Jong Ajax pijnlijk onderuit tegen Eindhoven

door Jesse ter Haar 57

Jong Ajax heeft vrijdagavond een pijnlijke nederlaag geleden tegen FC Eindhoven. Thuis op de eigen Toekomst kwam de beloftenploeg van Ajax niet tot scoren en kreeg het wel driemaal een goal tegen: 0-3.

Tijdens het begin van de eerste helft gebeurde er vrijwel niets op De Toekomst. Van beide kanten waren er geen hoogtepunten te benoemen, maar na die eerste tien minuten veranderde dat beeld. De verdediging van Jong Ajax klungelde en daarvan kon FC Eindhoven profiteren. Verdediger Alvin Daniëls kon behoorlijk vrijstaand binnenwerken. Kort daarna werd het bijna 0-2. Sebastian Pasquali maakte een fout in de opbouw, waarna Dominik Kotarski tijdens een één-op-één duel in moest grijpen.

Ondanks dat was het drie minuten na de 0-1 toch al 0-2. De bezoekers kregen een corner en die bal vloog in eerste instantie langs alles en iedereen. Collin Seedorf kon uiteindelijk afwerken voor zijn ploeg. Na de tweede treffer begon Jong Ajax zich op te richten. Kaj Sierhuis voerde een mooie actie uit, maar zag zijn schot geblokt worden. De minuut erna volgde een strafschop voor de Amsterdammers. Dani de Wit werd gevloerd en Sierhuis nam plaats achter de bal. De spits schoot, maar raakte de lat. Voor de rust volgden nog twee reddingen van Kotarski en één grote kans voor Jong Ajax uit een hoekschop, maar gescoord werd er niet meer.

Na de rust deed Michael Reiziger zijn eerste ingreep. Vaclav Cerny bleef achter in de kleedkamer, terwijl Noa Lang zijn entree maakte. Na een kleine tien minuten in het tweede bedrijf was daar de kans voor de beloften om terug te komen. Jurgen Ekkelenkamp ging alleen op de keeper af, maar vergat zijn linkerbeen te gebruiken en verprutste daardoor de mogelijkheid. Kort erna was het Sierhuis die een kans voor zichzelf wist te creëren, maar ook hij wist het net niet te vinden.

Meer kansjes bleven volgen voor de thuisploeg, maar tot een doelpunt kwam het niet. Bijna ontstond er een eigen goal van FC Eindhoven, maar dat bleef ternauwernood uit. Daarna waagde Lang een schot, maar ook die verdween naast het doel. Na het aanzetten van Jong Ajax waren het de bezoekers die weer even van zich lieten horen. Oud-Ajacied Branco van den Boomen waagde een poging en trof de paal.

In de laatste fase van de wedstrijd moest de ploeg van Reiziger nog altijd op zoek gaan naar de aansluitingstreffer, maar uiteindelijk viel de bal aan de andere kant nogmaals in het mandje. Dennis Johnsen leverde de bal in en FC Eindhoven wist via Elton Kabangu doelman Kotarski te verschalken. Met zijn droge schuiver schoot hij de wedstrijd op slot en was de eindstand bereikt.

Opstelling Jong Ajax: Kotarski; Bakboord, Pasquali (Ylätupa 77'), Botman, Kemper; Ekkelenkamp, Bijleveld, De Wit (Pereira 72'); Cerny (Lang 46'), Sierhuis, Johnsen.
El Maach, Solomons, Ter Heide, Pereira, Ylätupa, Nunnely, Thetani.

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; Raaijmakers, Loof, Seedorf, Van der Heyden, Essikal, Van den Boomen, Kabangu, Idzes, Lopes, Daniels.