Ajax O19 wint Super Cup ten koste van Feyenoord

door Finn Dekker 155

Dit was het livetopic voor de jeugdwedstrijden van Ajax van zaterdag 31 augustus. De middag begon met een verliespartij van Ajax O16 tegen NAC Breda. De twee andere duels van de Ajax-jeugd verliepen wel goed. Ajax O15 won met een monsterzege van sc Heerenveen en Ajax O19 won de Super Cup door Feyenoord te verslaan.

FT | Ajax O16 - NAC Breda O17 (0-1)

Ajax O16 is door NAC Breda O17 uitgeschakeld in het bekertoernooi. Op Sportpark de Toekomst werd met 0-1 verloren. De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax O16. Timo Jansen onderschepte de bal, waarna hij Amourricho van Axel-Dongen in staat stelde voor een schot. De aanvaller zag zijn inzet echter gekeerd worden door de keeper. Aan de andere kant kreeg ook NAC Breda snel een kans. Jasper Huijzer ontsnapte op de linkerflank, maar hij kon doelman Charlie Setford niet verrassen.

Vlak erna kreeg Ajax twee goede kansen. Een aanval via Diya Jermoumi en Divaio Bobson zorgde voor een kans voor Julian Rijkhoff, maar zijn inzet in de korte hoek werd gekeerd. Even later gaf Van Axel-Dongen een goede voorzet, maar Jermoumi kon net niet bij de bal komen. Zo'n tien minuten voor rust kwam NAC Breda op voorsprong. Dion Jochems schudde met een knappe schijnbeweging zijn verdediger van zich af en schoot raak in de verre hoek. Nog voor rust was Ajax via Bobson dichtbij de 1-1, maar zijn afstandsschot ging rakelings naast.

Na rust waren er in het begin vooral kansen voor de bezoekers uit Breda. Twee keer wist Setford te redden, een andere keer schoten de Bredanaars naast. Pas vlak voor tijd kreeg Ajax een echt goede kans op de 1-1. Na een schitterende passeeractie en dito steekbal van Tristan Gooijer was er een goede kans voor Van Axel-Dongen, maar de keeper kwam op tijd uit, waardoor er niet afgerond kon worden.

Opstelling Ajax O16:

Camara, Gooijer, Brussee (Banel 67'), Van Bohemen; Chahid (Dubois 73'), Bobson, Jansen (Oughcha 57'); Jermoumi, Rijkhoff (Klaasen 75'), Van Axel-Dongen.

Wissels Ajax O16:

De Graaff, Oughcha, Dubois, Klaasen, Banel.

0-1 Dion Jochems (32')

FT | Ajax O19 - Feyenoord O19 (4-1)

Ajax O19 heeft zaterdag beslag gelegd op de Super Cup. Het vlaggenschip van de jeugdopleiding won met klinkende cijfers van rivaal Feyenoord O19. Op De Toekomst werd het 4-1 voor de Ajax-talenten.

Al vroeg in de wedstrijd kwam de thuisploeg op voorsprong. Ajax verzilverde binnen tien minuten een corner via Devyne Rensch. Daarna volgden kansen voor onder meer Damjan Dostanic en Kenneth Taylor, maar de marge werd niet verdubbeld. Daan Reiziger moest vervolgens op zijn beurt voorkomen dat Feyenoord de gelijkmaker maakte, dit deed de doelman succesvol.

Na een halfuur spelen maakte Sontje Hansen met een fijn lobje de tweede van Ajax na een subtiele pass van Naci Ünüvar. Maar Feyenoord kwam vrijwel direct terug in de wedstrijd. Via Abdelouafi Belarbi maakten de Rotterdammers binnen een minuut de aansluitingstreffer. 2-1 was vervolgens de ruststand.

Na de thee werd er opnieuw snel gescoord door Ajax. Taylor bracht het verschil weer op twee met een succesvol schot op doel na een mooie dribbel. Wat volgde was een aantal kansen over en weer. De grootste was wederom voor de Amsterdammers: de ploeg van John Heitinga kreeg een penalty. Vanaf elf meter werd echter gemist door Dostanic. Op dat moment stond de ploeg van Dirk Kuyt al met tien man, na een schandalige overtreding en een slaande beweging van Quilindschy Hartman, die rood kreeg.

Gelukkig voor Ajax werd het tien minuten later alsnog 4-1 door Hansen, die daarmee tekende voor zijn tweede van de middag. Het was tevens de laatste goal van de finale en dus ging de Super Cup naar Ajax.