O19 verslaat Sparta, O17 bijt zich stuk

door Bart Veenstra 18

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 20 oktober. Ajax O15 versloeg op Sportpark de Toekomst Feyenoord O15 in de mini-Klassieker. Later op de dag speelde Ajax O17 doelpuntloos gelijk tegen FC Volendam. Ajax O19 pakte op bezoek bij Sparta Rotterdam O19 drie punten.

FT | Ajax O15 - Feyenoord O15 (1-0)

Ajax heeft zaterdagmiddag de mini-Klassieker gewonnen van Feyenoord. Op Sportpark de Toekomst werd het dankzij een treffer van Amourricho van Axel Dongen 1-0.

In de eerste helft had Ajax O15 het lastig. Feyenoord zette goed druk op de verdediging van Ajax, waardoor de Amsterdamse talenten moeite hadden in de opbouw. De eerste echte kans was desondanks 'gewoon' voor Ajax. Een vrije trap van Julian Brandes werd weggewerkt, waarna Julian Rijkhoff in de rebound naast schoot. Ook Feyenoord kreeg af en toe een kans, terwijl Ajax aan de andere kant dichtbij was via Nassef Chourak en Raphaël Sarfo.

Na rust kwam Ajax een stuk beter voor de dag. Al vrij snel in de tweede helft kwamen de Amsterdammers op 1-0. Het doelpunt werd gemaakt door Van Axel-Dongen. Ajax zette ook na dit doelpunt aan en via Sarfo en Rijkhoff werd het enkele keren gevaarlijk. Toch was ook Feyenoord enkele malen dichtbij de gelijkmaker. Zo wist doelman Charlie Setford zich enkele malen te onderscheiden en bovendien hielp ook de lat een keer mee. Ook in de blessuretijd kreeg Feyenoord nog een goede kans. Een vrije trap eindigde echter recht in de handen van Setford.

Opstelling Ajax O15:

Setford; Gooijer, Brandes, Camara, Aning (Doest 62'); Misehouy (Chahid 67'), Bobson (Jansen 58'), Chourak; Sarfo, Rijkhoff (Banel 58'), Van Axel-Dongen (Dubois 67').

1-0 Amourricho van Axel Dongen (43')

FT | Ajax O17 - FC Volendam O17 (0-0)

Ajax O17 heeft zich op eigen veld stuk gebeten op de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Ondanks dat de Amsterdammers het betere van het spel hadden, werd er niet gescoord. De wedstrijd eindigde daarom zoals deze begon: 0-0.

Kort nadat Hossein Zamani oog in oog met de keeper van FC Volendam had gemist, kreeg Anass Salah-Eddine uit een vrije trap op een mooie positie een grote kans om Ajax op voorsprong te brengen. De back was dichtbij, maar raakte de buitenkant van de paal. Aan de andere kant dook Volendam gevaarlijk op voor het doel van Harm Dieker, maar de Ajax-goalie wist zijn doel schoon te houden.

Na de rust was het wachten op een Ajax-treffer. De O17 was beter dan Volendam en kreeg kansen via onder andere Zamani, Max de Waal en Donny Warmerdam. Waar schoten van Zamani en Warmerdam naast zeilden, kwam De Waal na een voorzet van Youri Baas een teenlengte tekort om binnen te werken. Ajax O17 scoorde ondanks het veldoverwicht echter niet meer en speelde zo doelpuntloos gelijk tegen FC Volendam.

Opstelling Ajax O17:

Dieker; Bonnah, Rensch, Salah-Eddine, Dirksen (Baas 63'); Unuvar, Warmerdam, Beelen (67' Dakriet); Zamani, De Waal, Regeer (Pynadath 53').

Wissels Ajax O17:

Baas, Dakriet, Pynadath, Raatsie

-

FT | Sparta Rotterdam O19 - Ajax O19 (2-4)

Ajax O19 heeft op bezoek bij Sparta Rotterdam O19 weer eens gewonnen. De ploeg van John Heitinga verschafte zichzelf al snel een ruime en verdiende marge, maar liet de Rotterdammers in de slotfase toch nog iets terugkomen.

Al heel vroeg in de wedstrijd kwam de O19 op voorsprong. Victor Jensen gaf de bal het laatste tikje en tekende voor de 0-1. Brian Brobbey maakte er vervolgens ook al snel 0-2 van. Ajax speelde goed en ging na de rust verder met het maken van doelpunten. Jurriën Timber maakte kort na de pauze de 0-3 , terwijl Brobbey hierna met een benutte strafschop tekende voor zijn tweede en Ajax' vierde doelpunt van de wedstrijd. In de absolute slotfase liet het elftal van Heitinga de teugels te ver vieren en liet het zich nog verrassen door twee Spartaanse treffers. De 2-4 eindstand doet echter spannender vermoeden dan het daadwerkelijke wedstrijdbeeld. Aanstaande dinsdag wacht voor Ajax O19, evenals voor Ajax 1, een confrontatie met de leeftijdsgenoten van Benfica. Het duel met Sparta kan in ieder geval dienen als goede generale.