Sparta - Ajax in cijfers: Álvarez laat wederom zien waarom hij zo belangrijk is

door Bart Veenstra 103

Bron Ajax Showtime

Sparta - Ajax in cijfers: Álvarez laat wederom zien waarom hij zo belangrijk is

door Bart Veenstra 103

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax won zondagmiddag met 0-1 bij Sparta Rotterdam, al wist het op Het Kasteel niet echt te overtuigen.

De uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam toonde de wisselvalligheid van Ajax eens te meer aan. In sommige wedstrijden weet Ajax meerdere grote kansen te creëren. Zo waren dit er tegen RKC Waalwijk vorige week liefst acht. Echter, in een eerdere uitwedstrijd op bezoek bij Heracles Almelo creëerde Ajax slechts één grote kans. Tegen Sparta Rotterdam creëerde Ajax drie grote kansen, waarvan er twee werden gemist.

Die drie grote kansen werden bovendien voor rust gecreëerd. Wie na rust inschakelde, zag Ajax weliswaar zes pogingen (waarvan drie op doel) verrichten, maar écht dichtbij een doelpunt kwamen de Amsterdammers in de tweede helft niet meer.

Martínez en Timber leveren andermaal in verdedigend én aanvallend opzicht

Lisandro Martínez liet zich op Het Kasteel wederom in verdedigend als in aanvallend opzicht gelden. De Argentijnse verdediger ging in totaal acht duels aan, waarvan hij er zes won. Bovendien was hij goed voor drie ingrepen en drie succesvolle tackles.

Aan de bal bereikte Martínez een passzuiverheid 85 procent. Dit percentage had nog hoger kunnen zijn als Martínez' zijn lange ballen vaker aankomen bij een teamgenoot. Van de vijftien lange passes kwamen er zeven aan bij een Ajacied. Martínez was verder goed voor één keypass en bovendien creëerde hij één van de drie grote kansen voor Ajax.

Ook Jurriën Timber speelde in verdedigend opzicht een haast foutloze wedstrijd. De talentvolle mandekker won acht van de elf duels die hij aanging, verrichte één onderschepping en voerde ook twee succesvolle tackles uit. Bovendien werd Timber tegen Sparta geen enkele keer voorbijgespeeld.

Timber verrichte in het duel met Sparta liefst 106 passes, waarvan er 91 aankwamen bij een teamgenoot. Dat komt neer op 86 procent. Net als bij Martínez had dit percentage bij Timber hoger kunnen zijn door de minder succesvolle lange passes. Slechts één van de zeven lange passes kwamen aan. Zou het ontbreken van aanspeelpunt Sébastien Haller een oorzaak kunnen zijn?

Álvarez laat zien waarom hij zo belangrijk is als controlerende middenvelder

Edson Álvarez ontbrak in de uitduels met sc Heerenveen en Besiktas JK en juist in die wedstrijden was de restverdediging van Ajax niet altijd op orde. Tegen Sparta Rotterdam kwam Ajax in verdedigend opzicht nauwelijks in de problemen en dat heeft voor een groot deel te maken met Álvarez.

De Mexicaan ging in totaal achttien (!) keer een duel aan, waarvan hij er liefst vijftien won. Dat Álvarez in de lucht sterk is, bleek andermaal. Hij ging vijftien keer een kopduel aan en twaalf keer was de controlerende middenvelder van Ajax de winnaar van het duel. Álvarez was tegen Sparta verder goed voor liefst vijf ingrepen en twee onderscheppingen.

Aan de bal bereikte Álvarez een passzuiverheidspercentage van 78. Dit percentage had, net als bij Martínez en Timber, hoger uit kunnen vallen als meer lange passes zouden zijn aangekomen. Álvarez speelde acht keer de lange bal, waarvan er twee aankwamen.

Brazilianen leveren Ajax twee grote kansen op

Danilo Pereira en David Neres mochten bij afwezigheid van Sébastien Haller en Antony opdraven voor Ajax. De twee kregen na afloop kritiek te verwerken. Zo schreef het Algemeen Dagblad dat de aanvallende alternatieven niet zo goed zijn als gedacht. De vraag is natuurlijk wel: hoe brachten zij het er statistisch vanaf?

Zoals hierboven beschreven, kwamen meerdere lange passes van achteruit niet aan. Van de 67 lange passes, kwamen er slechts 19 (28 procent) aan. Tegen RKC Waalwijk - toen Haller in de spits stond - kwamen 40 van de 53 (75 procent) lange passes aan. Ligt dat dan aan Danilo of Neres of aan de kwaliteit van de passes? En is het wel zo verstandig om op de kleinere Danilo een lange bal te geven, terwijl je weet dat er twee grote Sparta-verdedigers in zijn nek hijgen? Omdat uit de cijfers niet duidelijk wordt waarom de lange passes niet aankwamen, is het ook niet helemaal eerlijk om daarover een oordeel te vellen.

Wat wel over Danilo gezegd kan worden, is dat hij één grote kans gemist heeft. Daarnaast creëerde hij zelf ook één grote kans en dat leverde de spits direct een assist op. Danilo leverde verder twee keypasses. Van zijn 23 passes kwamen er verder 14 aan: een passzuiverheid van 61 procent. In de duels bleek Danilo de mindere: van de vijf duels die hij aanging, won hij er slechts één.

Neres was een stuk zuiverder in zijn passing. De Braziliaan leverde liefst zestig passes, waarvan er vijftig aankwamen bij een teamgenoot. Dat komt neer op een passzuiverheidspercentage van 83. Neres leverde verder twee keypasses en daarnaast creëerde hij één hele grote kans. In verdedigend opzicht verrichte hij twee goede tackles, terwijl hij vier van de acht duels die hij aanging won.

Profiteer tot en met maandag van flinke Black Friday-kortingen in de Ajaxshop!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties