Van Gaal: 'Hadden in eerste helft veel te veel onnodig balverlies'

door NielsOpdam 20

Bron NOS

Bron NOS

Louis van Gaal vindt dat het Nederlands elftal in de eerste helft veel te veel onnodig balverlies leed tijdens het duel met Wales. Dat vertelt de bondscoach van Oranje na afloop van de wedstrijd in gesprek met de NOS. Dankzij doelpunten van Teun Koopmeiners en Wout Weghorst won de ploeg van Van Gaal woensdagavond in de absolute slotfase met 1-2 van Wales.

'Ik ben wijzer geworden hoe spelers zich gedragen in het Nederlands elftal als ze moeten spelen voor het echie', begint Van Gaal zijn verhaal. 'We hadden in de eerste helft veel te veel onnodig balverlies en dan kun je niet aanvallen. Wij willen ook aanvallen, maar we zijn amper bij de goal geweest in de eerste helft. Wales heeft ook geen kans gehad in de eerste helft, dus verdedigend zag het er gewoon goed uit.'

In de tweede helft scoorde Koopmeiners een 'mooie goal' voor Oranje. 'Toen gingen we weer heel slordig spelen. Het publiek gaat er wel achter staan en Wales gaat opportunistisch spelen, zet er weer een spits bij, dan krijg je druk op de ketel. Toen hebben we Frenkie de Jong en Steven Bergwijn gebracht.'

'Zij hebben de wedstrijd een beetje omgedraaid'

Van Gaal legt uit waarom hij voor De Jong en Bergwijn koos. 'Volgens mij hebben we de eerste helft slecht gespeeld door veelvuldig balverlies van het hele elftal. Om dat veelvuldige balverlies een beetje tegen te gaan, heb ik twee balvaste jongens in het elftal laten komen. Zij hebben de wedstrijd een beetje omgedraaid. Maar wij stonden 0-1 voor toen ze erin kwamen en het werd 1-1.'

Volgens de bondscoach is De Jong niet onmisbaar voor het Nederlands elftal. 'Maar Frenkie de Jong brengt natuurlijk wel een extra kwaliteit binnen, maar daarom is hij geloof ik ook 112 miljoen euro waard. Wat moeten we dan nog meer zeggen?'