Jong Ajax overleeft kansenregen Telstar en wint tweede duel op rij

door BadembaBarrie 265

Jong Ajax heeft voor het eerst dit seizoen twee wedstrijden op rij weten te winnen. Op bezoek bij Telstar speelden de Amsterdamse beloften zeker in de eerste helft bij vlagen goed voetbal en scoorden ze uiteindelijk drie keer. Daar stonden een hele hoop kansen, maar uiteindelijk slechts twee treffers van de thuisploeg tegenover, waardoor het duel in Velsen-Zuid in 2-3 eindigde voor de ploeg van Dave Vos.

Het eerste kwartier in Velsen-Zuid zag eruit zoals dat verwacht mocht worden. Jong Ajax had de bal en zocht naar een opening in de defensie van Telstar, dat de linies kort op elkaar hield. Het leverde de Amsterdamse beloften een aardige kans op via Jaydon Banel en Mika Godts, maar laatstgenoemde wist de voorzet van zijn ploeggenoot niet binnen te koppen.

Toch liet Telstar zich niet onbetuigd. Naarmate de eerste helft vorderde, meldde de ploeg zich vaker en nadrukkelijker rond de Amsterdamse zestien en dat leverde Yayha Boussakou tot twee keer toe een goede mogelijkheid op. De aanvaller had het vizier echter niet helemaal op scherp en zag Tom de Graaff bij zijn tweede poging, die wel tussen de palen was, goed redding brengen.

Zo ontvouwde zich een leuke wedstrijd met kansen over en weer, waarbij het hoogtepunt van de wedstrijd tot dan toe, na 22 minuten de openingstreffer op had móeten leveren. Godts zette aan de zijlijn met één beweging twee tegenstanders te kijk. De één-twee met Kristian Hlynsson was vervolgens goed en de IJslander zette zijn ploeggenoot oog in oog met Ronald Koeman jr. Het simpelste deel van het klusje ging echter fout voor de jonge Belg en hij schoot van dichtbij naast.

Via Ar’jany Martha kwam Jong Ajax enkele minuten later toch nog op de op dat moment verdiende voorsprong. De rechtsbuiten zette een combinatie in en vond Silvano Vos. Jaydon Banel liet diens kaats slim lopen, terwijl Martha vrij door kon lopen richting doel. Oog in oog met Koeman bleef de rechtsbuiten rustig en tikte hij de 0-1 binnen.

Aan de overzijde mocht het op een gegeven moment toch gerust een klein wonder heten dat Telstar nog niet gescoord had. Via David Min kreeg de thuisploeg een enorme kans, nadat hij Donny Warmerdam op fysieke kracht af had getroefd. Vanuit de zestien kon de spits zijn hoek vervolgens uitkiezen, maar zijn schot vloog tot zijn eigen ontsteltenis voorbij de tweede paal. Datzelfde lot trof ook Boussakou, toen hij het van buiten de zestien probeerde. Omdat Jaydon Banel en Silvano Vos namens Jong Ajax het net ook niet meer wisten te vinden, leverde de attractieve eerste helft uiteindelijk ‘slechts’ één doelpunt op.

De tweede helft was nauwelijks onderweg of Telstar mocht alweer drie doelpogingen, waaronder één enorme kans bijschrijven. Anass Najah haalde uit van buiten de zestien en De Graaff redde, maar klemde niet. In de rebound leek Christos Giousis vervolgens de 1-1 op de schoen te hebben, maar hij raakte van dichtbij de paal. Kort daarna kopte Thomas Oude Kotte van dichtbij in de handen van De Graaff, die de bal nu wel vasthield.

Geheel in lijn met de voetbalwetten, viel het volgende doelpunt dan ook aan de andere kant. Kian Fitz-Jim zette een actie in die tot in de zestien van Telstar leidde. Zijn eerste poging belandde via Koeman nog op de paal, maar in de rebound kreeg hij zelf de kans om alsnog de 0-2 op het bord te zetten.

Het doelpunt was een tik die de thuisploeg duidelijk even moest verwerken. De irritaties werden beter zichtbaar en het duel werd fysieker. Het kwam het spel van Telstar echter niet ten goede en de kansenregen van kort na rust leek wat opgedroogd. Het lukte Jong Ajax echter ook niet de wedstrijd qua spel weer naar zich toe te trekken en zodoende de voorsprong uit te bouwen. Dat bood invaller Glynor Plet na ruim zeventig minuten de kans om te doen wat geen van zijn ploeggenoten voor hem lukte. De spits tikte van dichtbij een voorzet van Jayden Turfkruier binnen en bracht de spanning, zo leek het, helemaal terug.

De realiteit bleek echter anders, want binnen enkele minuten had Jong Ajax de marge van twee weer hersteld. Gabriel Misehouy keerde terug van een blessure en was meteen al gevaarlijk met een schot dat Koeman uit de kruising moest tikken. Enkele minuten later was de keeper echter kansloos toen Misehouy in de zestien twee tegenstanders uitspeelde en kiezelhard via de onderkant van de lat raakschoot.

Daarmee leek het duel beslist. Jong Ajax hoefde niet meer en Telstar leek zowel fysiek als mentaal op te zijn. Namens de bezoekers kreeg Banel kreeg nog een mogelijkheid op een vierde treffe, maar dat leed bleef Telstar bespaard. Zo kabbelde de wedstrijd wat voort, tot diep in blessuretijd. Ineens zette de thuisploeg nog vol aan voor een slotoffensief en dat leverde uit de kluts nog de 2-3 op van Plet. Er volgde een hectische minuut waarin er nog vol ballen richting de zestien van Jong Ajax werden gepompt, maar de gelijkmaker viel niet meer.