Uitblinker Vos gidst Jong Ajax met twee goals en een assist langs FC Dordrecht

door BadembaBarrie 228

Jong Ajax heeft maandagavond eenvoudig van FC Dordrecht gewonnen. Op Sportpark de Toekomst waren de Amsterdamse beloften de hele wedstrijd de bovenliggende partij, zonder daarbij echt groots te spelen. Aan de hand van uitblinker Silvano Vos drukte de ploeg van naamgenoot en trainer Dave het veldoverwicht uiteindelijk toch nog in de score uit: 4-1.

Zoals vaker dit seizoen kwam Jong Ajax maar langzaam op gang. Het werd daarin niet geholpen door de tegenstander, die zich ongegeneerd terugtrok op eigen helft en rustig afwachtte met welke oplossing Jong Ajax zou komen. Naar die oplossing was het wel even zoeken voor de Amsterdamse beloften, want verder dan een penaltyclaim van Ar’jany Martha en een krullend schot van Amourricho van Axel Dongen kwamen ze in de eerste twintig minuten niet. De rechtsbuiten ging echter te opzichtig naar de grond, terwijl zijn tegenhanger op links de bal net niet tussen de palen wist te krijgen.

Halverwege het eerste bedrijf veroverde Silvano Vos echter een bal rond de middencirkel en had hij op een meter of twintig van het doel ineens ruimte om uit te halen. De middenvelder liet direct zien waarom je hem die ruimte niet moet geven en jaagde de bal hard achter Liam Bossin in de korte hoek, voor 1-0.

Toch deed ook het doelpunt nog een vonk overslaan in het spelbeeld. Dordrecht leek niet van plan het tactisch plan overboord te gooien om naar een snelle gelijkmaker op zoek te gaan en Jong Ajax leek niet genoeg vertrouwen te hebben getankt om de Dordtse muur nu wel stuk te spelen. Zodoende bleef de ploeg van Dave Vos voornamelijk afhankelijk van individuele acties, zoals de rush van Tristan Gooijer die eindigde met een hard schot voorlangs.

Omdat enkele minuten later ook Kian Fitz-Jim een aardige schotkans kreeg, uit wat – heel voorzichtig – de eerste uitgespeelde aanval van de wedstrijd genoemd mocht worden, gloorde er heel even de hoop dat Jong Ajax het tempo op zou voeren en de voorsprong uit zou bouwen. Die hoop bleek echter vals, want hoewel er inderdaad een tweede doelpunt viel, viel die voor Jong Ajax in het verkeerde net.

Dordrecht kon redelijk onverstoord aanvallen en vond zichzelf zo na 36 minuten voor het eerst rond de zestien van Jong Ajax. Daar was het gelijk raak, want Tidjany Touré had tijd om met links aan te leggen en de bal tegendraads binnen te schuiven. Het leverde zelfs een fase van een paar minuten op, waarin Dordrecht enkele corners op rij kreeg en Jong Ajax gevoelsmatig even onder druk stond.

De bezoekers bleken aanvallend echter onmachtig en dus ging die fase ook weer vrij snel voorbij, mede ingegeven door het snelle antwoord van Jong Ajax. Bij het eerste moment dat de Amsterdamse beloften zich weer op de helft van Dordrecht meldden, dreigde Vos meermaals uit te halen vanaf vergelijkbare afstand als bij zijn goal. Hij koos er uiteindelijk voor om te passen, waarna Diyae Jermoumi met diezelfde Vos de combinatie aan kon gaan en van dichtbij de 2-1 op het scorebord kon zetten.

De tweede helft begon in ieder geval levendiger dan het eerste bedrijf, met een gekeerde vrije trap van Van Axel Dongen en een verrassend grote kans voor Jari Schuurman, die de Dordtse middenvelder naast knalde. Een voorbode voor een helft op hoog tempo waarin kans op kans werd gestapeld bleek het echter niet. Jong Ajax hield het overwicht en gooide zo nu en dan het tempo wat omhoog. Als dat gebeurde, kon Dordrecht het al snel niet meer bijbenen, maar die momenten waren erg zeldzaam.

Rond het uur leverde zo’n moment wel Jong Ajax’ twee beste kansen van de wedstrijd op. Eerst schoot Kristian Hlynsson een lage voorzet van dichtbij in, maar zag hij tot zijn ontsteltenis dat Bossin een goede reflex in huis had. Uit de corner die volgde ontstond uiteindelijk een kans voor Donny Warmerdam die de bal vanuit de zestien maar net naast prikte.

Omdat Dordrecht, behoudens een goed schot waar een dito redding van Tom de Graaff op volgde, zelf niet bij machte was om Jong Ajax in de problemen te brengen, kwam de voorsprong van de Amsterdamse beloften geen moment echt in gevaar. Toch was een derde doelpunt, gezien de kleine marge, geen overbodige luxe voor de thuisploeg. Dat kwam er, na enkele gemiste halve kansen, uiteindelijk via Olivier Aertssen. De verdediger stond nog voorin na een corner en werd door Martha aangespeeld in de zestien. Hij had even nodig om de bal goed onder controle te krijgen en ruimte te vinden voor het schot, maar toen dat er eenmaal kwam was het hard, zuiver en met links raak in de verre hoek.

Daarmee was het duel gevoelsmatig beslist, maar Samuele Longo kreeg toch nog een enorme kans om de spanning weer terug te brengen. Vanuit de zestien kon de invaller aan Dordtse kant kiezelhard uithalen, maar De Graaff onderscheidde zich met een uitstekende reflex. Aan de overzijde was het nog bijna 4-1 geworden, toen Martha alleen op Bossin af kon, na geklungel bij Dordrecht achterin. De aanvaller had Stanis Idumbo Muzambo bij zich, maar leek voor eigen succes te gaan. Of het bewust was of niet, halverwege zijn poging om Bossin te passeren, bezorgde Martha de bal alsnog bij Idumbo Muzambo. Tegen die tijd stond de Belg echter nipt buitenspel en dus ging zijn treffer niet door.

Het slotakkoord zou er nog wel komen en het was niet meer dan passend dan dat Vos daarvoor verantwoordelijk was. Dordrecht gooide bij een corner nog één keer tevergeefs veel mensen naar voren, maar wist niet gevaarlijk te worden. In de omschakeling zette nog Vos een enorme sprint in met de bal aan de voet. Die eindigde ter hoogte van de Dordtse zestien, waar de middenvelder en absolute uitblinker bij Jong Ajax met links, via de binnenkant voor de kers op de taart zorgde: 4-1