Jong Ajax in duel vol kansen nipt onderuit bij FC Emmen

door BadembaBarrie 181

Jong Ajax heeft vrijdagavond voor de derde maal op rij verloren. De Amsterdamse beloften kwamen bij FC Emmen nog wel op voorsprong, maar kwamen in de tweede helft flink onder vuur te liggen. Calvin Raatsie hield veel pogingen nog uit zijn doel, maar was uiteindelijk twee maal kansloos op pogingen uit de rebound van Reda Kharchouch: 2-1.

De wedstrijd golfde vanaf de openingsfase al op en neer en na enkele speldenprikjes van FC Emmen kreeg Jong Ajax na ruim drie minuten de eerste echte kans van de wedstrijd. Na goed werk van Sontje Hansen kon Kian Fitz-Jim laag voorgeven op Kristian Hlynsson. De IJslander mist de bal echter net, anders had hij hem voor het intikken gehad. Het leerwerk rolde uiteindelijk naast. Het volgende dreigende moment was voor FC Emmen. Na een goede actie van Keziah Veendorp en een ditto combinatie met Peter van Ooijen leek de bal via Ole Romeny binnen te gaan voor 1-0, maar de grensrechter oordeelde dat het buitenspel was en dus ging het feest voor Emmen niet door.

Na een klein kwartier had Jong Ajax op voorsprong moeten komen. Youri Baas legde de bal met links schitterend achter de verdediging van Emmen neer, waar Youri Regeer opdook en voor 0-1 leek te gaan zorgen. De aanvoerder van Jong Ajax stuitte van dichtbij tot zijn eigen ongeloof echter op Michael Brouwer.

Naarmate de eerste helft vorderde, trok Emmen het duel wat meer naar zich toe. Het resulteerde in enkele kansen voor Romeny. De buitenspeler zag zijn kopbal via een Amsterdams hoofd echter naast gaan en toen even later hij na slordig balverlies van Jong Ajax achterin vrij leek te staan bij de tweede paal, kon Baas ternauwernood voorkomen dat de bal daar ook kwam.

Jong Ajax leek verder met de rug tegen de muur gedrukt te worden, maar hervond toch de aanvalsdrift van het eerste kwartier en kreeg andermaal via Regeer een grote kans. De middenvelder van dienst wist een pass die toch al voor hem bedoeld was van de voet van een tegenstander te plukken en vuurde vervolgens hard richting het doel van Brouwer. De keeper had zijn antwoord echter opnieuw paraat. Kort daarna kon Hansen net niet lekker koppen uit een voorzet van Jayden Banel.

Toch zou Hansen zijn naam nog voor rust op het scorebord zetten. Na enkele dreigende momenten van Emmen, leek de thuisploeg de eerste helft rustig uit te spelen. Slordig balverlies op het middenveld leidde uiteindelijk echter toch de 0-1 in. Christian Rasmussen kon de bal aan Hansen meegeven, waarna de rechtsbuiten het leerwerk niet perfect meenam. Hansen bleef met twee tegenstanders links van zich echter wel rustig in de afronding en schoof de bal uiteindelijk laag in de verre hoek.

Emmen leek tijdens de rust niet bij de pakken neer te hebben gezeten, want het kwam fel uit de kleedkamer en probeerde Jong Ajax op eigen helft vast te zetten. Toch wist de ploeg van John Heitinga zich bij vlagen onder die druk uit te voetballen en dat leverde ruim vijf minuten na rust bijna de 0-2 van Hansen op. De aanvaller schoot de bal maar rakelings voorlangs.

Uiteindelijk bleken de Amsterdamse beloften toch niet bestand tegen de druk van de thuisploeg. Er ontstonden slordigheden in balbezit dat daardoor vaak van korte duur was. Raatsie keepte een prima pot en wist veel van het gevaar van Emmen nog onschadelijk te maken, maar nadat hij een schot van Mart Lieder nog had gekeerd, moest de doelman zich op de rebound van Reda Kharchouch toch gewonnen geven.

Raatsie kreeg daarna meermaals de kans om zich te onderscheiden. Zo wist hij onder meer een vrije trap van Lorenzo Burnet en een nieuwe poging van Kharchouch op knappe wijze uit zijn doel te houden. Nadat de doelman ook invaller Rui Mendes het scoren wist te belemmeren, moest hij andermaal uit de rebound toch weer vissen. Het was opnieuw Kharchouch die zijn naam op het scorebord mocht zetten.

In de tussentijd was Naci Ünüvar bij Jong Ajax ingevallen. Het talent was niet fit genoeg om te starten, maar zijn creativiteit was hard nodig, zo bleek nog geen minuut na zijn entree. Ünüvar kreeg gelijk een goede schotkans, maar zijn poging werd nog net geblokt. Ook in het vervolg liep praktisch iedere Jong Ajax aanval via de creatieveling, waardoor Hlynsson kort na de 2-1 een niet te missen kans op de gelijkmaker kreeg. Missen deed de IJslander echter wel. Hij kreeg de bal laag op een presenteerblaadje aangespeeld op enkele meters van het doel. Ook doelman Brouwer was al geslagen, maar evenals Ünüvar zag Hlynsson zijn inzet ternauwernood geblokt worden door een tegenstander.

Van een echt slotoffensief van Jong Ajax was echter toch geen sprake. Wel was de ploeg van John Heitinga nog enkele malen gevaarlijk uit een hoekschop. Liam van Gelderen zag zijn poging echter uit de hoek gehaald worden door Brouwer en Enric Llansana kopte enkele minuten later maar rakelings naast. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd, kregen de Amsterdamse beloften nog één corner. Daaruit draaide de bal gevaarlijk voor het doel, maar Brouwer wist de bal er andermaal uit te houden en dus eindigde het duel met een 2-1 nederlaag voor Jong Ajax.