Machteloos Jong Ajax verliest op eigen veld van Almere City

door BadembaBarrie 140

Jong Ajax heeft de zege bij NAC Breda van maandag geen vervolg kunnen geven. Thuis tegen Almere City wisten de Amsterdamse beloften nauwelijks grote kansen te creëren. Kort voor en kort na rust kreeg de ploeg van Dave Vos een doelpunt tegen en nadat Mika Godts vroeg in de tweede helft een rode kaart kreeg, was de wedstrijd wel gespeeld: 0-2.

In tegenstelling tot in Breda, kende Jong Ajax een trage start van de wedstrijd. Het eerste kwartier werd er geen Amsterdamse kans gecreëerd, terwijl Almere zich één keer dreigend op de Jong Ajax-helft meldde. Naarmate de eerste helft vorderde kwam het duel wel iets meer tot leven, met bescheiden kansen voor beide doelen.

Namens Jong Ajax heette de meest dreigende man Sontje Hansen, die eindelijk weer eens mocht starten. Hij had enkele goede acties in huis op de linkerflank, waar uiteindelijk dito schietkansen uit ontstonden. Hansens schoten lieten echter te wensen over en vormden nauwelijks problemen voor Almere-doelman Nordin Bakker.

Almere City had ook een Hansen voorin lopen, Kornelius, in dit geval. Na een half uur kreeg hij de beste kans van de wedstrijd toen hij een bal links vanuit de zestien in één keer uit de lucht richting doel vuurde. De poging was verre van slecht, maar de Noor kreeg het leerwerk niet op doel.

Dat lukte collega-aanvaller Jeredy Hilterman wel. Nadat Jong Ajax de bal niet weg kreeg, werd de spits bediend door Lance Duijvestijn. De Amsteramse verdedigers wisten hem vervolgens ook niet van de bal te krijgen en uiteindelijk vond Hilterman ruimte om uit te halen. Dat schot was niet eens zuiver in de hoek, maar bleek Tom de Graaff wel te machtig en betekende dus de 0-1.

Dat wist Jong Ajax voor rust niet meer goed te maken, maar wie op een comeback na de pauze had gehoopt, kwam bedrogen uit. Binnen twee minuten kreeg Jong Ajax een penalty tegen, nadat de scheidsrechter oordeelde dat Godts een overtreding had begaan op zijn tegenstander. Als de jonge Belg een stoel had gehad, was hij er afgevallen van verbazing, maar de penalty stond. Duijvestijn eiste de bal op en schoot raak, ondanks dat Tom de Graaff er nog wel een hand tegen kreeg.

Godts’ avond zou daarbij nog een stukje erger worden, want vijf minuten na het veroorzaken van de penalty, kreeg hij ook zijn tweede gele kaart. De eerste kreeg hij na een halfuur, toen hij zijn tegenstander neerlegde en zo een veelbelovende aanval onderbrak, in de ogen van de scheidsrechter. Kort na rust speelde de aanvaller de bal te ver voor zich uit en probeerde hij dat met een tackle goed te maken. Daar zat nul procent bal en honderd procent man bij en dus had de scheidsrechter weinig andere opties dan Godts van het veld te sturen.

Het bleek de nekslag voor Jong Ajax. De beloften hadden het met elf man al lastig genoeg tegen Almere City en na de rode kaart bleken ze niet meer in staat een vuist te maken. Met het inbrengen van onder anderen Stanis Idumbo Muzambo en Amourricho van Axel Dongen probeerde Dave Vos nog wel het één en ander, maar het mocht allemaal niet baten.

Almere kreeg in de tussentijd nog wel wat mogelijkheden, hier en daar. De Graaff moest bijvoorbeeld nog een keer reddend ingrijpen op een gevaarlijke kopbal van de bezoekers uit een hoekschop. Jorrit Smeets had bovendien, eveneens vanuit een hoekschop, nog een dreigend schot in huis, maar zijn poging draaide net voorlangs.

Vanuit Jong Ajax’ perspectief viel er nog maar één hoogtepuntje te noteren en dat was het debuut van Julian Brandes. De middenvelder, die er al wel een aantal keer bij zat, maar mede door een slepende blessure nog geen minuten bij Jong Ajax, viel na tachtig minuten in voor Jaydon Banel, die als spits een anonieme wedstrijd speelde.

Almere vond het op een gegeven moment duidelijk ook wel prima en smeet zodoende niet onnodig met de krachten. Kort voor tijd wist Jong Ajax via Van Axel Dongen toch nog tot een kleine kans te komen. De linksbuiten trok vanaf de flank naar binnen en probeerde het richting de verre hoek, maar kon de score niet meer glans geven dan Jong Ajax verdiende. Het bleef bij 0-2.

De Graaff; Aertssen, Vos (Delgado 46'), Warmerdam, Hato (Jermoumi 46'); Fitz-Jim (Van Axel Dongen 63'), Hlynsson, Godts; Martha, Banel, S. Hansen (Idumbo Muzambo 63').

Kremers, Jermoumi, Delgado, Brandes, Van Axel Dongen, Idumbo Muzambo.