O16 verslaat Volendam, O19 morst opnieuw

door Bart Veenstra 15

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 6 oktober. Ajax O15 verloor op Sportpark De Toekomst met pijnlijke cijfers van FC Utrecht O15, waarna het Ajax O16 gelukkig beter afging tegen FC Volendam O16. Tot slot speelde Ajax O19 gelijk tegen FC Groningen O19.

FT | Ajax O15 - FC Utrecht O15 (0-4)

Ajax O15 heeft zaterdagochtend een ongelukkige, maar zeer ruime nederlaag geleden tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht. Na een vroege rode kaart, twee strafschoppen tegen en pech in de afronding werd het 0-4 voor de Utrechters.

De jonge Amsterdammers begonnen nog goed aan de wedstrijd. Een vrije trap van Julian Brandes ging maar rakelings langs de kruising. Na zo'n tien minuten spelen kreeg FC Utrecht na een ongelukkige handsbal van Ibrahima Camara een penalty toegewezen, welke vervolgens feilloos werd benut. Vlak erna was het opnieuw raak voor de bezoekers toen een speler van FC Utrecht vrij binnen mocht koppen. Vlak voor rust was Ajax twee keer dicht bij een aansluitingstreffer. Zo werd een inzet van Jaydon Banel van de lijn gehaald, terwijl Gabriël Misehouy rakelings over het doel schoot.

Ook na rust kreeg Ajax O15 genoeg kansen. Misehouy schoot nog tweemaal voorlangs en zodoende had hij vandaag het geluk niet aan zijn zijde. Aan de andere kant scoorde FC Utrecht met een knap afstandsschot de 0-3. Ajax gaf de strijd niet op en via Nassef Chourak kreeg het nog een goede kans. Nadat FC Utrecht opnieuw scoorde uit een strafschop was het Ajax nog een grote kans. Brandes wist Raphaël Sarfo te bereiken, maar vrij voor de keeper schoot hij langs de verkeerde kant van de paal.

Opstelling Ajax O15:

De Graaff; Camara, Vierreck (Doest 56'), Brandes, Aning; Bobson (Jansen 40'), Misehouy, Chourak (Oughcha 63'); Sarfo, Banel (Klaasen 40'), Kalokoh (Dubois 61').

Wissels Ajax O15:

Jansen, Klaasen, Doest, Dubois, Oughcha.

0-1 FC Utrecht (18', pen.)
0-2 FC Utrecht (28')
0-3 FC Utrecht (50')
0-4 FC Utrecht (55', pen.)

- Rode kaart Ibrahima Camara (hands)

FT | Ajax O16 - FC Volendam O16 (4-1)

Ajax O16 heeft zaterdagmiddag een ruime zege geboekt op FC Volendam O16. De jonge Amsterdammers kwamen op achterstand en hadden het lange tijd moeilijk. Pas toen de 3-1 werd gescoord, was de wedstrijd gespeeld.

De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Volendam. Vanaf een meter of vijf werd de bal hoog overgeschoten. Niet lang erna kwamen de Volendammers zelfs op voorsprong nadat een strafschop benut werd. Ajax was wakker geschud en via Jenno Campagne en Alen Karahasanovic was het twee keer dichtbij de gelijkmaker. Ajax kreeg steeds grotere kansen, waarbij ook Aimen Achemlal en Youri Regeer pogingen onbenut lieten. Uiteindelijk werd het binnen het halfuur alsnog verdiend 1-1. Regeer en Younes El Morabet toonden zich sterk in hun duels, waarna Achemlal voor de gelijkmaker kon zorgen.

Vlak erna was Regeer dichtbij de 2-1. Uit een vrije trap van Campagne mikte hij op de lat. Even later schoot ook Campagne voorlangs en de 2-1 kon dan ook niet lang uitblijven. Vlak voor rust viel 'ie alsnog. Na drie kansen was het dit keer wel raak voor Regeer. Na een schot van Karahasanovic reageerde de middenvelder snel genoeg met de rebound.

Na rust had Ajax het een periode lastig en was FC Volendam twee keer dichtbij de gelijkmaker. Uit het niets kwam Ajax vervolgens op 3-1. El Morabet verschalkte de Volendamse keeper met een stiftje. Vervolgens liep Ajax via Regeer ook nog uit naar 4-1, waardoor de buit binnen was. Invaller Jay Enem kreeg in de slotfase nog twee goede kansen op de 5-1, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde.

Opstelling Ajax O16:

Van den Heuvel; Oostwoud, Dakriet, Dirksen, Baas; Quaedvlieg, Campagne, Regeer; Achemlal (Reuvers 60'), El Morabet (Enem 60'), Karahasanovic (Markelo 66').

FT | Ajax O19 - FC Groningen O19 (1-1)

Ajax O19 is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om FC Groningen O19 te verslaan. De Amsterdammers speelden matig en creëerden amper noemenswaardige kansen. Brian Brobbey maakte de enige Ajax-treffer van de wedstrijd.

FC Groningen O19 wist de leeftijdsgenoten van Ajax in de openingsfase prima weerstand te bieden en dwong Ajax-goalie Daan Reiziger zelfs tot een goede en noodzakelijke reflex. Vervolgens beet Ajax wat van zich af en kreeg Eros Maddy een kans na een pass van Kenneth Taylor. Toch kwamen de goed spelende bezoekers uiteindelijk op voorsprong. Balverlies van Noah Abid werd door Groningen-spits Zwikstra genadeloos afgestraft.

Aan de andere kant bracht Ajax-spits Brian Brobbey zijn ploeg volledig uit het niets op gelijke hoogte. De ijzersterke midvoor kwam na een aanval over de linkerkant in balbezit en rondde het met zijn lichaam tussen de bal en zijn tegenstander goed af: 1-1.

In de tweede helft lukte het Aja niet om de Groningen-defensie te kloppen. De Amsterdamse talenten waren amper in staat om kansen te creëeren en de bezoekers bleven dan ook relatief eenvoudig op de been. Na het verlies tegen AZ van een week eerder (3-1) en het midweekse gelijkspel tegen Bayern München, volgde er zaterdagmiddag dus opnieuw geen overwinning voor de ploeg van trainer John Heitinga.