Duitsland steelt zege ondanks comeback Oranje

door Jesse ter Haar 336

Oranje heeft zondagavond een 2-3 nederlaag geleden tegen Duitsland. Na een matige helft knokte de Nederlanders zich na rust terug tot een gelijke stand, mede door een goal van Matthijs de Ligt, maar in de slotfase stal de Duitse opponent de zege.

De wedstrijd begon met een storm van de Duitsers. Serge Gnabry werd al snel gevaarlijk voor het doel van Oranje, maar Jasper Cillessen was scherp. Na de eerste paar minuten knokte Nederland zich enigszins terug in de wedstrijd. Met hoge druk veroverde de ploeg van Ronald Koeman de bal geregeld, maar was het hem vaak ook al snel weer kwijt. Op dat moment profiteerde Duitsland aan de andere kant van het veld. Nico Schulz gaf een voorzet vanaf links en door wegglijden van De Ligt kon Leroy Sané afronden.

Hierna ging Oranje op zoek naar de gelijkmaker. Tot tweemaal toe leek het daaraan toe te komen, maar Ryan Babel had zijn vizier niet op scherp staan. Eerst verscheen de aanvaller via Memphis Depay en Quincy Promes vrij voor doelman Manuel Neuer, waarbij de goalie een goede redding verrichte. Daarna kreeg Babel echter een bijna niet te missen kans na een voorzet van Promes, maar toen schoot hij de bal van dichtbij recht op Neuer.

Toch waren het alweer de Duitsers die wisten toe te slaan aan de andere kant. Het was de diepgaande Gnabry die gevaar stichtte, naar binnen dribbelde en fabelachtig raak schoot in de verre bovenhoek. Voor rust kreeg Duitsland via Thilo Kehrer en Sané nog meer kansen om de voorsprong uit te breiden, maar toen kwam het Nederlands elftal goed weg. Op die manier gingen beide ploegen met een 0-2 voorsprong de rust in.

Na rust was de eerste storm juist van Oranje. Koeman liet Steven Bergwijn invallen voor Babel en Oranje maakte een gemotiveerde indruk. Dat resulteerde algauw in de 1-2. Memphis kreeg de bal op de linkerflank en besloot voor te geven richting De Ligt. De Ajax-verdediger kon bij de bal en knikte keurig door naar de verre hoek. In de periode hierna was er behoorlijk veel balbezit voor Oranje, maar echte kansen ontstonden er nog niet uit.

Het geduld van de fase ervoor werd even later toch beloond. Via Promes kreeg Oranje de bal in het strafschopgebied bij Memphis en hij redde zich, met de hulp van Georginio Wijnaldum, uit een complexe situatie. Nadat hij de bal vrij kreeg, schoot hij laag raak naast Neuer: 2-2. Na de gelijkmaker volgde een zelfde situatie als die daarvoor. Het Nederlands elftal had de bal, speelde behoorlijk secuur, maar wist daar geen kansen mee te creëren. Aan de andere kant bleef Duitsland ongevaarlijk.

Waar de wedstrijd leek te eindigen in een gelijkspel, bleek uiteindelijk toch niets minder waar. Oranje had ook in de slotfase van de wedstrijd de bal, maar de Duitsers sloegen op z'n Duits toe. Linksback Nico Schulz kon ontsnappen aan de defensie van het Nederlands elftal en prikte raak achter Cillessen. De tijd na de achterstand bleek te kort om nog een goal te maken en dus werd er met 2-3 verloren.