Ajax mist te veel kansen en verzuimt te profiteren van misstappen concurrentie

door Gino Haverkamp 5809

Ajax heeft niet geprofiteerd van de gelijke spelen van AZ, PSV en Feyenoord. Hoewel de ploeg van Alfred Schreuder op zijn minst redelijk voetbal op de mat legde, werd er kans na kans gemist tegen NEC. Daardoor werd het 1-1. Davy Klaassen scoorde voor de Amsterdammers, Landry Dimata vond namens NEC het net.

Ajax begon wat slaperig aan de wedstrijd, want na nog geen twee minuten spelen schoof Dimata de bal net langs het doel. Het bleek dus een wake up-call, want daarna nam de bezoekende club het heft in handen. Gedurende de eerste vijftien minuten leverde dat veel kansen op, maar geen goal. Zo verzuimden onder meer Kenneth Taylor, Francisco Conceiçao en Edson Álvarez de 0-1 binnen te schieten of te koppen. Álvarez was het meest dichtbij, maar hij zag zijn kneiterharde kopbal spectaculair gered worden door een katachtige Jasper Cillessen.

Ajax had de smaak goed te pakken in de eerste helft en speelde een prima duel voor de pauze. De Ajacieden speelden over het algemeen direct en zuiver en dat leverde ook veel kansen op. Het grootste probleem was echter de afronding. Kenneth Taylor schoot na ruim een half uur spelen bijvoorbeeld net naast, daar het een goal had moeten zijn.

In de 39e minuut stond Klaassen op. Dusan Tadic gaf de bal vanaf links voor en bereikte de vrijstaande Klaassen, die vanaf dichtbij koeltjes afrond: 0-1. Een voorbode van wat een mooie middag kan worden?

Nee, want na rust doet Ajax alles teniet wat het aan vertrouwen heeft getankt voor rust. NEC zet namelijk even aan en scoort direct via Dimata. Weliswaar was daar een wat makkelijk gegeven vrije trap voor nodig, maar de aanvaller ontspringt de aandacht van de Ajax-verdediging bij die vrije trap en maakt gelijk.

Snel na de goal nam Ajax het initiatief weer terug en kwam het via Taylor bijna weer op voorsprong, zij het niet dat hij een indraaiende voorzet van Conceição over kopte. Daarna zocht Ajax meermaals de aanval en speelde het niet eens zo slecht; het was vooral de goal, en daarmee ook de juiste keuzes, die ontbrak.

Met vers bloed hoopte Schreuder die ene goal wel te maken, al was het inbrengen van Lorenzo Lucca in de 71e minuut noodgedwongen doordat Brobbey bij een botsing geblesseerd is geraakt aan de schouder. Een kleine tien minuten later voegde Kian Fitz-Jim zich bij de Italiaan. Hij maakte daarmee zijn debuut voor Ajax 1.

Met twee frisse krachten werd het slotoffensief dus ingezet. Klaassen trapte dat spreekwoordelijk af door vanaf de rand van het zestienmetergebied net naast het doel te schieten.

Het slotoffensief wilde, los van dat ene schot, echter nooit van de grond komen. Ajax zocht de opening wel, pompte de bal ook voortdurend in de zestien, maar het juiste hoofd of de juiste voet werd nimmer gevonden. Althans; dat hoofd werd één keer gevonden: Álvarez kreeg bij een corner van de gedebuteerde Christian Rasmussen dé kans op de winnende treffer. De uitstekend keepende Cillessen tikte de bal echter net over.

En daardoor bleef het 1-1. Ajax verzuimt in Nijmegen te profiteren van misstappen van al zijn concurrenten. Hoewel het veel kansen creëerde, was NEC effectiever: één schot op doel, één goal.

14.30 uur | NEC - Ajax (1-1)