Heitinga en Vos juichen met Ajax na mooie week

door Bart Veenstra 73

Dit is het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 18 januari. Ook Ajax O16 gaat officieel aan de tweede seizoenshelft beginnen en direct staat er een mini-Klassieker op het programma. Ajax O15, Ajax O17 en Ajax O19 treden aan voor hun tweede competitieduel na de winterstop.

FT | Ajax O16 - Feyenoord O16 (1-7)

Ajax O17 heeft in de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft op het eigen Sportpark de Toekomst een ongelooflijk pak slaag gekregen. Feyenoord O16 won in Amsterdam met 1-7.

Gek genoeg begon Ajax O16, waar coach Robin Veldman zijn debuut maakte, nog redelijk aan de wedstrijd. Een counter van Feyenoord leidde echter de 0-1 in en daarna ging het hard. Heel hard zelfs. Binnen tien minuten kwamen de Rotterdammers door twee benutte vrije trappen op een 0-3 voorsprong.

Via goed voorbereidend werk van Jenno Campagne kon Raphaël Sarfo tussendoor voor de 1-3 zorgen en even hoopte Ajax O16 op een ommekeer, maar die kwam er niet. Sarfo kreeg wel de kans op 2-3, maar de Feyenoord-goalie wist een knappe redding te verrichten. Via een benutte strafschop kwam Feyenoord vervolgens op 1-4, waarna Ajax door persoonlijke fouten voor rust ook nog de 1-5 en 1-6 tegenkreeg. Na rust was Feyenoord de betere partij, kreeg het nog flink wat kansen, maar scoorde het nog 'slechts' één keer, waardoor het duel in 1-7 eindigde. Kortom, een behoorlijk dramatische start voor Ajax O16 aan de tweede seizoenshelft.

Opstelling Ajax O16:

Van den Heuvel; Oostwoud, Dakriet, Dirksen, Baas (Reuvers 60'); Quaedvlieg (El Morabet 60'), Yah, Campagne; Sarfo, Enem (Achemlal 41'), Karahasanovic.

Wissels Ajax O16:

Dijkstra, Reuvers, Achemlal, El Morabet, Markelo.

FT | NAC Breda O19 - Ajax O19 (0-3)

Ajax O19 heeft zich prima hersteld van de valse start van vorige week. Na de 0-1 thuisnederlaag tegen Vitesse O19 wist de ploeg van trainer John Heitinga zaterdagmiddag met 0-3 te winnen van NAC Breda O19, waar Willem Weijs de oefenmeester is. De oud-jeugdtrainer van Ajax was in gesprek met Ajax Showtime eerder nog lovend over Ajax-jeugdtrainer Dave Vos.

In de eerste helft ging het duel tussen NAC Breda O19 en Ajax O19 gelijk op. Een rode kaart bij NAC Breda tien minuten voor rust deed de wedstrijd echter kantelen. Ajax profiteerde er vooral na rust van door driemaal te scoren. Na een goede aanval zo'n tien minuten na rust was het Enric Llansana die voor de 0-1 kon zorgen.

Uiteindelijk duurde het tot de laatste minuut totdat Ajax O19 opnieuw zou scoren. Op aangeven van de van een schorsing teruggekeerde Sontje Hansen wist Brian Brobbey de 0-2 binnen te koppen. Even later zorgde Damjan Dostanic ook nog voor de 0-3.

Opstelling Ajax O19:

Reiziger; Van Gelderen, J. Timber, Llansana, Salah-Eddine; Q. Timber, Hansen, Taylor; Kühn, Brobbey, Ünüvar (Dostanic).

0-1 Enric Llansana (55')
0-2 Brian Brobbey (90')
0-3 Damjan Dostanic (90')

14.30 uur | Ajax O17 - NEC O17 (2-1)

Ajax Onder-17 heeft zaterdagmiddag op eigen veld gewonnen van de leeftijdsgenoten van NEC Nijmegen. Op Sportpark De Toekomst werd het 2-1. Dillon Hoogewerf opende de score, maar vlak na rust moest keeper Harm Dieker vissen. In de slotfase van het duel zorgde opnieuw Hoogewerf voor de verlossende winnende goal.

Op voorhand wist Ajax Onder-17 dat Naci Ünüvar en Anass Salah-Eddine definitief waren overgeheveld naar de Onder-19. Andere spelers moesten opstaan en dat deed aanvaller Hoogewerf, die eerder dit seizoen al zijn debuut maakte in de Youth League. De goaltjesdief was ook zaterdag weer trefzeker na een koelbloedige schuiver in de hoek tijdens het eerste bedrijf.

De treffer viel vlak voor rust, nadat coach Dave Vos, onlangs toegelaten tot de Cursus Coach Betaald Voetbal, positioneel ietwat schoof voorin. Hoogewerf ging naar de punt van de aanval en dat betaalde zich uit. Ajax speelde redelijk, maar verzuimde om de score uit te breiden. Onder meer Jaymillio Pinas had zijn vizier niet op scherp staan.

Doordat Ajax kansen miste, bleef NEC in de wedstrijd. De Nijmegenaren kwamen vlak na rust dan ook langszij na fraai schot in de verre hoek. De Amsterdammers moesten een tandje bijschakelen en deden dat ook. Zeker nadat een jeugdspeler van NEC de rode kaart zag na twee keer geel te hebben ontvangen. Ajax ging in de slotfase op zoek naar de winst en die kwam ook. Hoogewerf zorgde met een mooie goal voor het slotakkoord, waardoor Ajax Onder-17 met 2-1 won van NEC.

Dieker; Bonnah, Kasanwirjo, Rensch, Aksit; Beelen, Warmerdam (De Waal 53'), Regeer; Zamani (Pynadath 59'), Pinas, Hoogewerf.

1-0 Dillon Hoogewerf (38')
1-1 NEC (54')
2-1 Dillon Hoogewerf (75')

Overig duel:

FT | FC Twente O15 - Ajax O15 (1-1)

Ajax O15 heeft de 3-0 zege van vorige week op sc Heerenveen O15 op bezoek bij FC Twente O15 geen passend vervolg kunnen geven. Het team van trainer Cedric van der Gun speelde met 1-1 gelijk en daar mag het eigenlijk niet eens over klagen. De thuisploeg kwam al snel op voorsprong door een doelpunt van Gijs Besselink. Pas in de laatste minuut van de wedstrijd redde Divaio Bobson een punt voor Ajax O15. Bij de Amsterdammers was Amourricho van Axel Dongen niet van de partij, hij herstelt van een zware knieblessure.