Ajax presenteert jaarcijfers: Nettoverlies van 8,1 miljoen euro

door Thijs Zwagerman 171

Bron Ajax.nl

Ajax presenteert jaarcijfers: Nettoverlies van 8,1 miljoen euro

door Thijs Zwagerman 171

Bron Ajax.nl

Laatst geüpdatet

Ajax heeft over het boekjaar 2020/2021 een nettoverlies van 8,1 miljoen euro gemaakt, zo valt op te maken uit de jaarcijfers die de club woensdag middels de officiële kanalen heeft gepresenteerd. Dit verlies betekent een verslechtering van bijna 29 miljoen euro ten opzichte van het vorige boekjaar en wordt voornamelijk veroorzaakt door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

De netto-omzet van Ajax daalde het afgelopen boekjaar met 37,1 miljoen euro naar een bedrag van 125,2 miljoen euro. Daartegenover staat dat Ajax zijn kosten met 7,1 miljoen euro zag dalen, voornamelijk als gevolg een daling van de wedstrijdgerelateerde kosten. Door het grotendeels spelen zonder publiek maakte Ajax minder kosten, maar liepen de Amsterdammers natuurlijk nog veel meer inkomsten mis.

Het operationele verlies is door Ajax vastgesteld op 33,1 miljoen euro. Met name door de uitgaande transfers van Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Sergiño Dest en Lassina Traoré wist Ajax echter wel 86,1 miljoen euro aan transferinkomsten binnen te halen. Onderaan de streep ziet de Amsterdamse club het eigen vermogen met 6,8 miljoen euro dalen naar een bedrag van 222 miljoen euro.

Verwachtingen voor volgend jaar

In het slotstuk van de jaarcijfers over het boekjaar 2020/2021 spreekt Ajax ook de verwachtingen uit richting volgend jaar. De Amsterdammers zullen voor het realiseren van zwarte cijfers afhankelijk zijn voor uitgaande transfers en de Europese prestaties, zo valt te lezen. 'Ajax heeft zich voor het seizoen 2021/2022 gekwalificeerd voor de groepsfase UEFA Champions League. De voortdurende coronacrisis heeft naast een negatieve impact op het operationele resultaat ook een negatieve impact op de transfermarkt en de daarmee samenhangende transferresultaten. Na balansdatum zijn de transferresultaten in de zomertransferperiode lager dan verwacht. Zowel het operationele resultaat als het resultaat na belastingen in 2021/2022 zullen door deze impact naar verwachting negatief zijn. Mogelijke transferresultaten en sportieve resultaten in de tweede helft van het seizoen 2021/2022 kunnen er voor zorgen dat alsnog een positief nettoresultaat tot stand kan worden gebracht.'

Bookmaker ziet koploper Ajax niet als favoriet voor de groepswinst in groep C!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties