Ontketende Conceição helpt Jong Ajax met schitterende treffers aan doelpuntrijke zege op Jong PSV

door BadembaBarrie 1580

Jong Ajax heeft in een knotsgek duel van Jong PSV gewonnen. Op Sportpark de Toekomst ontvouwde zich een duel waarin lang niets zeker leek en het ene doelpunt na het andere binnenvloog. Daarbij liet onder meer Francisco Conceição zich bij vlagen van zijn beste kant zien. Toen de stofwolken eenmaal waren opgetrokken stond er een 5-4 eindstand voor de ploeg van Dave Vos op het scorebord.

Jong Ajax won de afgelopen twee duels op rij en was daarmee, zeker voor de standaarden van dit seizoen, in vorm. Het begon ook met ogenschijnlijk meer vertrouwen aan het duel dan in de meeste duels dit seizoen. Dat vertaalde zich in soepel spel en een redelijk hoog baltempo. Via Tristan Gooijer en Conceição werden de Amsterdamse beloften ook gevaarlijk, maar Gooijers van richting veranderde kon ternauwernood over worden getikt door Roy Steur, terwijl Conceição het de keeper met zijn rechterbeen niet lastig genoeg wist te maken.

Aan de overzijde werd Jong PSV voornamelijk gevaarlijk uit Amsterdamse momenten van onoplettendheid, zoals toen Donny Warmerdam de knullig inleverde. Even leken de bezoekers een grote kans op 0-1 te krijgen, maar Silvano Vos verijdelde dat met een ingreep in eigen zestien. Nog geen minuut later bleek hoe belangrijk die ingreep was, want op aangeven van Kristian Hlynsson schoot Lorenzo Lucca de 1-0 binnen.

De voorsprong hielp Jong Ajax nog steviger in het zadel, en mede doordat Jong PSV hoog druk zette, hadden de Amsterdamse beloften – als ze daar onderuit wisten te voetballen – ook aardig wat ruimte om te voetballen. Dat leidde halverwege de eerste helft de 2-0 in, toen Mika Godts op links kon profiteren van die ruimte. De Belg trok met de bal aan de voet naar binnen en plaatste het leerwerk vanaf randje zestien in de verre hoek achter Steur.

Jong PSV bleef hoog druk zetten en wist het de Jong Ajax-defensie met dat stoorwerk ook wel lastig te maken. Als daar dan echter een kans uit ontstond, misten de Eindhovense beloften de scherpte om daar een doelpunt uit te scoren. Zo schoot Ismaël Saibari de bal over, nadat Isaac Babadi hem slim vrijgespeeld had.

Op het afmaken van Conceição werd in de weken voorafgaand aan de ontmoeting tussen Jong Ajax en Jong PSV ook met enige regelmaat kritiek geleverd. In de 34e minuut maakte hij op fraaie wijze echter korte metten met dat commentaar. De Portugees werd weggestuurd over rechts, trok naar binnen en knalde de bal in de verre hoek voor 3-0.

Zo leek Jong Ajax op weg naar een monsterzege, zeker nadat zowel Godts als Lucca goede kansen kregen op hun tweede en Jong Ajax’ vierde van de avond. Beide aanvallers schoten de bal echter rakelings naast, waardoor Jong PSV erger leed bespaard werd.

In zekere zin bleken het dure missers te zijn, want waar Jong Ajax hard op weg leek naar een voorsprong van drie à vier doelpunten bij rust waren het juist de bezoekers die kort voor de pauze ineens nog twee keer toesloegen. Eerst via Saibari, die Olivier Aertssen op kracht en snelheid aftroefde, van links de zestien in kwam en Tom de Graaff door de benen tikte voor 3-1. Het zelfvertrouwen van Jong Ajax leek als sneeuw voor de zon verdwenen en Jong PSV werd via onder meer een kopbal van Jenson Seelt nogmaals gevaarlijk, alvorens Simon Colyn nog voor rust de 3-2 op het bord zette. De middenvelder mocht aanleggen voor een vrije trap van een meter of vijfentwintig en schoot mooi raak.

Het doelpuntengeweld zette zich na rust onverminderd voort. Er was nog geen kwartier gespeeld of er lagen er alweer drie in het net, waarvan twee voor Jong Ajax. Gabriel Misehouy, die voor het eerst in tijden weer mocht starten, stuurde Hlynsson weg met een fraai balletje. De IJslander kreeg oog in oog met Steur nog bezoek van Seelt, maar in plaats van een doelpunt te voorkomen, geeld de verdediger de bal juist in eigen doel.

Daarmee had Jong Ajax weer een marge van twee te pakken, maar die had het binnen de kortste keren ook weer weggegeven. Lucca leed knullig balverlies rond de middenlijn, na een slechte aanname en uit de aanval die volgde kreeg Fedde Leysen wel erg veel ruimte om uit te halen en de 4-3 op het bord te zetten. De laatste treffer in de serie van drie was ook gelijk de mooiste. Conceição ving op randje zestien de bal op uit een afgeslagen hoekschop en als om te bewijzen dat zijn eerste treffer geen toeval was schilderde hij het leerwerk feilloos in de verre kruising.

Meerdere wissels volgden, waaronder een publiekswissel voor Conceição. Het kwam het tempo van de wedstrijd niet ten goede. Beide ploegen creëerden significant minder kansen en twintig minuten lang gebeurde er vrij weinig. Enkele minuten voor tijd kreeg Jong PSV toch plots een opgelegde kans op een nieuwe aansluitingstreffer. De Graaff liet een schot los, waarna invaller Fode Fofana van dichtbij de 5-4 op het bord had moeten zetten. Tot zijn eigen ontsteltenis schoot hij echter voorlangs.

Daarmee leek ook het laatste beetje Eindhovense hoop vervolgen en leek Jong PSV zich toch echt bij een nederlaag neer te moeten leggen. Dat was echter buiten een nieuwe aansluitingstreffer gerekend, want diep in blessuretijd zette Babadi vanuit de zestien nog de 5-4 op het bord. Het zorgde nog voor enkele spannende minuten, maar zoals de hele wedstrijd al, wisten de bezoekers uiteindelijk niet door te drukken.

De Graaff; Regeer (Jermoumi 62'), Aertssen, Warmerdam, Gooijer (Rasmussen 76'); Hlynsson, Vos (Delgado 62'), Misehouy (Idumbo Muzambo 83'); Conceição (Martha 62'), Lucca, Godts.

Kremers, Jermoumi, Delgado, Brandes, Rasmussen, Martha, Banel, Idumbo, Reverson.