Ajax moet flink verkopen om verlies op transfergebied te voorkomen

door Bart Veenstra 78

Bron Ajax Showtime

Ajax moet flink verkopen om verlies op transfergebied te voorkomen

door Bart Veenstra 78

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax zal in de winterstop mogelijk één of meerdere spelers moeten verkopen wil de club geen verlies draaien op transfergebied. In de afgelopen jaren wist Ajax telkens winst te maken middels spelershandel, maar of dat in de jaargang 2021/2022 gaat lukken, is afwachten.

In zijn jaarverslag over het boekjaar 2020/2021 schrijft Ajax het volgende: 'Na balansdatum zijn de transferresultaten in de zomertransferperiode lager dan verwacht.' Ajax geeft hiermee te kennen dat de transferinkomsten in de afgelopen zomer - na 1 juli - zijn tegengevallen.

In de afgelopen maanden werden na 1 juli meerdere spelers officieel verkocht. Zo waren Noa Lang en Razvan Marin al eerder vertrokken, maar werden zij officieel pas na 1 juli 2021 verkocht. Bij elkaar leverden zij een transfersom van zestien miljoen euro op. Daarnaast werden ook Kjell Scherpen en Jurgen Ekkelenkamp verkocht voor een gezamenlijk bedrag van acht miljoen euro. Bij elkaar heeft Ajax tot nu toe zo'n 24 miljoen euro aan transferinkomsten vergaard.

De laatste keer dat Ajax verlies leed op de transfermarkt was in het seizoen 2015/2016. In het afgelopen seizoen (2020/2021) stegen de afschrijvingen op de vergoedingssommen met 8,0 miljoen euro naar 60,5 miljoen euro. Dit was met name als gevolg van het aantrekken van Antony, Mohammed Kudus, Sean Klaiber, Davy Klaassen en Sébastien Haller.

Afschrijvingen op vergoedingssommen 

In het huidige boekjaar werden met Steven Berghuis, Mohamed Daramy en Jay Gorter drie spelers gekocht van een andere club. Zij kostten samen zo'n 18,5 miljoen euro. De afschrijvingen op de vergoedingssommen werkt echter iets anders. Een aankoop van Ajax wordt afgeschreven over de looptijd van het contract. Deze post is zodoende een weergave van de investeringen die de laatste jaren in de selectie zijn gedaan.

Zo werd een speler als Mohamed Daramy deze zomer voor 12 miljoen euro overgenomen van FC Kopenhagen. De aanvaller tekende voor vijf jaar, dus zal Ajax 2,4 miljoen euro aan afschrijving opnemen in de boeken. Ander voorbeeld: Antony werd vorig jaar voor vijftien miljoen euro gekocht. De Braziliaan tekende voor vijf jaar en dus neemt Ajax elk jaar drie miljoen euro op in zijn administratie.

Hoe hoog de afschrijvingen op de vergoedingssommen exact zullen zijn over het seizoen 2021/2022 is nog niet bekend. Wel geeft Ajax aan dat de club verwacht dat zowel het operationele resultaat als het resultaat na belastingen in 2021/2022 door de impact op de transfermarkt negatief zullen zijn. 'Mogelijke transferresultaten en sportieve resultaten in de tweede helft van het seizoen 2021-2022 kunnen er voor zorgen dat alsnog een positief nettoresultaat tot stand kan worden gebracht.'

Als de afschrijvingen op de vergoedingssommen net zo hoog, of misschien nog wel hoger zullen zijn in het boekjaar 2021/2022, zal Ajax nog voor 30 juni 2022 flink moeten verkopen. Op dit moment staat de teller op 24 miljoen euro en om die reden zal directeur voetbalzaken Marc Overmars voor zo'n 50 miljoen euro moeten verkopen om geen verlies te draaien.

Uitblijven transfers van Onana en Neres

De teleurstelling van Overmars en daarmee die van Ajax gaan vooral over het uitblijven van transfers van André Onana en David Neres. Het tweetal leek in de afgelopen zomer te vertrekken bij Ajax, maar het duo bleef in Amsterdam. Over Onana is de laatste tijd al veel gezegd en geschreven. De goalie zou zijn contract bij Ajax hebben kunnen verlengen, waarbij hij er financieel op vooruit zou zijn gegaan.

Onana weigerde een contractverlenging en bovendien zou hij enkele transfers hebben laten afketsen. Een domper voor Ajax, dat de goalie een transfersom had meegegeven. Naar verluidt zouden Ajax en Olympique Lyon een akkoord hebben bereikt, maar de deal ketste af. Volgens de Italiaanse transferexpert Fabrizio Romano zou dit vooral te maken hebben gehad met een mondelinge overeenkomst van Onana met Internazionale. De Kameroener zou na dit seizoen transfervrij naar de Italiaanse topclub vertrekken.

Ook een transfer van Neres ging niet door. Overmars gaf een maand geleden tegenover Ajax TV aan te balen van het afketsen van deze transfer. 'Neres zit hier 4,5 jaar, dan is het voor hem ook het juiste moment voor een nieuwe omgeving', gaf Overmars aan. 'Het is eigenlijk teleurstellend dat het niet gelukt is', aldus de directeur, die aangeeft dat Ajax geraakt wordt door deze situatie. 'Ze weten ook dat wij de inkomsten van de transfers nodig hebben, dan gaat het natuurlijk dubbel zo hard. Dat moet niet te lang gaan duren.'

Volgens Overmars wilden heel veel clubs Neres huren, maar daar heeft Ajax niets aan. Een transfer met een verplichte optie tot koop had Overmars wel goed gevonden, maar zover kwam het niet.

Wel is het zo dat Ajax minder geld gaat verdienen aan bepaalde spelers dan gehoopt. Zo zal Onana transfervrij vertrekken, terwijl hij nog niet zo lang geleden verkocht had kunnen worden voor een bedrag tussen de dertig en veertig miljoen euro. In het verleden werd een bod van vijftig miljoen euro op Neres geweigerd en gezien zijn in 2023 aflopende contract zal Ajax vermoedelijk niet de helft van bovengenoemd bedrag ontvangen.

Tagliafico, die een contract bij Ajax heeft tot medio 2023, zal Ajax mogelijk nog aan een transfersom kunnen helpen, al is het de vraag hoe hoog dat bedrag is. Vermoedelijk zal dat om en nabij de tien miljoen euro zijn. Ajax lijkt tot slot ook naast een behoorlijke transfersom voor Noussair Mazraoui te grijpen. De rechtsback heeft een aflopend contract bij Ajax en zou om die reden transfervrij kunnen vertrekken in de zomer. Zijn marktwaarde wordt door Transfermarkt op dit moment ingeschat op achttien miljoen euro.

Mikken op hoge UEFA-premies

Helemaal negatief wil Overmars niet doen over het uitblijven van bepaalde transfers. De voetbalwereld staat vanwege de gevolgen van de coronacrisis op zijn kop en om die reden gingen veel transfers niet door. 'Aan de andere kant is het zo dat je een sterk team hebt, waarin iedereen moet knokken voor een plekje en moet presteren. Die cultuur is ook goed.'

En met een kwalitatief brede selectie wil Ajax dit seizoen hoge ogen gooien in de Champions League. Met twee zeges uit de eerste twee groepswedstrijden is Ajax goed op weg. Een zege in de poulefase levert namelijk 2,8 miljoen euro op en overwintering in het miljardenbal zou zorgen voor nog eens 9,6 miljoen euro.

Een plek in de kwartfinales zou Ajax 10,6 miljoen euro opleveren en mocht de Amsterdamse club - net als in 2019 - de halve finale bereiken, levert dat nog eens 12 miljoen euro op. De twee finalisten ontvangen 15,5 miljoen euro, terwijl het winnen van die finale voor nog eens 4,5 miljoen euro zorgt. In het seizoen 2018/2019 haalde Ajax bij elkaar nog ruim 78,5 miljoen euro aan UEFA-premies op.

De mogelijke UEFA-premies vanuit de knock-outfase van de Champions League zouden ervoor kunnen zorgen dat Ajax over het boekjaar 2021/2022 geen verlies zou lijden, al zal het niet de bedoeling zijn van de club om ieder jaar afhankelijk te zijn van deze premies. Feit blijft dat Ajax zal moeten verkopen om op de transferbalans niet (diep) in de min uit te komen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.