Ajax 'B' wint met grote cijfers van OFI Kreta

door Bart Veenstra 181

Op een zonnig sportpark van SV Epe heeft een B-elftal van Ajax met ruime cijfers gewonnen van OFI Kreta. De Amsterdammers waren vrijwel de hele wedstrijd de betere partij, maar pas in het laatste halfuur kon men echt afstand nemen van de Grieken.

Ajax begon voortvarend aan de wedstrijd en nadat de Amsterdammers eerst nog een kans hadden gemist, was het binnen vijf minuten alsnog raak. Dani de Wit veroverde de bal, speelde Noa Lang in waarna Klaas-Jan Huntelaar werd bereikt met een prachtige steekpass. De ervaren spits wist vervolgens de keeper van OFI Kreta te verschalken met een subtiel stiftje. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want binnen drie minuten maakten de Grieken gelijk. De van Fortuna Sittard overgekomen Lisandro Semedo werd diep gestuurd, was een stuk sneller dan Lisandro Magallán en Sven Botman, en kon zodoende de 1-1 maken.

Hierna gebeurde er een korte periode niet heel veel. Het spel speelde zich vooral af op het middenveld, waar beide ploegen slordig waren in balbezit. Na een minuut of 25 spelen wist Ajax weer op voorsprong te komen. Een lage, harde voorzet van Zakaria Labyad werd bij de tweede paal binnen getikt door De Wit. Ook in de fase tot de rust waren beide ploegen wat slordig en daarnaast moest trainer Erik ten Hag Jurriën Timber en Jurgen Ekkelenkamp vroegtijdig wisselen door blessures.

Na rust was het OFI Kreta dat in het eerste kwartier de betere ploeg was. De Grieken kregen meerdere kansen, terwijl Ajax wat slap uit de kleedkamer was gekomen. De 2-2 van OFI Kreta was dan ook terecht te noemen. De gelijkmaker zorgde er wel voor dat Ajax weer wakker was, want de Amsterdamse ploeg zette aan en direct wist het te scoren. Een goede voorzet van Labyad belandde voor de voeten van Kik Pierie, die in twee instanties wist te scoren.

Even later was het opnieuw raak voor Ajax. Noa Lang schoot op de paal, waarna de bal voor de voeten van Huntelaar kwam. De spits twijfelde niet en schoot raak: 4-2. Ajax had de smaak te pakken en ging steeds makkelijker voetballen. Een mooie steekpass van Lasse Schöne bereikte De Wit, waarna de aanvallende middenvelder voor zijn tweede treffer van de middag kon aantekenen. Vlak voor dit doelpunt moest de ingevallen Siem de Jong zich laten vervangen met een blessure.

Een van de mooiste treffers van de middag was voor Schöne. De Deen, die opvallend genoeg in deze wedstrijd in de basis stond en niet later op de avond met het A-team tegen Panathinaikos, liet zien het scoren van vrije trappen nog niet verleerd te zijn. Zijn inzet belandde op prachtige wijze in de linkerbovenhoek van het doel. Het duel eindigde daarmee in een ruime 6-2 overwinning voor Ajax.

Kotarski, J. Timber (Q. Timber 27'), Magallan, Botman, Pierie; Schöne (Danilo 82'), Ekkelenkamp (De Jong 41', Taylor 68')), De Wit; Labyad, Huntelaar, Lang.

Van Bladeren, Kemper, Q. Timber, De Jong, Taylor, Danilo.