Ook met hulp van Ajax 1 wint Jong Ajax niet

door Finn Dekker 156

Jong Ajax heeft maandagavond met 1-2 verloren van Jong PSV op De Toekomst. Het betrof de derde wedstrijd voor de beloften van Ajax in het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen. Door de nederlaag staat de ploeg van Mitchell van der Gaag na drie duels met nul punten op de laatste plaats.

Van der Gaag kon tegen Jong PSV beschikken over een aantal spelers van Ajax 1. Zo stonden Lassina Troaré, Jurgen Ekkelenkamp en Jurriën Timber in de basis. Wegens het gebrek aan (veel) minuten tegen Sparta zondag mocht het drietal het laten zien bij Jong Ajax. Ekkelenkamp liet vrijwel gelijk van zich spreken door een aantal keer voor het doel op te duiken. Zijn inzetten waren echter makkelijke prooien voor de doelman van de bezoekers, Maxime Delanghe. Hetzelfde gold voor de pogingen van Traoré.

Tegen de verhouding in kwam niet Ajax maar PSV daarna op voorsprong. Kenneth Taylor verschalkte zijn eigen keeper door een vrije trap te toucheren met het hoofd, waarna de bal in het doel achter Dominik Kotarksi verdween. De Kroaat was kansloos. De goalie was wel verantwoordelijk voor de tweede tegentreffer, die nog geen tien minuten later viel. Kotarski leverde de bal in bij de opbouw, waarna de doelman er ook bij het schot niet goed uitzag. Tot overmaat van ramp verloren de Amsterdammers ook nog eens Quinten Timber, die gewisseld moest worden na een akelige misstap, binnen een half uur.

Jong Ajax was het vervolgens na de tweede goal even kwijt, maar herpakte zich nog wel voor rust. Na een prachtige aanval, van meerdere één-tweetjes in de zestien, maakte Ekkelenkamp de aansluitingstreffer. Niet veel later floot de scheidsrechter voor de rust.

Na de thee kwam Jong PSV beter uit de startblokken. Een aantal keer was de ploeg uit Eindhoven dichtbij. Veruit de gevaarlijkste poging was een snelle counter, die uiteindelijk eindigde op de paal. Twee andere keren maakte Kotarski zijn fout van eerder op de avond een beetje goed. Ajax kwam goed weg en leek bijna op de rug te liggen. Het was daarom dat Van der Gaag besloot om te wisselen. Max de Waal, Alex Mendez, Brian Brobbey en Naci Ünüvar kwamen voor Traoré, Giovanni, Enric Llansana en Youri Regeer.

Het waren echter niet de wissels die het verschil maakten, dat was namelijk de tweede gele en dus rode kaart voor Justin de Haas van Jong PSV. Met een man meer trok Jong Ajax de wedstrijd namelijk weer meer naar zich toe. Kansen waren er voor Ünüvar, die uit een hoekschop de paal raakte, en Brobbey. Laatstgenoemde kopte drie keer uit kansrijke positie richting doel, maar zag zijn pogingen rakelings naast en over gaan.

Maar ondanks een man meer en vijf minuten aan blessuretijd, wist Jong Ajax niet meer langszij te komen. Al raakte men via Terrence Douglas nog wel de paal uit een hoekschop. Zodoende werd ook de derde wedstrijd van het seizoen verloren. Aanstaande vrijdag gaan de beloften in Deventer tegen Go Ahead Eagles wederom op jacht naar de eerste punten van deze jaargang.