Kweekvijver: Veelbelovend seizoensslot Ajax-jeugd doet alweer verlangen naar nieuwe seizoen

door Thijs Zwagerman 10

Kweekvijver: Veelbelovend seizoensslot Ajax-jeugd doet alweer verlangen naar nieuwe seizoen

door Thijs Zwagerman 10

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De Ajax-jeugd geniet momenteel van een paar weken welverdiende vakantie. Hun seizoen zit erop, net nadat de bal ook naast onderlinge oefenpotjes op De Toekomst eindelijk weer begon te rollen. In de laatste Kweekvijver van dit seizoen aandacht voor het seizoensslot van de Ajax-jeugd en een vooruitblik op de nieuwe voetbaljaargang voor de Amsterdamse talenten.

Er gebeurde gedurende de laatste weken van het seizoen een hoop in de Ajax-jeugd. Er werden wekelijks - soms zelfs tweemaal per week - oefenwedstrijden tegen andere BVO’s gespeeld, de selecties voor het nieuwe seizoen werden bekend en twee jeugdspelers kozen voor een vertrek bij Ajax. Tommie de Vries, afgelopen seizoen spelend voor Ajax O14, zal de stap naar de O15 niet gaan maken, omdat hij voor school heeft gekozen en dit niet langer wil combineren met het drukke bestaan als speler in de Ajax-opleiding. Aan het vertrek van het andere talent, doelman Roy Steur, lag een sportieve reden ten grondslag. Steur, die komend seizoen eigenlijk voor Ajax O17 actief zou zijn, verraste de Amsterdammers met een vertrek naar Bayer Leverkusen. In Duitsland zal de keeper komend seizoen beginnen bij de O19-ploeg en heeft hij goede kansen om op korte termijn bij het eerste elftal van Bayer Leverkusen aan te sluiten.

Tegenover deze twee tegenvallers stond de afgelopen weken echter veel positief nieuws. Door de versoepelingen van de corona-maatregelen werd het eindelijk weer mogelijk om wedstrijden tegen andere clubs te spelen. De Ajax-jeugd kwam de voorbije weken veel uit in oefenwedstrijden, maar zo’n beetje al deze duels werden nog wel achter gesloten deuren gespeeld. Dat gold alleen niet voor de wedstrijd van Ajax O18 op bezoek bij AFC O21.

Op een mooie zomermiddag werd er op het gerenoveerde Sportpark Goed Genoeg in Amsterdam-Zuid voor tientallen toeschouwers geoefend. Ajax verloor in een gezapig duel met 3-1, maar dat de nieuwe O18-trainer Dave Vos en zijn assistent Steven Pienaar begonnen waren aan de bouw van hun jonge, talentvolle elftal werd wel duidelijk. Veel nadruk lag er tegen AFC op de opbouw van achteruit en de bijbehorende loopacties van de verdedigers en middenvelders in de eerste fase van deze opbouw. Het bijwonen van dergelijke ontwikkelingen maakt het verlangen naar de start van een nieuwe voetbaljaargang nog sterker.

Dat verlangen werd sowieso al gestimuleerd door de ontwikkeling van diverse grote talenten. Bijvoorbeeld door hoe Gabriël Misehouy en Silvano Vos op de deur kloppen en zich nadrukkelijk laten zien bij de O18, maar ook door de invalbeurten van Olaf Gorter en Rico Speksnijder bij datzelfde elftal, terwijl zij afgelopen seizoen nog voor Ajax O16 speelden en komend seizoen zullen starten bij de O17. In die ploeg worden Gorter en Speksnijder vergezeld door vier vervroegd doorgeschoven talenten die de O16 overslaan. Het gaat om doelman Tommy Setford, verdedigers Jorrel Hato en Mark Verkuijl en spits Skye Vink. Die laatstgenoemde moet de concurrentiestrijd aangaan met de één jaar oudere Noah Gesser, die zich op zijn beurt weer graag wil gaan ontfermen over de erfenis van zijn naar Borussia Dortmund vertrokken generatiegenoot Julian Rijkhoff.

Verder zullen er veel ogen zijn gericht op nieuwkomers Stanis Idumbo Muzambo, die overkomt van KAA Gent en één van de blikvangers van Ajax O17 moet gaan worden, en de van sc Heerenveen afkomstige Yoram Boerhout, die te boek staat als groot talent en de afgelopen weken glimpen van zijn kwaliteiten toonde als spits van Ajax O18. En zo zijn er nog veel meer verhaallijnen van Ajax-talenten die de komende maanden tot wasdom zullen komen. Van relatieve verrassingen als Diyae Jermoumi en Yasser el Aissati (backs van respectievelijk Ajax O18 en O16) tot talenten die zich op zeer korte termijn al kunnen gaan melden bij Jong Ajax. Groeit Julian Brandes na blessureleed bijvoorbeeld uit tot regisseur van het Ajax O18-middenveld, en weet Olivier Aertssen zijn stormachtige ontwikkeling door te zetten? Nu de wereld steeds meer opengaat en er voor de Ajax-jeugd eindelijk weer een mooi seizoen lonkt met de prestigieuze Youth League, Future Cup en competitievoetbal, kan de zomerstop voor volgers van jeugdvoetbal niet snel genoeg voorbij zijn.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
#10 - Ajax laat toptalenten wachten op contract

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties