BoJA: Debutant Vos dient zich steeds nadrukkelijker aan als opvolger Álvarez

door BadembaBarrie 240

Bron Ajax Showtime

BoJA: Debutant Vos dient zich steeds nadrukkelijker aan als opvolger Álvarez

door BadembaBarrie 240

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

2022/23 is in veel opzichten een seizoen van twee uitersten voor Silvano Vos. Nadat hij in de loop van het voorgaande seizoen al een aantal keer aan het profvoetbal mocht ruiken bij Jong Ajax, was de missie voorafgaand aan dit seizoen helder: vaste waarde worden bij de beloften en van daaruit zo snel mogelijk debuteren in Ajax 1. Toen hij half september, bij aanvang van de eerste interlandbreak, op slechts dertig speelminuten stond uit de eerste zeven wedstrijden, zal hij zich dan ook ongetwijfeld hebben afgevraagd waar het mis was gegaan.

Het antwoord op die vraag zullen alleen Vos en ingewijden zeker weten, al viel er uit de woorden van toenmalig Jong Ajax-trainer John Heitinga wel het één en ander op te maken. In een exclusief interview met Ajax Showtime vertelde Heitinga een anekdote over een speler die in de jeugd alles gespeeld had en bij hem duidelijk kenbaar had gemaakt moeite te hebben met zijn reserverol bij de beloften. ‘Maar vervolgens op de trainingen op vijftig procent trainen. En dan denk jij dat je komt spelen?’, sprak Heitinga destijds harde doch klare woorden. ‘Na afloop van de trainingen moeten de spelers van nul tot tien aangeven hoe zwaar de training was en die jongen gaf twee keer een tien, ’s ochtends en ’s middags. Ik zei: “ik denk dat jij naar het ziekenhuis moet, want twee keer een tien is niet zo best.”’ Heitinga noemde niemand bij naam, maar een blik op de selectie van destijds geeft toch sterk het vermoeden dat de speler in kwestie Vos is.

Een lastige eerste seizoenshelft volgde, waarin Vos geleidelijk aan meer minuten kreeg, maar een basisplaats op het middenveld nog altijd uitbleef. De waarheid gebiedt daarbij te zeggen dat de jongeling in de minuten die hem wel op die positie gegund waren ook nog niet het ongelijk van zijn trainer bewees. Eind 2022 kwam daar echter verandering in. De thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (4-4) vormde in veel opzichten het omslagpunt voor Vos. Hij mocht voor het eerst in het seizoen starten op zijn favoriete positie en greep zijn kans ditmaal wel met beide handen aan. De middenvelder speelde een sterke wedstrijd, leverde een goal en assist af en liet eindelijk weer eens zien waarom hij al zo lang geprezen wordt door de volgers van de Ajax-jeugd.

Waar Vos voor het duel in kwestie slechts één keer eerder startte, bovendien als rechtsback, was hij erna niet meer weg te denken uit de basis van Jong Ajax. Een sterk 2023 volgde, waarin Jong Ajax als team moeizaam draaide, maar Vos met enige regelmaat het lichtpuntje vormde. Met zijn imponerende fysiek, bijbehorende duelkracht, zijn verdedigend inzicht en daarbij zijn grote voetballende kwaliteiten heeft Vos in potentie alles waar de ideale Ajax-controleur over moet beschikken. Door zijn goede vorm in Jong Ajax was het ook een kwestie van tijd tot hij zijn debuut in Ajax 1 mocht maken. Nu dat gelukt is, dient zich eigenlijk direct een nieuw vraagstuk aan. Want moet Vos niet gewoon de opvolger van Edson Álvarez worden, wanneer die komende zomer - haast onvermijdelijk - vertrekt?

'Weinig geschiktere spelers'

De vraag stellen is hem eigenlijk beantwoorden. Afgelopen zomer heeft Ajax, terecht of niet, de keuze gemaakt om het vertrek van sleutelspelers op te vangen met (dure) aankopen. Een keuze die zich eigenlijk nog voor niet één van die aankopen écht heeft uitbetaald. Als club die trots pronkt met zijn jeugdopleiding en om de haverklap de hashtag #ForTheFuture gebruikt, moet Ajax zich bij elke vacante positie eigenlijk constant afvragen wat er voor die plek uit de jeugd doorkomt. Vos klopt al heel 2023 nadrukkelijk op de deur en hoewel komend seizoen uiteraard niet van hem verwacht mag worden dat hij de kar gaat trekken bij Ajax, zijn er qua type en potentie weinig geschiktere, laat staan haalbare spelers om de nummer zes positie over te nemen.

Uiteraard is niet alles hosanna wat betreft Vos. De middenvelder zat begin dit seizoen niet voor niets op de bank bij Jong Ajax. Hij had het lastig, zo gaf hij zelf onlangs ook toe, in gesprek met Ajax TV. Daarbij is er in zijn spel uiteraard ook nog ruimte voor verbetering. Als nummer zes draagt Vos grote verantwoordelijkheid voor de verdedigende balans bij Jong Ajax. Het hoge aantal tegendoelpunten, maar vooral de manier waarop die vallen, laten zien dat de talenten van Jong Ajax nog flinke stappen kunnen zetten op bepaalde vlakken. Het gebeurt nog te vaak dat spelers van de tegenstander ineens volledig vrij staan of dat de restverdediging bij een uitbraak ver te zoeken is. En daar is Vos ook debet aan.

Als bovendien klopt dat Vos begin dit seizoen veel op de bank zat, omdat hij niet hard genoeg werkte, is de vraag of hij mentaal al wel klaar is voor een basisplaats in het eerste elftal ook geen onterechte. Als zeventienjarige jongen (zo oud was Vos destijds, red.) is het echter lastig om met tegenslagen om te gaan, iets wat Heitinga in zijn interview met Ajax Showtime zelf ook beaamde. Bij de pakken neer gaan zitten is dan geen juiste, maar ook geen onbegrijpelijke reactie. Belangrijker is hoe je daar uitkomt. De manier waarop Vos zich heeft herpakt en binnen een half jaar van bankzitter bij Jong Ajax naar debutant in Ajax 1 is uitgegroeid zegt in dat opzicht dan ook meer over zijn mentaliteit, dan zijn houding in de eerste weken van het seizoen, hoe die ook moge zijn geweest.

Het gaat hier dus over een jonge speler, die ruim tien jaar in de jeugdopleiding van Ajax heeft gespeeld, altijd tot de beste spelers van zijn generatie heeft behoord, zowel voetballend als verdedigend over bakken aan kwaliteit beschikt en zichzelf na een mentaal lastige periode zodanig teruggeknokt heeft dat hij zich al in zijn eerste volwaardige seizoen in het profvoetbal tot dragende speler bij Jong Ajax en nu dus debutant in Ajax 1 heeft opgewerkt. Begin maart stelde Vos tegenover Ajax TV uit volle borst dat hij van zichzelf vindt dat hij Álvarez komend seizoen moet opvolgen. Met de ontwikkeling die hij momenteel doormaakt ligt hij op koers om dat doel te verwezenlijken.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van de 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 Ajax moet waken dat het zijn identiteit als opleidingsclub niet uit het oog verliest
#2 Wie wordt Jong Ajax' nieuwe vaste centrale verdediger?
Special - Heitinga opent deuren Jong Ajax: over mentale uitdagingen, codes kraken en de opstelling
#3 Wie zijn de kersverse Ajax-debutanten?
#4 Jong Ajax-aanwinst Godts geldt in België als toptalent: 'Vergelijkbaar met Hazard'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.