Jeugdig Ajax verliest van Nordsjaelland

door Bart Veenstra 340

Ajax heeft de eerste van de twee oefenwedstrijden verloren. Een jeugdig elftal kwam tekort tegen FC Nordsjaelland en verloor terecht met 1-3. Dean Solomons maakte zijn eerste doelpunt in Ajax 1 en redde daarmee vlak voor tijd de Amsterdamse eer.

De meeste kansen voor rust waren voor FC Nordsjaelland. De Denen kwamen er een aantal keren gevaarlijk uit, maar meerdere keren stond doelman Kostas Lamprou in de weg. Met name Godsway Donyoh kreeg enkele goede kansen, terwijl Andreas Olsen - die recht op het doel afging - eveneens een behoorlijke kans om zeep hielp.

Liet Ajax zich ook zien? Niet zoveel als Nordsjaelland, maar wellicht was de grootste kans voor rust wel voor de Amsterdammers. Een goede voorzet van Ché Nunnely werd richting doel getrapt door Hassane Bandé, maar doelman Nicolai Larsen verrichte vervolgens een hele knappe redding.

Na rust kwam Ajax moeizaam tot kansen en werd in het eerste kwartier van de tweede helft alleen een beetje gevaarlijk uit een vrije trap van Teun Bijleveld. Nordsjaelland bleek de betere ploeg en dacht via Donyoh op voorsprong te komen, maar de aanvaller stond buitenspel. Even later was het wel raak voor de Denen. Een inzet van Olsen werd verkeerd ingeschat door Van Leer, die de bal ietwat door zijn handen liet glippen.

Namens Ajax was Kaj Sierhuis vervolgens dichtbij de gelijkmaker, maar de spits zag zijn schot net langs de paal gaan. Even later was Donyoh aan de andere kant dichtbij de 0-2. De Ghanees zag zijn inzet maar net voorlangs gaan. Nadat een hard schot van Pedersen nog werd tegengehouden, was het daarna via Bartolec wel raak. Ajax kreeg de bal niet weg, waarna de Kroaat met een hard schot raak wist te schieten.

In de slotfase kwam Nordsjaelland ook nog op 0-3. Mathias Rasmussen nam de bal in één keer mee en rondde vanaf de rand van het zestienmetergebied fraai en doeltreffend af. De treffer van Rasmussen was echter niet de laatste van het oefenduel, want de ingevallen Ajacied Dean Solomons redde in de laatste seconde van de wedstrijd de eer. De Zuid-Afrikaan was het eindstation van een afgemeten vrije trap.

Later deze zaterdag komt Ajax opnieuw in actie. De wedstrijd tegen Steaua Boekarest begint om 19.00 uur. Tijdens dit duel zullen de wat meer gelouterde Ajax 1-spelers in actie komen.

Opstelling Ajax: Lamprou (Van Leer 46'); Orejuela (Solomons 82'), Bakboord, Botman (Kemper, 64'), Bakker; Ekkelenkamp (Jensen 70'), Bijleveld (Pasquali 62'), De Wit; Nunnely (Kühn 62'), Sierhuis (Danilo 82'), Bandé (Johnsen 70');
Van Leer, Solomons, Kemper, Pasquali, Kühn, Jensen, Johnsen en Danilo.

Opstelling FC Nordsjaelland: Larsen; Tiedemann, Nelsson, Skovgaard; Bartolec, Jensen, Andersen, Mini; Olsen, Damsgaard, Godsway;