Ajax O17 wint Klassieker, O19 verliest in Rotterdam

door Bart Veenstra 111

Ajax O19 heeft zaterdagmiddag op bezoek bij Feyenoord een 3-2 nederlaag geleden. Waar het in de eerste helft nog wist te controleren, ging het na rust de boot in. Bij Ajax O17 waren de rollen precies omgedraaid. Op De Toekomst keek het elftal van trainer Dave Vos in de rust tegen een achterstand aan, maar na rust werd de wedstrijd alsnog ruimschoots gewonnen: 4-1.

14.30 uur | Feyenoord O19 - Ajax O19 (3-2)

Al snel in de wedstrijd kwam Ajax O19 op voorsprong. Feyenoord-verdediger Noah Lewis kopte de bal de verkeerde kant op, waarna Brian Brobbey één-op-één kwam met Feyenoord-goalie Joey Koorevaar. De spits benutte het buitenkansje feilloos en zodoende stond Ajax al snel aan de leiding.

Tot de rust gaf Ajax eigenlijk geen kansen weg, maar kwam het zelf ook niet echt in het gebruikelijke positiespel. De Amsterdammers waren onzorgvuldig in de passing, waardoor de wedstrijd zich vooral afspeelde op het middenveld. Toch wist Ajax enkele kansen te creëren. Zo was middenvelder Victor Jensen tweemaal gevaarlijk met een schot en bovendien schoot Brobbey van dichtbij naast.

Hoe anders was het na rust. Ajax speelde een stuk zwakker, terwijl Feyenoord een stuk feller voor de dag kwam. Zo'n tien minuten na rust kwam een lange bal van Feyenoord-keeper Joey Koorevaar terecht bij spits Nouafal Bannis, die wel raad wist met de kans: 1-1. Ajax werd slordiger en kwam goed weg nadat Jensen slordig balverlies leed. Het kon echter niet goed blijven gaan. Doelman Issam El Maach leverde in, waar Marouan Azarkan van profiteerde. Zijn inzet werd weliswaar nog gepareerd, maar in de rebound scoorde Wouter Burger wel raak.

Zo'n zes minuten voor het einde van de officiële speeltijd scoorde Feyenoord opnieuw. Orkun Kökcü, smaakmaker aan Rotterdamse zijde, scoorde uit de kluts en leek daarmee de wedstrijd te beslissen. Via invaller Damjan Dostanic deed Ajax diep in blessuretijd nog wat terug, maar toen was het eigenlijk al te laat.

Opstelling Feyenoord O19:

Koorevaar; Hall, Lewis, Hendriks, Hartman, El Bouchataoui, Burger, Kökcü, Huijgen, Bannis, Azarkan.

Opstelling Ajax O19:

El Maach; Van Gelderen, J. Timber, Musampa, Douglas; Llansana (Abid 84'), Taylor, Q. Timber; Sint (Schön 76'), Brobbey (Dostanic 76'), Jensen.

0-1 Brian Brobbey (2')
1-1 Naoufal Bannis (55')
2-1 Wouter Burger (69')
3-1 Orkun Kökcü (83')
3-2 Damjan Dostanic (90')

FT | Ajax O17 - Feyenoord O17 (4-1)

In een gelijkopgaande eerste helft was het Feyenoord dat vlak voor rust op voorsprong wist te komen. Tot die tijd waren de Rotterdammers gevaarlijk geweest uit een vrije trap en via een kans van Abdelouafi Belarbi, waarbij Calvin Raatsie een goede redding verrichte.

Aan de andere kant was Ajax O17 gevaarlijk via een schot van Solomon Bonnah en mogelijkheden via Naci Ünüvar en Jaymillio Pinas. Vlak voor rust kreeg Feyenoord na een overtreding van Raatsie een penalty toegewezen. Belarbi faalde niet en schoot raak vanaf elf meter. Via Youri Regeer dacht Ajax op 1-1 te komen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft kwam Ajax alsnog op gelijke hoogte. De O17 combineerde knap richting het Feyenoord-doel en zag de bal uiteindelijk via Max de Waal in het net eindigen. Niet veel later maakte Ajax de tegentreffer helemaal ongedaan en kwam het op voorsprong. Een heerlijke aanval met hoofdrollen voor Ünüvar, Dillon Hoogewerf en Bonnah, werd door invaller Joshua Pynadath met een rake kopbal besloten.

Hoogewerf was even later dicht bij de 3-1, maar na een pass van Ünüvar schoot de Ajax-aanvaller naast. Toch kon de ploeg van trainer Dave Vos alsnog juichen. Een schot van invaller Ian Beelen verdween namelijk van grote afstand in het doel, nadat Feyenoord-goalie Troost niet vrijuit ging. Hossein Zamani, een andere invaller, bepaalde de eindstand acht minuten voor tijd op 4-1. Julian Dirksen was met een kopbal ook nog dicht bij de 5-1, maar Troost wist zijn inzet over het doel te tikken.

Raatsie; Bonnah, Rensch, Aksit (Dirksen 76'), Salah-Eddine; Regeer, Warmerdam (Zamani 70'), De Waal (Beelen 63'); Hoogewerf, Pinas (Pynadath 48'), Ünüvar.

Dieker, Dirksen, Beelen, Zamani, Pynadath.