Ajax O17 haalt uit tegen Koninklijke HFC, Ajax O16 verliest van hekkensluiter

door Gino Haverkamp 14

Dit is het livetopic voor de wedstrijden van de Ajax-jeugd van zaterdag 29 januari. Ajax O17 trapte de dag om 12.30 uur af met een oefenwedstrijd tegen Koninklijke HFC O18 en won met 5-0. Ajax O16 neemt het om 15.00 uur op tegen Alphense Boys O16. Ajax O18 en O15 kwamen zaterdag ook in actie. Volg de jeugdwedstrijden hier en praat mee!

FT | Ajax O17 - Koninklijke HFC O18 (5-0)

Ajax O17 kende zaterdagmiddag een uitstekende hervatting van het seizoen. De ploeg van trainer Yuri Rose was tijdens een oefenduel op Sportpark de Toekomst met te sterk voor Koninklijke HFC O18. Doelpuntenmakers waren David Kalokoh, Mo Hamouchi, Stanis Idumbo Muzambo en David Voute.

De eerste kans van de wedstrijd was afkomstig van Ajax O17 in de zesde minuut. Dies Janse gaf een goede bal en Voute legde goed terug, waarna Rico Speksneijder een schietkans kreeg. Zijn schot werd echter geblokt, waardoor het bij 0-0 bleef. Zes minuten later was er opnieuw een kans voor Ajax O17 om de score te openen middels een vrije trap van Kalokoh. De doelman wist deze nog knap uit de hoek te tikken.

Hamouchi had in de twintigste minuut de derde grote kans van de middag. De aanvaller kwam alleen net tekort om een verdienstelijke steekpass van Idumbo Muzambo af te ronden, omdat de doelman eerder bij de bal was. Drie minuten later besloot rechtsback Darcey Turner van afstand te schieten, maar zijn poging leverde geen problemen op voor de HFC-goalie.

In minuut 27 was de ban dan eindelijk gebroken na meerdere kansen voor Ajax O17. Kalokoh krulde de bal op fraaie wijze in de verre hoek om er 1-0 van te maken, na een dribbel vanaf de linkerflank. Tien minuten later was de aanvaller verantwoordelijk voor een volgende kans, maar zijn droge uithaal eindigde op de buitenkant van de paal. Ajax O17 kwam vlak voor rust op een 2-0 voorsprong. Speksnijder gaf een goed afgemeten voorzet op Hamouchi, die de bal tegendraads inkopte. Zo gingen de jonge Ajacieden met twee doelpunten verschil ten opzichte van HFC O18 richting de kleedkamers voor een kwartiertje rust.

In de tweede helft was de eerste kans voor HFC O18. In minuut 57 gaf Reiziger een foute pass in de opbouw, waardoor de tegenstander een serieuze doelkans kreeg. Tommy Setford bracht vervolgens redding. Het eerstvolgende doelpunt kwam in minuut 64 echter op naam te staan van Ajax O17. Idumbo Muzambo kon panklaar aanleggen aan de rand van het strafschopgebied en schoof de bal geplaatst in de rechterhoek voor 3-0.

De Belgische aanvallende middenvelder creëerde in minuut 72 ook nog een fijne kans middels een boogballetje, maar deze ging net over. Vier minuten later ging de bal op de stip na een overtreding op Voute, die de strafschop zelf nam en ook benutte om er 4-0 van te maken. In de tachtigste minuut had Speksneijder een aardige kans na een steekbal van Idumbo Muzambo, maar hij schoot recht op de doelman. Vier minuten later was Idumbo Muzambo zelf verantwoordelijk voor de 5-0, door de bal op knappe wijze in de verre hoek te krullen. De wedstrijd liep vervolgens tot zijn eind en het eindigde in een 5-0 overwinning voor Ajax O17.

T. Setford; Turner, Gorter, Janse (80' Verkuijl), Easmon (60' Van Driel); Verkuijl (46' Reiziger), Speksneijder (46' Jansen), Idumbo Muzambo; Voute (30' Rijssel), Hamouchi (80' Speksneijder), Kalokoh (53' Voute).

1-0 David Kalokoh (27')
2-0 Mohamed Hamouchi (43')
3-0 Stanis Idumbo Muzambo (64')
4-0 David Voute (76', strafschop)
5-0 Stanis Idumbo Muzambo (84')

FT | Ajax O16 - Alphense Boys O16 (0-3)

Ajax O16 is zaterdagmiddag afgedroogd door Alphense Boys, de hekkensluiter in de competitie voor spelers van zestien jaar of jonger. Thuis op De Toekomst verloor de ploeg van coach Mischa Salden kansloos met 0-3 van de club uit Alphen aan de Rijn.

De eerste kans van de wedstrijd kwam van Ajax O16 in de tiende minuut. Konadu haalde hard uit vanaf een lastige hoek en de bal belandde zodoende in het zijnet. De beginfase was dan ook erg rommelig en tot echte kansen kwamen de teams niet, maar Ajax O16 had wel het meeste balbezit. Alphense Boys O16 kreeg in minuut 23 een kopkans na een voorzet vanaf de rechterflank, maar de bal ging uiteindelijk naast.

In minuut 28 kwam Alphense Boys O16 alsnog op voorsprong. De tegenstander van Ajax O16 werd al sterker en maakte dan ook de 0-1. Doelman Freek Entius werd in twee instanties gepasseerd, nadat hij eerst nog goed redding wist te brengen. Het bleef bij een 0-1 voorsprong voor Alphense Boys O16 toen het rustsignaal klonk.

Direct na de rust bracht Salden drie verse krachten binnen de lijnen, maar het spelbeeld veranderde niet. Alphense Boys O16 was fysiek sterker, terwijl op voetballend gebied de Ajacieden te weinig brachten. Nadat Freek Entius in de vijftigste minuut nog een doelpoging keerde, moest hij tien minuten later vissen: 0-2.

Ajax O16 leefde daarna wel wat meer op, maar echt concrete kansen kwamen daar niet uit. Sterker nog: in de blessuretijd van de tweede helft was het juist de tegenstander die scoorde. Door geklungel in de opbouw werd de bal verloren, waarna Alphense Boys kon profiteren en 0-3 maakte. Dat bleek even later ook de eindstand.

Opstelling Ajax O16:

Entius; Oldenstam, Van der Graaf (Acheampong 76'), Ugwu, Esveld (Bouwman 46'); Appiah (Puljhun 46'), Konadu, Moester (De Koning 46'); Gozardanabakhsh (Ünüvar 70'), Vink, Pereira da Gama.

Wissels Ajax O16:

Schreuder, De Koning, Puljhun, Bouwman, E. Ünüvar, Acheampong.

0-1 Alphense Boys O16 (28')
0-2 Alphense Boys O16 (60')
0-3 Alphense Boys O16 (83')

Overige wedstrijden

FT | AZ O18 - Ajax O18 (4-0)

Ajax O18 kende geen goede herstart van het seizoen. Het jeugdteam van de Amsterdamse topclub, voor het eerst onder leiding van Jean-Paul de Jong, ging met 4-0 onderuit op bezoek bij de leeftijdsgenoten van AZ.

- Jean-Paul de Jong maakte zijn officieuze debuut als trainer van Ajax O18.

FT | Ajax O15 - FC Twente/Heracles Almelo O15 (4-1)