BoJA: Wie zijn de kersverse Ajax-debutanten?

door BadembaBarrie 72

Bron Ajax Showtime

BoJA: Wie zijn de kersverse Ajax-debutanten?

door BadembaBarrie 72

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

2023 is voor de liefhebber van De Toekomst uitstekend begonnen. Tegen NEC zaten er in Silvano Vos, Olivier Aertssen, Jaydon Banel, Jorrel Hato, Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen zes zelfopgeleide spelers voor het eerst bij de wedstrijdselectie, velen van hen voor het eerst. De twee laatstgenoemden mochten bovendien hun debuut in Ajax 1 maken. Tegen FC Den Bosch zaten ook Donny Warmerdam, Kristian Hlynsson en Tristan Gooijer bij de selectie, terwijl Hato en Aertssen zich bij Fitz-Jim en Rasmussen voegden als volwaardige debutanten. Voor hen die de jeugd en Jong Ajax al een aantal jaar volgen, zijn het bekende spelers. Vele anderen zullen de talenten echter vooral van naam kennen. In deze nieuwe Blik op Jong Ajax volle focus op de kersverse Ajax-debutanten.

Kian Fitz-Jim

Van alle debutanten is Fitz-Jim de meest bekende en mede daarom ook de minst verrassende. De talentvolle middenvelder speelt al enkele jaren in Jong Ajax en mocht ook al meermaals met het eerste mee op trainingskamp. Van een (officieel) debuut in Ajax 1 kwam het echter maar niet. Fitz-Jim moest zich eerst ontpoppen tot dragende speler in Jong Ajax, en dat deed hij, al is dat niet middels goals of assists. Zo’n type middenvelder is hij niet. Fitz-Jim past beter in de rol die Frenkie de Jong en Ryan Gravenberch eerder op het middenveld van Ajax bekleedden. Een speler die zich van achter tot voor met het spel bemoeit. Als Fitz-Jim goed in die rol wordt gebruikt, is hij nu bij vlagen al een fenomenale speler.

Zoveel werd bijvoorbeeld duidelijk tijdens de thuiswedstrijd van Jong Ajax tegen NAC Breda in de nazomer van 2021. Fitz-Jim was bij niet één van de maar liefst zes doelpunten die Jong Ajax scoorde betrokken, maar was ontegenzeggelijk de grote uitblinker van de avond. In veel opzichten toonde hij zich een complete middenvelder. Iemand met een uitstekende dribbel, hoge spelintelligentie, een goede pass, een fijne techniek en een goed schot. Daarbij is hij niet te beroerd om zijn verdedigende taken uit te voeren en heeft hij meermaals aangetoond ook een prima tackle in de benen te hebben.

Fitz-Jims grootste tekortkoming is zijn fysiek. De vraagtekens die men nog wel eens bij hem plaatst hebben dan ook vooral daarmee te maken. In dat opzicht heeft Fitz-Jim echter al flinke stappen gezet ten opzichte van zijn debuut in de Keuken Kampioen Divisie. Daarbij is hij met de bal aan de voet vaak handig en slim genoeg om uit de situaties te blijven waar het op zijn fysiek aankomt. De tijd zal leren hoe hij zich houdt op Eredivisie- en Europees niveau, maar dat het moment voor Fitz-Jim is aangebroken om zich in Ajax 1 te bewijzen, lijkt zeker.

Christian Rasmussen

Aanvallers uit de Ajax-jeugd slagen deze eeuw maar zelden. Ook bij Rasmussen is het nog maar de vraag of hij zijn eerste minuten in Ajax 1 een succesvol vervolg kan geven. Op voetbaltechnisch vlak beschikt de jonge Deen over alles wat je graag in een Ajax-aanvaller zou zien. Hij is snel en fysiek sterk, met op zijn tijd een kiezelhard schot, getuige bijvoorbeeld zijn goal op bezoek bij Jong AZ, in november. Bovenop zijn fysieke attributen, komen nog Rasmussens voetballende kwaliteiten. De aanvaller beschikt over een opvallend verfijnde techniek, zet meermaals acties langs meerdere tegenstanders in en is goed in de combinatie, waardoor hij ook uitstekend als spits met zijn rug naar het doel kan spelen.

In veel opzichten doet hij denken aan een Scandinavische versie van Bertrand Traoré. Zowel in positieve, als in negatieve zin. Als het bij Rasmussen allemaal lukt, is het werkelijk een genot om naar te kijken. Lukt het niet – en die momenten zijn er helaas ook in overvloede – dan kan het spel van de linkspoot echter al snel enorm frustrerend ogen. Net als bij Traoré wisselen genot en ergernis elkaar bij Rasmussen met enige regelmaat af. In tegenstelling tot bij de Burkinees in zijn ene seizoen in Amsterdamse dienst, slaat de meter bij Rasmussen echter nog te vaak door naar ergernis.

Dat lijkt vooral een mentaal ding te zijn. Je kijkt toch vaak naar de Deen met het idee dat wat meer realiteitsbesef en wat spreekwoordelijke peper in de reet geen kwaad zouden kunnen. De potentie is ontegenzeggelijk aanwezig, maar het bovengenoemde probleem is er niet één van gister. En om te slagen bij Ajax zal het kwartje bij Rasmussen wel snel moeten vallen.

Olivier Aertssen

Aertssen is een relatieve laatbloeier in het voetbal, want tot zijn dertiende speelde hij nog voor amateurclubs. In de zomer van 2019 verruilde Aertssen de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam voor Ajax en sindsdien behoort de verdediger tot één van de grootste Ajax-talenten van zijn lichting. Aertssen kende geen aanpassingsproblemen en groeide in de Ajax-jeugd al snel uit tot een absolute sterkhouder.

De verdediger is vaardig aan de bal, kan goed opbouwen en verliest tegelijkertijd zijn primaire taak als verdediger niet uit het oog. Waar Aertssen zich vooral in onderscheidt is de rust die hij vrijwel altijd uitstraalt. Een eigenschap die aanwezig is in meer recentelijk doorgebroken centrale verdedigers. Evenals Matthijs de Ligt en Jurriën Timber speelt Aertssen op momenten als een speler die een paar jaar verder is dan zijn achttienjarige leeftijd doet vermoeden.

Bij Jong Ajax is hij inmiddels niet meer uit de basis weg te denken en zijn debuut in Ajax 1 heeft hij er inmiddels dus ook opzitten. Aertssen heeft bovendien groot voordeel van zijn positie. Ajax zit momenteel niet bepaald breed in de verdedigers en daarbij heeft Timber al duidelijk laten blijken komende zomer in principe een stap omhoog te willen zetten. Als Aertssen zijn gestage ontwikkeling vasthoudt, liggen er volgend seizoen grote kansen op een vaste plek in Ajax 1.

Jorrel Hato

Met zijn zestien jaar de jongste debutant uit het gezelschap. Qua leeftijd is Hato waarschijnlijk een vrij verrassende naam, maar voor hen die de jeugd en Jong Ajax het afgelopen jaar een beetje gevolgd hebben, is hij dat allerminst. Evenals Aertssen verruilde Hato de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam enkele jaren geleden voor Ajax. In 2018, een jaar eerder dan Aertssen, maakte de verdediger de overstap naar Ajax. Hij paste zich rap aan en sloeg al snel een lichting over. Dit seizoen was Hato tot zijn promotie naar Jong Ajax de aanvoerder van Ajax O18 en dat terwijl hij één van de jongste spelers was in dit team. Het toptalent maakte grote indruk en behoorde in de succesvolle Youth League-campagne tot de grote uitblinkers van Ajax O18.

Ook in Jong Ajax toonde Hato zich een verdediger met het Ajax-DNA. Bij zijn debuut, op bezoek bij FC Dordrecht, stond hij nog geen drie minuten op het veld toen hij een lange bal van de thuisploeg beter inschatte dan zijn directe tegenstander. Zoals dat een Ajacied betaamt stapte Hato onbevangen voor zijn man uit, onderschepte hij de bal en legde hij de basis voor de aanval waaruit de gelijkmaker van Rasmussen zou vallen.

Gezien zijn jonge leeftijd lijkt Jong Ajax voor hem voorlopig de meest logische plek om minuten te maken. Toch moet men ook niet raar opkijken als Hato zich nog dit seizoen tot vast onderdeel van de wedstrijdselectie van het eerste opwerkt. De potentie heeft hij, de onbevangenheid ook. En de recente geschiedenis leert dat centrale verdedigers die doorbreken doorgaans niet lang nodig hebben om in Ajax 1 te settelen. Zowel De Ligt als Timber was binnen een jaar na zijn eerste wedstrijd onomstreden basisspeler van Ajax 1, dus wie weet waar Hato in januari 2024 staat.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van de 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 Ajax moet waken dat het zijn identiteit als opleidingsclub niet uit het oog verliest
#2 Wie wordt Jong Ajax' nieuwe vaste centrale verdediger?
Special - Heitinga opent deuren Jong Ajax: over mentale uitdagingen, codes kraken en de opstelling

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.