Memphis laat Nederland ontsnappen aan puntenverlies door late winnende treffer tegen Wales

door Jesse ter Haar 1380

Het Nederlands elftal heeft de interlandperiode afgesloten met een 3-2 overwinning op Wales. Met een door bondscoach Louis van Gaal op tien plekken gewijzigde ploeg kwam Oranje al snel op een 2-0 voorsprong door goals van Noa Lang en Cody Gakpo. De Nederlanders lieten Wales terugkomen en kregen vlak voor tijd de 2-2 te verwerken. Door een late goal van Memphis Depay werd er echter alsnog gewonnen.

De openingsfase van de wedstrijd verliep zonder noemenswaardige momenten aan een van beide kanten. Het duurde bijna een kwartier voordat het publiek op het puntje van hun stoel kwam te zitten. Eerst bracht Gakpo het Nederlands elftal in de tegenaanval met een individuele actie, waarna hij Lang bediende middels een opening op maat. Laatstgenoemde controleerde de bal en dribbelde op snelheid op de achterhoede van Wales af. Hij schatte zijn kansen in en haalde uit, maar produceerde een rollertje die recht op de doelman af ging. Kort hierna zorgde Lang alsnog voor de openingstreffer. Na goed werk van Jordan Teze en Vincent Janssen kwam de bal bij Lang terecht. De oud-Ajacied draaide open en schoot hard en zuiver raak.

Nederland kreeg de smaak te pakken, want de 2-0 volgde ook al snel. Na goed doorzetten van Janssen kwam de bal bij Gakpo terecht. De PSV’er dribbelde, zag zijn eerste schot nog gekraakt worden en prikte vervolgens met de binnenkant van de voet in de rebound raak. Nog binnen het halfuur kwam Wales alweer terug in de wedstrijd. Teze raakte de bal kwijt bij een poging in te dribbelen, waarna de tegenstander er razendsnel uitkwam. De defensie kon de situatie niet meer redden en Brennan Johnson schoot via de paal binnen. Voor rust waagde Janssen nog een poging om de marge weer op drie te brengen, maar de gretige ogende spits schoot naast. Zodoende gingen de spelers bij een 2-1 stand aan de thee.

Al binnen vijf minuten na rust kreeg Nederland een kans op de 3-1. Janssen fungeerde als aanspeelpunt en stuurde Gakpo daarna knap weg. De diepgestuurde aanvaller schoot hard, maar mikte op de goalie van Wales. In de 58ste minuut stichtte ook Wales gevaar. Doelpuntenmaker Johnson maakte snelheid met de bal aan zijn voet en snelde door de Oranje-defensie heen. Hij haalde vervolgens uit, maar kon het Cillessen niet moeilijk maken. Het vervolg van de tweede helft bracht heel wat minder spektakel met zich mee. Oranje had het grootste gedeelte van de tijd de bal, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Na 68 minuten kreeg Janssen een goede schotkans vanaf de rand van het strafschopgebied, maar hij stuitte in de verre hoek op de keeper.

Even later was onder anderen Steven Bergwijn erin gekomen en dat viel op. Hij kreeg de bal een kwartier voor tijd van Gakpo, waarna hij onder druk het strafschopgebied in dribbelde. Ondanks geduw en getrek van zijn directe tegenstander bleef hij op de been, maar bij zijn schot ging het mis. In de eindfase van de wedstrijd probeerde Nederland nog wel tot een derde treffer te komen, maar steeds lukte het net niet.

Aan de andere kant kwam Oranje in defensief opzicht niet in de problemen, maar kreeg het plots wel een penalty tegen. Tyrell Malacia sprong in een duel tegen zijn tegenstander aan en werd bestraft. Gareth Bale nam plaats achter de bal en schoot raak voor de 2-2. Een gelijkspel leek hierna een zekerheid, maar niets bleek minder waar. Meteen na de tegengoal volgde er een lange bal naar voren. Na een door Denzel Dumfries gewonnen kopduel viel de bal via een verdediger voor de voeten van Memphis, die zonder te twijfelen raak schoot. Hierna was het vrijwel meteen gedaan en dus won Nederland de wedstrijd met 3-2.