Ajax verzaakt en laat koppositie liggen

door Jesse ter Haar 2502

Ajax heeft zondag nagelaten om de koppositie in de Eredivisie te pakken. Zonder goed te spelen leek de ploeg lang op de overwinning af te gaan, maar dat bleek te veel gevraagd. sc Heerenveen maakte de gelijkmaker in de blessuretijd en daardoor blijft PSV koploper.

Het eerste gedeelte van de wedstrijd verliep zonder een te noteren hoogtepunt op voetballend gebied. Het vertoon van Davy Klaassen en de reactie van de Ajax-supporters daarop was het meest positief te vermelden moment. Na een minuut of tien echter, begon Ajax zich wat meer nadrukkelijk te melden op de helft van sc Heerenveen. Dat overwicht leverde dan ook al snel te openingstreffer op. Na een korte corner via Lasse Schöne en Hakim Ziyech was het de eerstgenoemde die de bal voor de pot slingerde. Een volledig vrijstaande Dusan Tadic kon de bal rustig binnenwerken.

Een lang feest werd het echter niet na de goal. Twee minuten na de voorsprong was het Sam Lammers namelijk die de stand alweer gelijk trok. Lasse Schöne ging het duel met de spits half aan, waarna ook Daley Blind enkele meters tekort kwam. Lammers haalde uit en schoot raak in de verre hoek. Enkele ogenblikken daarna pakte Ajax de voorsprong alweer. Blind gaf een goede lange bal op Tadic, die de combinatie aanging met Ziyech. Wat ontstond was een grote kans voor de Serviër en die liet hij niet liggen: 2-1.

Een minuut of tien na de tweede Amsterdamse treffer had Sinkgraven de kans om de stand op 3-1 te brengen. Ziyech gaf een prachtige steekpass op de linksback, maar hij besloot, terwijl Kasper Dolberg vrij leek te nemen, voor eigen succes. Doelman Warner Hahn kon Sinkgravens knal uit het doel houden. Na een klein halfuur werd het alsnog 3-1 via Matthijs de Ligt. Een vrije trap werd slecht verwerkt door de Heerenveen-defensie, waarna ook Hahn er niet goed uit zag. De Ligt profiteerde en kopte binnen.

De minuten voor rust hadden nog de 4-1 op kunnen leveren voor Ajax, maar die kansen bleven onbenut. Zo kreeg Tadic een mogelijkheid, ramde Frenkie de Jong de bal bijna op volle kracht binnen en miste Dolberg van dichtbij na een aangeraakte poging. De grootste kans voor rust was echter opnieuw voor Tadic. Donny van de Beek werd namelijk vastgehouden in het strafschopgebied en de bal ging op de stip. Tadic legde aan maar schoot op keeper Hahn. Zo bleef Ajax voor rust steken op 3-1.

Na rust was het Heerenveen dat té snel alweer terug in de wedstrijd kwam. De verdediging liet het even afweten waarna het net als in de eerste helft Lammers was die kon schieten. De bal leek houdbaar voor Lamprou, maar hij strekte zich niet volledig. Wanneer je denkt dat het even niet erger kon, kon het dat wel. Kort erna namelijk, werd het ook alweer 3-3. Opnieuw zag de defensie er niet best uit, maar gold dat ook voor Lamprou. Mitchell van Bergen speelde Sinkgraven uit en schoot achter Lamprou raak.

Even daarna leek Ajax via Kasper Dolberg alweer op 4-3 te komen, maar niets bleek minder waar. De kopbal van de spits was goed, maar dat was de redding van doelman Hahn ook. Ook de minuten daarna bleek Hahn een sta-in-de-weg voor Ajax. Eerste redde de doelman met enig geluk van dichtbij en meteen daarna pakte hij een afstandsschot van Schöne. Ajax bleef het proberen en uit een vrije trap was de voorsprong bijna daar. Ziyech schoot, maar zijn poging raakt de paal. Kort daarna leek Heerenveen een penalty te krijgen na een misser van Lamprou, maar dat bleef de ploeg gelukkig bespaard.

Na 79 minuten vond vervolgens een belangrijk moment plaats. Dolberg verliet het veld en Klaas-Jan Huntelaar betrad het veld. Vier minuten later viel de bal voor de voeten van de ervaren spits na een voorzet van Tadic en daarbij twijfelde Huntelaar niet. Hij schoot bekeken raak en zo stond Ajax weer op een 4-3 voorsprong. In het restant van de wedstrijd werd er vooral geknokt en had Neres de grootste kans op 5-3, maar leek de overwinning niet meer in gevaar te komen. Niets bleek minder waar, want in de blessuretijd werd het 4-4. Kik Pierie stond volledig vrij bij een hoekschop en zorgde voor de eindstand.

Lamprou; Mazraoui, De Ligt, Blind, Sinkgraven (Kristensen 68'); Schöne, De Jong; Ziyech, Van de Beek (Neres 69'), Tadic; Dolberg (Huntelaar 79').

El Maach, Kristensen, Neres, Huntelaar, Magallán, Labyad, De Wit, Cerny.