NB: 'Conceição bracht de dynamiek die voor de winter zo vaak ontbrak'

door BadembaBarrie 62

Bron Ajax Showtime

NB: 'Conceição bracht de dynamiek die voor de winter zo vaak ontbrak'

door BadembaBarrie 62

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax zakt na goede eerste helft weer weg en profiteert niet van misstappen concurrentie. Ditmaal met redacteur Thijs Zwagerman. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: Ajax heeft zichzelf tegen NEC enorm tekort gedaan.

‘Daar ben ik het mee eens. De tendens zal nu misschien zijn dat Ajax weer punten laat liggen, alsof het doorgaat met waar het voor de winterstop gebleven was, maar voetballend was dat natuurlijk helemaal niet het geval. In de eerste helft hebben ze veel kansen gecreëerd en ook na rust waren er nog een paar grote kansen. NEC heeft eigenlijk nauwelijks serieuze kansen gehad en het doelpunt valt uit een onterechte vrije trap. Dan kun je feitelijk zeggen dat Ajax zichzelf tekort heeft gedaan en dat ze deze pot niet gelijk hadden hoeven spelen. Dat dat wel gebeurt is echter wel iets wat dit Ajax over zich heen heeft hangen.’

Wie was tegen NEC jouw Ajacied van de wedstrijd?

‘Dat is Francisco Conceição, over de hele wedstrijd genomen. Ik vond hem in de eerste helft wel een stuk sterker dan in de tweede. Na een minuut of zestig zag je dat de pijp wel echt leeg was bij hem. Maar zeker in de eerste helft kwam er zoveel dreiging vanaf. Hij zocht zijn mannetje op, had snelheid en wisselde een paar keer van kant, waarmee hij dynamiek in het aanvalsspel bracht, dat er voor de winter juist zo vaak aan ontbrak.

‘Hij heeft in Jong Ajax al een aantal leuke wedstrijden gespeeld en in Ajax 1 had hij al een paar hoopgevende invalbeurten, dus je hoopt wel dat hij dat in Ajax 1 ook kan brengen, als basisspeler. Dat heeft hij wel aangetoond, dus ik denk dat het een kwestie is van minuten maken en dat Ajax dan echt heel veel plezier aan hem gaat beleven.

‘Ik zou hem ook in de basis laten staan. Hij haalt naar mijn mening nog wel te weinig rendement uit zijn acties, dus daar moet hij wel aan werken. Als je echter puur kijkt naar het zijn profiel, een snelle buitenspeler met diepgang en een passeerbeweging, die hebben we verder niet. Bergwijn zou dat kunnen zijn, maar hij is toch ook getransformeerd tot een speler die meer tussen de linies beweegt en met de rug naar de goal speelt. Voorlopig lijkt Conceição de enige die zijn type spel kan brengen, dus moet je met hem spelen om niet te voorspelbaar te worden. Zoals dat in de eerste seizoenshelft wel vaak het geval was.’

Alfred Schreuder zette het elftal tegen NEC flink anders neer dan de laatste wedstrijden voor de winter. Wat vond je van de keuzes achterin?

‘Ik begreep op zich wel de keuze om Rensch naar het centrum te halen, zodat je daar met wat meer voetbal hopelijk onder de druk uit kunt spelen. Dat kwam op zich ook wel redelijk uit, zonder dat ik Rensch een superpot vond spelen. Jorge Sánchez vind ik echter geen Ajax-materiaal, dus die zou ik niet opstellen. Ik zou dus alsnog hebben gekozen voor een defensie met van rechts naar links Rensch, Timber, Bassey en Wijndal. Als je dan toch voor Sánchez kiest en daarmee Rensch in het centrum, vind ik de keuze tussen Bassey en Wijndal om het even. Dan kan Schreuder het best beoordelen wie op basis van de laatste twee maanden het meest recht heeft op een basisplaats, dus dan moeten we hem daar maar op vertrouwen.’

Na een goede eerste helft, zakte Ajax na rust toch weer weg. Wat ging er mis?

‘Het grootste issue was denk ik vermoeidheid. Het spel werd steeds slordiger, beide ploegen leidden vaak snel balverlies en vermoeidheid is daar naar mijn idee de meest logische verklaring voor. Een aantal jongens heeft het WK in de benen en bij hen voor wie dat niet geldt, zag je het effect van twee maanden lang geen officiële wedstrijd spelen. Het ontbrak hen aan wedstrijdritme. De eerste twee minuten had Ajax het even lastig, maar de snelheid, dynamiek en combinaties die daarna ontstonden, waren in de tweede helft verdwenen.’

Schreuder wachtte weer erg lang met wisselen. Hoe beoordeelde je zijn wisselbeleid vandaag?

‘Dat was slecht. Je ziet op een gegeven moment dat jongens als Taylor en Conceição er echt helemaal doorheen zitten en dat het beste er al lang en breed vanaf is. Natuurlijk is het een risico om jonge spelers te laten debuteren, maar ik zou liever met fitte Jong Ajax-spelers op het veld staan, dan met spelers van Ajax 1 die nauwelijks meer kunnen lopen.

‘Schreuder had Fitz-Jim voor Taylor dan ook veel eerder moeten brengen. Nu speelde Conceição dus goed en er ging veel dreiging van hem uit, maar je zag ook bij hem dat zijn krachten wegvloeiden en dat hij zijn dribbels niet meer kon afronden met een pass of een schot waar kracht achter zat. Dan heb ik ook liever dat je daar liever kiest voor Banel of Rasmussen. Natuurlijk zijn die jongens kwalitatief minder en weet je niet hoe ze zich houden onder de druk, maar ze zijn in ieder geval fit.

‘Als je die jongens brengt, geef je ze bovendien vertrouwen. Je laat dan zien dat je wel degelijk vertrouwen in ze hebt en denkt dat ze een bijdrage kunnen leveren. Maar als je iemand zoals Rasmussen in de 92e minuut noodgedwongen laat invallen, dan snapt hij ook wel dat hij gewoon opvulling is. En ook Fitz-Jim die ineens weer moet gaan warmlopen, terwijl hij al klaarstond, omdat Taylor zou hebben aangegeven dat het wel weer ging. Daarmee straalt Schreuder, op het moment dat Fitz-Jim wel eindelijk in mag vallen, uit dat hij hem brengt omdat het echt niet anders kan. Daar spreekt geen vertrouwen uit.’

Kian Fitz-Jim en Christian Rasmussen mochten hun debuut dus uiteindelijk wel maken. Hoe beoordeelde je hun optredens en wat verwacht je van ze met het oog op de toekomst?

‘Fitz-Jim vond ik wel goed invallen. Hij had wel twee momenten waarbij hij schoot vanaf randje zestien, terwijl ik niet het idee had dat dat een hele handige actie was. Verder vond ik hem echter vrij dominant. Hij had een aantal geslaagde acties en dribbels, was goed in de combinatie, had een mooi hakje op Bassey in huis, dus dat was een opsteker.

'Zijn toekomst in Ajax 1 hangt denk ik vooral heel erg af van zijn fysiek. Dat is nog altijd vrij mager, ik heb wel het idee dat hij daar stappen in heeft gezet en aan spiermassa gewonnen heeft, dus ik hoop dat hij daar stappen in kan blijven maken. Daarbij hoop ik dat hij, nu hij is overgeheveld naar het eerste, dit soort invalbeurtjes kan blijven krijgen, steeds vaker en langer. In potentie vind ik het een hele mooie nummer acht voor Ajax, dus uit dit soort invalbeurten en momenten zal moeten blijken of hij echt aan kan haken.

‘Bij Rasmussen heb ik het gevoel dat hij bij kan blijven iets minder. Hij speelt al een tijd in Jong Ajax, maar is daarin te wisselvallig. Bij Fitz-Jim was dat in het begin ook zo, maar bij hem was een groeicurve te zien en dat is iets wat bij Rasmussen eigenlijk ontbreekt. Ik vrees dus dat hij niet gaat slagen in Ajax 1, maar anderzijds heeft hij wel alle kwaliteiten om het te halen. Hij is snel en sterk en heeft een goede traptechniek, maar bij hem lijkt het een mentaal ding te zijn, want het komt er gewoon niet vaak genoeg uit, dus dat lijkt me bij Ajax een lastig verhaal worden.’

Een teleurstellend resultaat, maar bij vlagen hoopgevend spel. Welk gevoel overheerst bij jou na deze wedstrijd, met het oog op de rest van het seizoen?

‘Het makkelijke antwoord is een combinatie van beide, maar dat is wel mijn antwoord. Ik heb namelijk niet één ploeg gezien die stabiel genoeg is om nu aan te wijzen als absolute titelfavoriet. Dat is het geluk dat Ajax heeft, want als PSV of Feyenoord stabieler had gedraaid, had Ajax nu misschien niet eens meer meegedaan om de titel. Nu staat het allemaal heel dicht op elkaar.

‘Veel mensen dachten dat het heel belangrijk zou zijn hoe Ajax uit de winterstop zou komen, ook om te zien of Schreuder bepaalde veranderingen door heeft kunnen voeren. Doordat je nu echter zoveel spelers mist, kun je dat eigenlijk nog steeds niet goed beoordelen. Het is in dat opzicht een kleine opsteker dat de eerste helft er prima uitzag bij Ajax. Maar het zegt ook nog zo weinig, omdat je dus spelers miste en het team dat er vandaag stond en de jongens die er vandaag bij zaten, normaal gesproken niet degenen zijn waarmee je het seizoen gaat afmaken. In dat opzicht vind ik dat deze wedstrijd ons niet heel veel nieuwe inzichten heeft gegeven.’

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Meer nabeschouwingen:

#ajapsv: 'Pasveer brengt nu de rust die Gorter nog niet brengt'
#foraja: 'Brobbey maakte duidelijk waarom hij zo snel mogelijk in de basis moet komen te staan'
#ajagro: 'De vraag is of Blind speelt omdat hij Blind is of omdat hij zo goed is'
#spaaja: 'Timber en Bassey kunnen een fantastisch centraal duo worden'
#utraja: 'Álvarez wordt nog steeds met de wedstrijd beter'
#ajacam: 'Taylor is in korte tijd een onmisbare speler voor Ajax geworden'
#ajaran: 'Het was mede de verdienste van Kudus dat Ajax zo dynamisch voetbalde'
#ajahee: 'Als Tadic dit vasthoudt, kan hij de oplossing zijn voor het vertrek van Antony'
#livaja: 'Ajax heeft aangetoond dat het weerstand kan bieden op wereldtopniveau'
#azaja: 'Het is zorgwekkend dat Ajax geen antwoord lijkt te hebben op hoge druk'
#ajagae: 'Veel valt of staat met hoe Ajax zich tegen Napoli weet te meten'
#ajanap: 'De komende week gaat cruciaal zijn voor Schreuders carrière bij Ajax'
#volaja: 'Ik zou graag Kudus als nummer tien achter Brobbey willen zien'
#napaja: 'Misschien is het voor dit Ajax wel beter om Europa League te spelen'
#ajaexc: 'Je merkt dat Wijndal voor Bergwijn op links toch prettiger is'
#rkcaja: 'Ajax heeft een middenveld van los zand, heb je Álvarez echt nodig?'
#ajaliv: 'Er komt een tegenslag en Ajax stort totaal in'
#ranaja: 'Berghuis ging eruit en Ajax ging meteen weer lange ballen spelen'
#ajapsv: 'Het lijkt wel alsof het bij Ajax alleen maar slechter wordt'
#ajavit: 'Het gemis van Blind is op dit moment zó ongelooflijk groot'
#emmaja: 'Het is tijd om aan het volgende Ajax te gaan bouwen'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.