Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek

door Thijs Zwagerman 88

Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek

door Thijs Zwagerman 88

Laatst geüpdatet

De kans dat Donny van de Beek Ajax deze zomer gaat verlaten is groot. In de wandelgangen geldt voormalig Ajax-aanvoerder Davy Klaassen al als zijn mogelijke opvolger. Hoeveel ontlopen Klaassen en Van de Beek elkaar? En zou het terughalen van Klaassen een logische zet van Ajax zijn?

Van de Beek staat al ruim een jaar in de concrete belangstelling van Real Madrid. De Ajacied maakte indruk in de succesvolle Champions League-campagne in het seizoen 2018/2019 en toonde ook afgelopen seizoen zowel op nationaal als internationaal niveau aan dat hij klaar is voor de volgende stap. Als Real Madrid niet toehapt, staat Manchester United naar verluidt in de startblokken om Van de Beek voor de neus van de Madrilenen weg te kapen. Door de serieuze belangstelling van deze twee topclubs, lijkt een zomers vertrek van Van de Beek bij Ajax aanstaande. Toch heerst er door de coronacrisis momenteel nog veel onduidelijkheid op de transfermarkt, waardoor ook een langer verblijf van Van de Beek bij Ajax niet uitgesloten is.

Klaassen bevindt zich bij Werder Bremen in een compleet andere situatie. De oud-Ajacied is onbetwiste basisspeler bij de Duitse club en kent op persoonlijk vlak een aardig seizoen, maar de kans dat hij met Werder Bremen behouden blijft voor de Bundesliga is klein. Zaterdag zal Klaassen met Werder Bremen zelf moeten winnen van 1. FC Köln, terwijl directe concurrent Fortuna Düsseldorf niet mag winnen van nummer twaalf Union Berlin. Als Werder Bremen dan een zege - bij voorkeur ook nog met ruime cijfers - boekt, is de kans aanwezig dat de ploeg directe degradatie ontloopt en zich mag melden in de nacompetitie om degradatie naar het tweede niveau te voorkomen.

Als dit niet lukt, is de kans sowieso nihil dat Klaassen Werder Bremen trouw zal blijven. Toch is een vertrek van de Hilversummer ook zeker niet ondenkbaar als Werder Bremen zich wél handhaaft. Het zit er dan namelijk dik in dat de club komend seizoen opnieuw tegen degradatie voetbalt en een speler met de kwaliteiten van Klaassen hoort eigenlijk niet in de onderkant van de Bundesliga te spelen. Of er naast Ajax meer clubs zijn die Klaassen op de korrel hebben, is echter niet bekend. Afgelopen zomer hield Klaassen de boot voor een transfer naar Italië af en wilde hij trouw blijven aan Werder Bremen, dat hem na zijn mislukking bij Everton een herkansing bood. Recent kon Klaassen deze garantie alleen niet voor komende zomer geven, waardoor de middenvelder aankomende transferperiode niet onwelwillend tegenover een vertrek lijkt te staan. Directeur voetbalzaken Marc Overmars ging recentelijk niet al te diep in op een eventuele terugkeer van Klaassen. Maar ontkennen dat de voormalig aanvoerder Van de Beek zou kunnen opvolgen, deed Overmars in gesprek met Ajax TV niet. 'Het zijn de bekende namen die je hoort, maar ik denk dat we alles redelijk goed op orde hebben.'

Uitgelicht: Donny van de Beek

Waar Van de Beek in het seizoen 2018/2019 in heel Europa veel indruk maakte met zijn spel als aanvallende middenvelder, was de rechtspoot in het afgelopen seizoen vaker te zien in een iets meer teruggetrokken rol. Trainer Erik ten Hag vond na lang puzzelen zijn ideale middenveld in Lisandro Martínez, Van de Beek en Hakim Ziyech, waarbij Van de Beek met zijn loopvermogen moest pendelen tussen de twee zestienmetergebieden. Ziyech had als aanvallende middenvelder een iets vrijere rol en Martínez zorgde voor de controle op het middenveld. In deze rolverdeling kwam elke speler goed tot zijn recht en was Van de Beek ook nog steeds van grote waarde voor Ajax. Door blessureleed van ploeggenoten speelde Van de Beek aan het einde van dit seizoen alsnog wat wedstrijden als aanvallende middenvelder, maar in de ideale formatie was de Ajacied dit seizoen de nummer 8.

Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek

In het afgelopen seizoen heeft Van de Beek zich ontwikkeld tot een allround middenvelder, zo blijkt ook uit het spelersprofiel van Statified Football. Van de Beek kan aanvallen, verdedigen en creëert met zijn slimme loopacties ruimte voor zijn ploeggenoten. Met tien doelpunten en elf assists blijft het rendement daarbij niet achterwege. De statistieken uit het spelersprofiel bevestigen het beeld van de speler die Van de Beek is. De middenvelder is zelf niet per se de man van de beslissende pass, maar meldt zich wel altijd op het juiste moment rondom het strafschopgebied van de tegenstander om hier gevaarlijk te worden. Symbolisch voor zijn rol gedurende het afgelopen seizoen is de 3-0 die Van de Beek scoort in het thuisduel met FC Utrecht.

Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek


Na een combinatie krijgt Promes de bal bij Labyad, die vervolgens panklaar legt voor de inlopende Van de Beek.


Van de Beek rondt vervolgens beheerst af.

Van de Beek maakt als rechtermiddenvelder meer meters dan wanneer hij als aanvallende middenvelder speelt en is ook op andere plekken op het veld in het spel betrokken. In zijn vijfde seizoen in de hoofdmacht van Ajax zette het jeugdexponent van de Amsterdammers een nieuwe stap in zijn ontwikkeling en toonde hij op het allerhoogste niveau aan een zeer moderne, multifunctionele middenvelder te zijn.

Uitgelicht: Davy Klaassen

Klaassen vergaat het in de jaren na zijn vertrek bij Ajax wisselvallig. Bij Everton verpietert de middenvelder na een redelijk begin maandenlang op de reservebank, waarna hij zijn heil zoekt bij Werder Bremen. In de Bundesliga is Klaassen echter niet meer de middenvelder die hij in zijn Ajax-tijd was. Net als Van de Beek is ook Klaassen iets lager op het veld gaan spelen en pendelt hij inmiddels als box-to-box-middenvelder over het hele speelveld.

Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek

Uit het spelersprofiel van Klaassen blijkt dat de 27-jarige het statistisch gezien aflegt tegen Van de Beek. De algemene waarde van de acties van Klaassen (NSxG) ligt lager, terwijl de Werder Bremen-middenvelder bijvoorbeeld ook minder passes in voorwaartse richting verstuurt en minder key passes aflevert. Daarbij moet natuurlijk wel worden aangetekend dat Klaassen dit seizoen actief is in een slecht draaiende ploeg en het niveau van zijn medespelers over het algemeen minder is dan het niveau van de spelers die Van de Beek bij Ajax om zich heen heeft. Ook is het niveau van de Bundesliga natuurlijk hoger dan dat van de Eredivisie.

In het zwalkende elftal van Werder Bremen kwam Klaassen dit seizoen desondanks toch al tot zes doelpunten en zes assists. Recent was de rechtspoot middels een fraaie kopbal en dito volley trefzeker in de degradatiekraker tegen SC Paderborn. Klaassen is bij Werder Bremen altijd verzekerd van een basisplaats en is eigenlijk de belangrijkste speler van de Duitse club. Voornamelijk door zijn loopvermogen en spelinzicht is de Nederlander van waarde voor Werder Bremen. Nog altijd beschikt Klaassen over het vermogen om op het juiste moment op de juiste plaats op te duiken, iets waardoor Klaassen bijvoorbeeld tegen SC Paderborn koppend trefzeker was. In zijn Ajax-tijd demonstreerde Klaassen deze kwaliteit bijvoorbeeld met het onderstaande doelpunt tegen Schalke 04.


Traoré verplaatst het spel naar Kluivert. In de as van het veld rukt Klaassen op richting het strafschopgebied van Schalke 04.

Analyse: Klaassen geschikte opvolger Van de Beek


De bal van Kluivert is op maat en Klaassen volleert volledig vrijstaand de 2-0 binnen.

Conclusie

Als Van de Beek Ajax deze zomer verlaat, zou Klaassen een uitstekend geschikte opvolger zijn. Beide spelers zijn in de afgelopen periode iets lager op het veld komen te spelen, maar kunnen ook nog altijd uitstekend functioneren als aanvallende middenvelder. Waar Van de Beek iets betere statistieken kan overleggen en technisch wat verfijnder is, zal Klaassen zijn diverse ervaringen uit Engeland en Duitsland mee terugnemen naar Amsterdam, iets wat hem alleen maar ten goede zal komen. In hun speelstijl ontlopen Klaassen en Van de Beek elkaar verder niet veel.

De 27-jarige Klaassen is bovendien een aankoop die past in het rijtje Dusan Tadić, Daley Blind en Quincy Promes; stuk voor stuk ervaren spelers die de afgelopen jaren werden overgenomen uit Europese topcompetities. Klaassen scoorde in zijn laatste Ajax-seizoen daarnaast twintig doelpunten en gaf dertien assists. Bij die cijfers kwam Van de Beek in 2018/2019 in de buurt, maar overtreffen deed hij ze niet. Verder lijkt het mogelijk om Klaassen voor aanzienlijk minder geld dan het bedrag waarvoor Van de Beek eventueel verkocht zal worden, terug te halen naar Amsterdam. Waar Van de Beek in zijn jeugdjaren jarenlang gold als de opvolger van Klaassen, zouden de rollen deze zomer mede daarom zeer waarschijnlijk weleens omgekeerd kunnen zijn.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties