trap Hansen helpt Jong Ajax in slotfase aan punt tegen FC Eindhoven

door BadembaBarrie 212

Jong Ajax heeft vrijdagavond gelijkgespeeld tegen FC Eindhoven. Op Sportpark de Toekomst ws er maar één ploeg die wilde voetballen, maar door onoplettendheden in de Amsterdamse verdediging wist Eindhoven toch tweemaal te scoren. Omdat Jong Ajax evenveel doelpunten op het scorebord kreeg, eindigde het duel in 2-2.

Het spel golfde vanaf het begin redelijk op en neer. Jong Ajax had het initiatief, maar had de verdedigende organisatie niet bepaald op orde, waardoor er in de omschakeling kansen voor Eindhoven lagen. Dat leidde na vier minuten al bijna tot de 0-1, toen Joey Sleegers na slordig balverlies van Enric Llansana op Charlie Setford afging. De doelman kwam echter goed zijn doel uit en wist Sleegers, met het nodige risico, middels een sliding buiten de eigen zestien van de bal af te zetten. Een kleine tien minuten later moest Setford echter alsnog capituleren. Charles-Andreas Brym stak Sleegers weg, die Setford ditmaal rustig omspeelde, alvorens de bal in het open doel te schuiven.

De treffer was aanleiding voor de bezoekers om verder in te zakken en Jong Ajax het spel nog meer te laten maken. De ploeg van John Heitinga kreeg op zijn beurt echter niet genoeg tempo in het spel, waardoor de aanvallen vaak stroperig oogden en de Eindhovense muur werd nauwelijks geslecht.

Na een kleine 25 minuten kreeg Jong Ajax dan toch een enorme kans op de gelijkmaker. Kenneth Taylor speelde de bal voor de verandering direct de zestien in, waar Kristian Hlynsson het leerwerk doorkopte op Danilo. De Braziliaan moest even loskomen van zijn tegenstander, maar kon vervolgens vrij uithalen van een meter of veertien. Hij jaagde de bal echter over.

De kans zorgde niet bepaald voor een opleving bij Jong Ajax, dat maar blijf breien en duidelijk wat creativiteit miste. Bij vlagen kwam die creativiteit er wel van vleugelaanvallers Mohamed Daramy en Sontje Hansen. Dat leidde na 37 minuten tot een strafschop voor Jong Ajax, toen Hansen goed met Danilo combineerde in de zestien. Nadat hij de bal van de Braziliaan terugkreeg, probeerde Hansen zijn man nog een keer uit te spelen in plaats van te schieten, maar daar werd hij bij onderuit gehaald. De scheidsrechter kon niet anders dan naar de stip wijzen, waarvandaan Danilo koeltjes voor de 1-1 zorgde.

Van de rust en discipline in het spel van Eindhoven was na de gelijkmaker weinig meer over. Toch lukte het Jong Ajax niet om voor rust nog tot hele grote kansen te komen. Die leek er nog even te komen toen Daramy weggestuurd werd over de linkerflank. De Deens flankenspeler wilde de bal direct voortrekken op Danilo, maar raakt de bal in zijn enthousiasme volledig verkeerd, waardoor de Braziliaan er met geen mogelijkheid bij kon.

De tweede helft begon gelijk met een tegengoal voor Jong Ajax. Eindhoven kreeg een vrije tegen de zijlijn aan op Amsterdamse helft en doelpuntenmaker Sleegers ging achter de bal staan. Hij slingerde hem voor en zag Jort van der Sande binnenkoppen, waarbij onder meer Setford er niet lekker uitzag.

Voor Eindhoven was de treffer genoeg aanleiding om de bus achterin weer vol op de handrem te zetten. Zonder kans op kans te stapelen ging Jong Ajax daar ditmaal echter wel beter mee om dan in de eerste helft. Zo ontstonden er via Danilo en een gevaarlijk schot van Taylor dat net over ging dreigende momenten voor het doel van FC Eindhoven.

Met invallers Naci Ünüvar en Christian Rasmussen hoopte John Heitinga waarschijnlijk voor meer creatieve en aanvallende impulsen te zorgen, al lieten die nog even op zich wachten. Ünüvar had na ruim zeventig minuten nog wel een fraaie actie in huis, waarbij hij twee Eindhovenaren tegelijkertijd het bos instuurde, maar de pass van de middenvelder op Youri Regeer was vervolgens niet goed genoeg en kon worden onderschept.

De bezoekers toonden intussen nog altijd nul initiatief om de voorsprong verder uit te breiden, waardoor Jong Ajax, ondanks het gebrek aan uitgespeelde kansen, hoop mocht houden op een resultaat. Die hoop bleek bovendien niet ijdel, want Hansen had na 82 minuten een wonderschone treffer in huis. De aanvaller kreeg de bal op de rechterflank en koos voor de versnelling naar binnen. Hij kreeg de bal voor zijn linker, aarzelde niet en liet De Toekomst juichen door het leerwerk schitterend in de verre kruising te knallen.

Gesterkt door de gelijkmaker, zette Jong Ajax nog maar eens aan voor een slotoffensief. Het leidde tot pogingen van Llansana, Danilo en twee van Rasmussen, maar geen van allen gevaarlijk genoeg om het Nigel Bertrams lastig te maken. In de blessuretijd probeerde Ünüvar het nog met een bekeken krul van afstand richting de verre hoek, maar die bal ging net naast, waardoor het duel in 2-2 eindigde.

Setford; Regeer (Delgado 77'), Llansana, Musampa, Baas; Fitz-Jim (Rasmussen 67'), Hlynsson (Ünüvar 61'), Taylor; Hansen, Danilo, Daramy.

Raatsie, Van Gelderen, Salah-Eddine, Warmerdam, Delgado, Rasmussen, Ünüvar, Martha.