Jong Ajax speelt gelijk tegen tiental De Graafschap

door Thijs Zwagerman 53

Jong Ajax heeft op bezoek bij De Graafschap met 2-2 gelijkgespeeld. De Amsterdamse talenten speelden ruim een uur tegen tien man, maar wisten ondanks deze overtalsituatie niet met drie punten te vertrekken van De Vijverberg. Ar’Jany Martha en invaller Sontje Hansen waren trefzeker namens Jong Ajax.

Tegen De Graafschap maakte de zestienjarige Kristian Hlynsson zijn basisdebuut in de Keuken Kampioen Divisie. Met de jonge IJslander op het middenveld en Max de Waal als gelegenheidsspits in de punt van de aanval begon Jong Ajax moeizaam. De Amsterdamse jongelingen hadden moeite met de hoge druk van De Graafschap en vonden in de openingsfase in balbezit maar lastig de juiste oplossing. Gevaar stichtte het zichtbaar zoekende Jong Ajax in deze fase dan ook niet. Aan de andere kant deelde De Graafschap wel wat speldenprikjes uit voor het doel van Kjell Scherpen.

Na een klein kwartier spelen moest de Ajax-doelman het antwoord schuldig blijven op een van richting veranderde inzet van Ralf Seuntjens. De routinier wilde vanuit de draai eigenlijk een ploeggenoot bereiken, maar zag zijn pass door Terrence Douglas aangeraakt worden en vervolgens in het Jong Ajax-doel verdwijnen: 1-0. Het antwoord van de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag volgde echter snel. Na een combinatie tussen De Waal en Donny Warmerdam lanceerde die laatstgenoemde Ar’Jany Martha met een goede dieptebal. De goed spelende flankspeler rekende op technisch fraaie wijze af met zijn directe tegenstander en schoot vervolgens beheerst de gelijkmaker tegen de touwen.

Na dit doelpunt kwam Jong Ajax beter in de wedstrijd en golfde het spel meer op en neer. Na gepriegel van Warmerdam en De Waal, die op de rand van hun eigen strafschopgebied combinerend uit wilde verdedigen, kwam de ploeg opnieuw op achterstand. In de drukte leidde de risicovolle combinatie tot balverlies, waarna Seuntjens dankbaar profiteerde en zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Weer leek Jong Ajax razendsnel te antwoorden toen Scherpen met een geweldige trap Martha vrij voor het De Graafschop-doel zette, maar enkele minuten na de 2-1 was de buitenspeler minder koelbloedig en knalde hij over.

Het spelbeeld veranderde compleet toen aanvaller Danny Verbeek na ruim een halfuur spelen veel te hard inkwam op Warmerdam. Verbeek kreeg direct rood en De Graafschap moest zodoende verder met tien man. De thuisploeg zakte met een man minder ver in en legde het initiatief volledig bij Jong Ajax neer, maar ondanks het numerieke overtal kwamen de jonge talenten in het restant van de eerste helft niet tot gevaar. De bal werd minutenlang geduldig verplaatst van voet naar voet, maar serieuze kansen werden er niet gecreëerd.

In de rust besloot Van der Gaag in te grijpen en wijzigde hij zijn elftal op twee plaatsen. Basisdebutant Hlynsson en rechtsback Liam van Gelderen bleven in de kleedkamer achter. Het duo werd vervangen door Sontje Hansen en Nordin Musampa. Nadat Hansen eerst nog een goede schietkans bood aan Naci Ünüvar, zorgde de invaller na een klein uur spelen voor de gelijkmaker. Na een hoekschop kreeg Hansen de bal op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en haalde hij vervolgens op heerlijke wijze doeltreffend uit. De bal verdween buiten het bereik van doelman De Boer in de verre hoek en bracht Jong Ajax op gelijke hoogte.

Met verse krachten Giovanni en Hassane Bandé als vervangers van Warmerdam en De Waal ging Jong Ajax vervolgens op jacht naar de overwinning. De Graafschap deed niets anders dan zeer gegroepeerd verdedigen en was zelf nauwelijks in staat om in aanvallend opzicht gevaarlijk te worden. Ondanks het vele balbezit en de overtalsituatie slaagde Jong Ajax er echter ook maar mondjesmaat in om gevaarlijk te worden. Neraysho Kasanwirjo beproefde zijn geluk twintig minuten voor tijd met een gevaarlijke poging van grote afstand en invaller Bandé kopte even later ongevaarlijk op doel, maar écht veel kansen creëerde Jong Ajax tegen het tiental van De Graafschap niet.

In de slotfase kwam hier nauwelijks verandering in. De Graafschap hield de boel achterin goed gesloten en verscheen zelfs in de counter nog enkele keren voor het doel bij Scherpen. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Jong Ajax tegen de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie voor de vijfde wedstrijd op rij niet wist te winnen.