BoJA: Wie wordt Jong Ajax' nieuwe vaste centrale verdediger?

door BadembaBarrie 49

Bron Ajax Showtime

BoJA: Wie wordt Jong Ajax' nieuwe vaste centrale verdediger?

door BadembaBarrie 49

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Kik Pierie bleek tot veler verrassing aan het begin van het seizoen tot de vaste linker centrale verdediger van Jong Ajax te zijn benoemd. Gezien zijn kansen op Ajax 1 nihil waren, hadden velen kritiek op het feit dat Pierie daar stond. Men zag liever een talent dat nog wel hoopte op een succesvolle toekomst in Amsterdam. Nu Pierie verhuurd is aan Excelsior, krijgen die stemmen hun zin. De grote vraag nu luidt echter welk talent de voorkeur dient te krijgen.

Donny Warmerdam

Donny Warmerdam is van origine middenvelder en draait al enkele seizoenen bij Jong Ajax mee, op die positie. Met ingang van het huidige seizoen kwam de generatiegenoot van onder meer Brian Brobbey en Ryan Gravenberch echter steeds vaker in het hart van de verdediging te staan. In de eerste seizoenshelft was dat meestal nog als rechter centrale verdediger, met Pierie dus naast hem. Bij het aanbreken van november begon dat echter al te veranderen. John Heitinga begon meer te schuiven in zijn verdediging, waardoor Pierie vaker als linksback kwam te spelen. Links centraal werden meerdere namen geprobeerd, waaronder dus Warmerdam. In beide wedstrijden die Jong Ajax in december nog afwerkte, viel de keuze eveneens op Warmerdam.

Toch kleven er ook een paar ‘maren’ aan de middenvelder annex verdediger. Zo is hij, zoals gezegd, van dezelfde generatie als Gravenberch, Brobbey en ook Kenneth Taylor. Warmerdam zal bij de herstart van de competitie 21 jaar oud zijn zijn en in dat opzicht zal hij toch ook hopen dat hij op niet al te lange termijn een stap omhoog kan zetten, ten opzichte van Jong Ajax. Ajax 1 lijkt in dat opzicht niet realistisch op dit moment, maar mocht er een andere club geïnteresseerd aankloppen, zou een (tijdelijke) overstap van Warmerdam geen gekke gedachte zijn. Daar komt bij dat Warmerdam zich in de afgelopen jaren bij Jong Ajax in de kameleonrol heeft gesetteld. Hij kan op zeker vijf van de tien veldposities uit de voeten en dus speelt Warmerdam vooral waar Heitinga hem nodig heeft. Dat kan de komende seizoenshelft als linker centrale verdediger zijn, maar hij zou ook zomaar weer een linie naar voren kunnen schuiven.

Olivier Aertssen

Olivier Aertssen is een dubbelzinnige optie. De centrale verdediger is gewend om rechts in het centrum te spelen, maar werd dit seizoen door Heitinga ook al meermaals als rechtsback ingezet. Recenter was Aertssen één van de opties die links in het centrum werd uitgeprobeerd. In dat opzicht lijkt hij dus in ieder geval in Heitinga's boekje een serieuze optie op die positie.

Ervan uitgaande dat Warmerdam de plek links in het centrum voorlopig mag claimen, wordt er echter niet zozeer een gat in de defensie gedicht, maar wordt het eerder verschoven. Warmerdam schuift dan namelijk van rechts naar links in het centrum. Qua positie, eigenschappen en potentie lijkt Aertssen de aangewezen persoon om het oude plekje van Warmerdam over te nemen. Zo lijkt Heitinga er zelf overigens ook in te staan, want Aertssen - Warmerdam was de afgelopen vier wedstrijden steevast het centrale duo.

Jorrel Hato

De ontwikkeling van Hato gaat dit seizoen als een speer. De nog altijd slechts zestienjarige verdediger begon het seizoen bij de Onder 18 en werd daar al binnen een paar wedstrijden tot aanvoerder gebombardeerd. Na een serie sterke optredens bij Ajax’ hoogste jeugdelftal, waaronder in de Youth League, mocht Hato begin november voor het eerst met Jong Ajax mee. Uit bij FC Dordrecht viel de talentvolle verdediger direct na rust in en stond hij met een goed geanticipeerde onderschepping bovendien aan de basis van de 1-2 van Christian Rasmussen.

Sinds zijn debuut is Hato een vast onderdeel van de wedstrijdselectie geworden. In drie van de vier resterende wedstrijden stond hij zelfs in de basis. Hij startte weliswaar steevast als linksback, maar kan ook uitstekend als centrale verdediger uit de voeten. Dat is bovendien de positie waarin hij eerder dit seizoen furore maakte bij de O18. Als Hato zijn sterke ontwikkeling van de eerste seizoenshelft door weet te trekken en/of er vinden andere (onverwachte) ontwikkelingen plaats rond bijvoorbeeld Warmerdam, kan hij begin 2023 zomaar de nieuwe linker centrale verdediger van Jong Ajax worden.

Mateja Milovanovic

Mateja Milovanovic maakt dit seizoen een vergelijkbaar traject door als Aertssen. Beiden zijn centrale verdedigers van nature, hebben op die manier de jeugdopleiding van Ajax doorlopen, maar zijn dit seizoen steeds vaker op de backposities komen te spelen. Aertssen deed dat op rechts, Milovanovic op links. Op die positie stond hij het gros van de wedstrijden van Jong Ajax in de basis en viel hij enkele malen in.

Van nature is Milovanovic dus echter een centrale verdediger en met zijn achttien jaar zal hij ook nog meer hoop koesteren op Ajax 1 dan Warmerdam en zeker Pierie voor hem. Mede door interlandverplichtingen voor Servië Onder 19 miste Milovanovic de laatste paar competitiewedstrijden voor de winterstop, maar hij lijkt er goed op te staan bij Heitinga en zal in 2023 dan ook een voorname kandidaat zijn voor de linkerhelft van Jong Ajax’ nieuwe centrale duo.

Tristan Gooijer

Tristan Gooijer leek begin dit seizoen voor zijn grote doorbraak te staan in Jong Ajax. De verdediger had afgelopen seizoen al een aantal keer aan het betaald voetbal mogen ruiken en met het vertrek van enkele van de oudere Jong Ajax-spelers van vorig seizoen, zoals Liam van Gelderen en Enric Llansana, leek de weg open te liggen voor Gooijer om basisspeler te worden. Een blessure gooide echter roet in het eten en hield Gooijer bijna drie maanden aan de kant. Sinds november is de verdediger echter weer helemaal terug en deed hij in elke wedstrijd van Jong Ajax mee.

Gooijer maakte veruit de meeste minuten in Jong Ajax als rechtsback en als Aertssen en Warmerdam inderdaad beiden een plekje opschuiven in de basis, lijkt hij een logische kandidaat om dat gat op te vullen. De achttienjarige Ajacied kan echter ook uitstekend als centrale verdediger uit de voeten. Op het oog lijkt hij eerder een alternatief voor Aertssen rechts in het centrum dan één van de voornaamste kandidaten voor de linkerhelft van het centrale duo. Met het inpassen van Aertssen en Warmerdam op die positie heeft Heitinga echter al aangetoond dat hij rechtspoten op links niet schuwt. Dat maakt dat Gooijer, ondanks dat hij wellicht niet hoog op de lijst zal staan, het benoemen waar is in deze kwestie.

Silvano Vos

Silvano Vos kende een 2022 met ups en downs. Enerzijds was het het jaar van zijn debuut in het betaald voetbal, waarin hij bij vlagen zijn enorme potentieel liet zien. Anderzijds heeft de middenvelder dit seizoen bij lange na niet zoveel in Jong Ajax gespeeld als hij van tevoren waarschijnlijk gehoopt zal hebben. Hij begon het seizoen als wisselspeler en moest het lang doen met korte invalbeurten, terwijl hij ook niet altijd op zijn favoriete positie op het middenveld mocht spelen.

In de laatste paar wedstrijden voor de winterstop had Vos weliswaar een basisplaats als middenvelder, maar Heitinga heeft hem al wel eens in fases van wedstrijden als centrale verdediger ingezet. Het is bovendien een positie die Vos ook al wel eens in de jeugd bekleedde. Gezien Vos' unieke combinatie van zowel uitstekend verdedigend als voetballend vermogen en de rol die centrale verdedigers bij Ajax vaak hebben, is dat ook geen gekke gedachte. Zeker met een trainer als Heitinga, die nog wel eens geneigd is om spelers op andere posities dan ze gewend zijn te zetten, moet men dan ook niet raar opkijken als Vos in de eerste helft van 2023 regelmatig als centrale verdediger te bewonderen is.

Neal Viereck

Tot slot Neal Viereck. Een naam die voor sommigen bekender zal zijn dan voor anderen. De achttienjarige centrumverdediger maakte onlangs in het thuisduel met Jong FC Utrecht zijn debuut in het betaald voetbal, toen hij enkele minuten voor tijd Warmerdam verving. Vanwege de 1-2 achterstand waar Jong Ajax op dat moment tegenaan keek, ging Viereck meteen voorin lopen, maar van origine is hij dus centrumverdediger. Daarin schuilt ook zijn grootste pre ten opzichte van eerdergenoemde namen, als die van Warmerdam en Vos. De kans dat Viereck direct een basisplaats verovert lijkt niet heel groot. Maar de boomlange verdediger zal de komende seizoenshelft ongetwijfeld vaker zijn opwachting gaan maken bij de beloften.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.