Jong Ajax geeft galavoorstelling in Breda en zet NAC met 2-6 te kijk

door BadembaBarrie 605

Bron AS

Jong Ajax geeft galavoorstelling in Breda en zet NAC met 2-6 te kijk

door BadembaBarrie 605

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax heeft in Breda de misère van de afgelopen weken van zich af weten te spelen. Op bezoek bij NAC namen de Amsterdamse beloften een pagina uit het boekje van het eerste en stonden ze na twintig minuten al met 0-3 voor. Evenals bij Ajax 1 volgde een superieure eerste helft en een wat minder scherpe tweede. Daardoor incasseerden ze ietwat onnodig nog twee doelpunten, maar mocht dat de aanvallende pret niet drukken: 2-6.

Jong Ajax heeft het dit seizoen moeilijk en ook de komst van Dave Vos zorgde in dat opzicht nog niet voor verandering. De start in Breda, tegen nummer zeven NAC, was daarom even welkom als verrassend. Donny Warmerdam dribbelde goed in en vond Amourricho van Axel Dongen. Diens actie leek te eindigen met balverlies, maar in de Bredase zestien heroverde Warmerdam het leerwerk en schoot hij beheerst en zuiver raak in de verre hoek.

In het vervolg ontstond een wedstrijd waarin beide teams weinig creëerden. Mede door de vroege achterstand moest NAC wel wat nadrukkelijker op zoek naar een aansluitingstreffer. Heel succesvol was het daar dus niet in, want behoudens een makkelijk te pakken vrije trap, hoefde Charlie Setford niet in actie te komen. Jong Ajax stelde aar in aanvallend opzicht ook niet veel tegenover, maar toen het een na ruim een kwartier wel weer eens dreigend doorkwam op Bredase helft, was het ook gelijk weer raak.

Kian Fitz-Jim speelde zijn tegenstander behendig uit op het middenveld en gaf mee aan Van Axel Dongen. Die ging met de bal aan de wandel en zag zijn aangever intussen de loopactie buitenom maken. Afspelen was een optie, maar de loopactie had ook net wat meer ruimte voor Van Axel Dongen zelf tot gevolg. De aanvoerder koos voor het schot en dat was evenals dat van Warmerdam zuiver, laag en in de verre hoek, waardoor doelman Roy Kortsmit andermaal moest vissen.

Dat doelpunt leek de ploeg van trainer Vos vleugels te geven, want ineens waren de beloften los. Zo dook linksback Youri Baas kort na de 0-2 ineens rechts in het centrum op, ter hoogte van de Bredase zestien. Daar wilde hij Hlynsson inspelen, maar in plaats daarvan bezorgde een NAC-been hem de bal zo terug in zijn voeten. Baas stond daarmee ineens oog in oog met Kortsmit en bleef vervolgens rustig en schoof de bal in de korte hoek voor 0-3. Er waren net twintig minuten gespeeld.

Gevoed door het vertrouwen van de ruime voorsprong, begon Jong Ajax ook steeds beter te spelen. Combinaties zagen er weer goed uit, individuele acties lukten weer en het baltempo ging flink omhoog, waardoor NAC bij vlagen niet wist waar het het zoeken moest. Dat vertaalde zich na ruim een halfuur in de 0-4, na een aanval uit het boekje. Fitz-Jim en Hlynsson combineerden goed op de rechterkant en eerstgenoemde kon er met de bal vandoor. Lorenzo Lucca en Van Axel Dongen waren mee en de linksbuiten had bovendien veel ruimte. Zijn aanname was niet helemaal lekker, maar Lucca kon de bal overnemen, nog even klaarleggen en vervolgens binnenschieten.

Francisco Conceição had er nog voor rust 0-5 van kunnen en misschien wel moeten maken, nadat hij doorkwam in de zestien en zijn tegenstander goed uitspeelde. Zoals vaker miste de behendige Portugees echter de rust in de laatste fase en dus vloog de bal wild voorlangs, in plaats van hard in de verre hoek. Conceição bleek echter niet alleen een goede dribbelaar, maar ook een snelle leerling. Toen hij kort na rust in een vergelijkbare situatie kwam, hield hij het hoofd namelijk wel koel genoeg om de 0-5 op het bord te zetten. Eerst zette de Portugees op fraaie wijze twee tegenstanders te kijk, alvorens de bal oog in oog met Kortsmit ijzig kalm in de verre hoek te schuiven.

Toch zou er nog een smetje komen op de Amsterdamse avond, want de nul houden zat er niet in. Na een klein uur werd Élias Már Omarsson weggestuurd en had hij op randje zestien ruimte om uit te halen. Dat deed hij alleraardigst, krullend en via de onderkant van de lat in het net. Het bracht het Bredase publiek weer tot leven en na vol zelfspot ‘tien, tien, tien’ te hebben gescandeerd, ging het ook serieuzer achter de ploeg staan. NAC zelf leek er ook ineens weer wat meer in te geloven, terwijl Jong Ajax juist verslapte. Daardoor lukten steeds minder acties en vielen steeds meer duels de kant van de thuisploeg op. Dat resulteerde enkele minuten na de 1-5 ook nog in de 2-5. Jort van der Sande hield de bal op kracht bij zich en kon vanuit de draai raak schieten in de verre hoek.

Die stand zorgde ervoor dat Jong Ajax iets zakelijker ging voetballen. NAC zocht de aanval, maar hoe langer het duurde voor de 2-5 een vervolg kreeg, hoe minder inspiratie er in die aanvallen zat. Intussen waagde Jong Ajax zo nu en dan nog een poging op 2-6. Een fraaie aanval, over meerdere hakjes, leek bij Lucca te stranden, maar door onoplettendheid bij NAC achterin, kon Hlynsson de bal nog bijna binnentikken. Later kon Jong Ajax aan de hand van Conceição counteren en moest de kleine dribbelaar op een gegeven moment afleggen op de vrijstaande invaller Mika Godts. Dat liet hij echter na en in plaats daarvan ging hij voor het schot, dat keihard tegen een tegenstander aanvloog.

Er volgde nog wel een doelpunt voor Jong Ajax, met dank aan Godts. De jonge Belg ging op de linkerflank zijn tegenstander voorbij, haalde de achterlijn en legde de bal vervolgens terug op de mee opgekomen Youri Regeer. Die kon aannemen en krulde de bal in de verre hoek voor het slotakkoord: 2-6.

Opstelling NAC Breda:

Kortsmit; Lucassen (Agougil 31'), Besselink (Marijnissen 80'), Martina, Velthuis, MacNulty; Garbett (Vet 63'), Staring, Velanas (Omgba 63'); Van der Sande, Omarsson

Wissels NAC Breda:

Van de Merbel, Banzuzi, Van SChuppen, Vet, Agougil, Herrmann, Marijissen, Omgba, Wernersson, Boere, Kaied

Opstelling Jong Ajax:

C. Setford; Regeer, Warmerdam, Hato, Baas; Vos, Hlynsson (Gooijer 81'), Fitz-Jim; Conceição, Lucca, Van Axel Dongen (Godts 58')

Wissels Jong Ajax:

T. Setford, Jermoumi, Gooijer, Aertssen, Delgado, Hansen, Banel, Martha, Godts

Doelpunten:

0-1 Donny Warmerdam (4')
0-2 Amourricho van Axel Dongen (17')
0-3 Youri Baas (21')
0-4 Lorenzo Lucca (34')
0-5 Francisco Conceição (51')
1-5 Élias Már Omarsson (60')
2-5 Jort van der Sande (67')
2-6 Youri Regeer (86')

Bijzonderheden:

-

Denk jij dat Jong Ajax weet te winnen op bezoek in Breda?

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.