Kweekvijver: Beste elftal Ajax-talenten van het afgelopen seizoen

door Thijs Zwagerman 49

Bron Ajax Showtime

Kweekvijver: Beste elftal Ajax-talenten van het afgelopen seizoen

door Thijs Zwagerman 49

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De Ajax-jeugd is bezig aan de laatste trainingsweek van het seizoen, voordat voor hen eindelijk de welverdiende zomerstop begint. Dat geeft ons de gelegenheid om de balans op te maken: welke jeugdspelers waren dit seizoen het beste? Dit is het Toekomst Team van het Jaar 2021/22.

Keeper: Tommy Setford

In dit Team van het Jaar zullen niet veel posities aan zo weinig discussie onder hevig zijn als de plek onder de lat. Tommy Setford (16) maakte dit seizoen reuzenstappen als doelman van Ajax O17 en kende een ijzersterk jaar. De vervroegd doorgeschoven keeper ontwikkelde zich stormachtig en zag die ontwikkeling aan het einde van het seizoen zelfs beloond worden met een eerste contract. Tommy is evenals zijn oudere broer Charlie een allround doelman, met katachtige reflexen en bovengemiddelde meevoetballende kwaliteiten. Komend seizoen is Tommy op zestienjarige leeftijd de eerste doelman van Ajax O18.

Rechtsback: Diyae Jermoumi

De transformatie die Diyae Jermoumi (18) bij Ajax doormaakt is bewonderenswaardig om te zien. Op vijftienjarige leeftijd kwam Jermoumi als een klassieke rechtsbuiten over van Sparta Rotterdam, maar in Amsterdam zag men al snel dat de technicus met Marokkaanse roots als rechtsback nog meer potentie heeft. De speelstijl van Jermoumi laat zich vergelijken met Noussair Mazraoui. Jermoumi beschikt over eenzelfde verfijnde techniek en zorgt als rechtsachter voor veel aanvallende impulsen. Met een contract tot medio 2024 op zak gaat Jermoumi komend seizoen voor zijn kans in Jong Ajax.

Rechter centrumverdediger: Jorrel Hato 

Ja, Jorrel Hato (16) is eigenlijk een linker centrumverdediger of linksback, maar voor deze gelegenheid komt het beter uit om Hato aan de rechterkant van het centrum te posteren. De zestienjarige verdediger koppelt zijn fysieke kracht aan een functionele techniek en spelintelligentie. Hato presteert opvallend constant voor een jeugdspeler en heeft zich in rap tempo opgewerkt tot het volgende verdedigende toptalent dat zich vanuit de Ajax-opleiding aandient. Ondanks dat Hato een jaar jonger is dan zijn ploeggenoten draagt hij al regelmatig de aanvoerdersband. Zijn goede prestaties dit seizoen zorgen ervoor dat Hato eveneens verdedigende toptalenten Olivier Aertssen (18) en Alvaro Henry (17) ternauwernood aftroeft in dit Team van het Jaar.

Linker centrumverdediger: Lucas Jetten 

Het geschuif met Hato in dit team was noodzakelijk om een plek voor Lucas Jetten (15) te creëren. De kleine, maar zeer talentvolle verdediger beleefde namelijk een ijzersterk seizoen. Jetten begon bij Ajax O15, maar voetbalde zich al snel in het basiselftal bij de O16. Zijn ontwikkeling wordt door Ajax gezien en erkend, want komend seizoen begint Jetten een jaar vervroegd bij Ajax O17. De geboren Zuid-Afrikaan beschikt over een ragfijne pass in zijn linkervoet en kan dankzij zijn uitstekende spelinzicht op elke situatie passend anticiperen. Jetten wordt door zijn geringe lengte vaak gebruikt als linksback, maar in de as van het veld komen zijn kwaliteiten het beste tot uiting. De talentvolle verdediger houdt in dit Team van het Jaar spelers als Mateja Milovanovic (18) en Oualid Agougil (17) achter zich.

Linksback: Prince Aning 

Dat Prince Aning (18) Ajax verruilt voor Borussia Dortmund is een grote aderlating. Aning was altijd al een veelbelovende linksback, maar dit seizoen ontwikkelde hij zich tot één van de grootste Ajax-talenten op De Toekomst. Aning combineert zijn verdedigende felheid met een onuitputtelijke drang naar voren en goede individuele acties. De Amsterdammer met Ghanese roots kan zich in een directe tegenstander vastbijten om hem negentig minuten lang niet meer los te laten en bovendien ook nog in aanvallend opzicht van waarde te zijn. Een dergelijke speelstijl toonde Aning dit seizoen ook op het hoogste niveau in de Youth League en het leverde hem een mooie transfer naar Borussia Dortmund op. Vanuit de Ajax-jeugd dient Jahyendrow Amour (15), linksachter van de O15, zich aan om zich te ontfermen over de erfenis van Aning. Amour is een linksback met een vergelijkbaar profiel en veelbelovende kwaliteiten. Komend seizoen behoort Amour tot de selectie van Ajax O16.

Rechtermiddenvelder: Silvano Vos 

Komeetachtig, dat is nog wel de beste kwalificatie om op de ontwikkeling van Silvano Vos (17) te plakken. De jonge Ajacied herbergt (in potentie) alle kwaliteiten in zich die van een moderne middenvelder worden verlangt. Vos maakte dit seizoen op voetballend vlak enorme stappen en beschikt bovendien over veel loopvermogen en fysieke kracht. Het is niet voor niets dat de Duitse voetbaltop en FC Barcelona de ontwikkeling van Vos nauwlettend in de gaten houden. Met een contract tot medio 2024 verbond de controlerende middenvelder zijn toekomst echter aan Ajax. Komend seizoen is de kans groot dat Vos zal uitgroeien tot basisspeler in Jong Ajax. In de Keuken Kampioen Divisie zal de middenvelder zijn komeetachtige ontwikkeling ongetwijfeld voortzetten. In het Team van het Jaar troeft Vos op zijn positie de talentvolle Ajax O17-middenvelder Mark Verkuijl (16) af.

Linkermiddenvelder: Tijn Peters

Elke voetballiefhebber zal er blij van worden om Tijn Peters (16) aan het werk te zien. De blonde middenvelder voetbalt ogenschijnlijk met het grootste gemak en beschikt over een uiterst sierlijke techniek. Peters werd twee jaar geleden door Ajax opgepikt bij FC Twente en ontwikkelt zich sindsdien uitstekend in Amsterdam. Dit seizoen was hij met zijn Frenkie de Jong-achtige dribbels één van de grote smaakmakers bij Ajax O16. Met zijn goede prestaties in een wisselvallige ploeg troeft Peters op zijn positie Julian Brandes (18) en Olaf Gorter (17) nipt af in dit Team van het Jaar.

Aanvallende middenvelder: Stanis Idumbo Muzambo

Op de positie van aanvallende middenvelder is het bijna geen doen om een keuze te maken uit het aanwezige Ajax-talent. Toptalenten Stanis Idumbo Muzambo (17), Gabriël Misehouy (16) en Levi Acheampong (14) horen alledrie thuis in het Team van het Jaar, maar gezien zijn stormachtige entree in Amsterdam valt de keuze op Idumbo. De Belg kwam vorige zomer over van KAA Gent en beleefde een formidabel eerste seizoen bij Ajax. Voor de winter was Idumbo de grote roerganger bij Ajax O17 en na de winterstop speelde hij zich in de basis bij Ajax O18. Idumbo koppelt frivoliteit en creativiteit aan rendement en is daarmee een speler waarvoor je naar De Toekomst komt. Hetzelfde kan overigens worden gezocht van Misehouy en Acheampong, die door iedereen binnen Ajax als exceptionele talenten worden aangemerkt. Misehouy lijkt zich komend seizoen zelfs al te kunnen gaan opmaken voor een basisplaats in Jong Ajax.

Rechtsbuiten: Rico Speksnijder 

De opmars van Rico Speksnijder (17) bleef dit seizoen niet onopgemerkt. De behendige linkspoot begon wat moeizaam aan het seizoen en zat zelfs even op de bank, maar heroverde als rechtsbuiten zijn basisplek bij Ajax O17. Op deze voor Speksnijder nieuwe positie (hij is eigenlijk een middenvelder) trok hij het spel steeds meer naar zich toe en was hij belangrijk met zes doelpunten en maar liefst vijftien assists. Speksnijder is gebaat bij een vrije rol vanaf de rechterflank en heeft de verfijnde traptechniek om ploeggenoten vanaf die positie in stelling te brengen. Haniël Pereira da Gama (15) was ook een goede gegadigde voor deze positie, maar de multifunctionele aanvoerder van Ajax O15 legt het af tegen de imposante opmars van Speksnijder.

Spits: Emre Ünüvar 

Met 24 doelpunten, verdeeld over Ajax O15 en O16, werd Emre Ünüvar afgelopen seizoen topscorer van de Ajax-jeugdopleiding. De talentvolle spits begon het seizoen zelfs nog bij Ajax O14, maar speelde zich al vroeg in het jaar in de basis bij de O15. Daar ging het jongere broertje van Naci lustig door met scoren, iets wat hem uiteindelijk zelfs invalbeurten (en doelpunten) bij Ajax O16 opleverde. Ünüvar is een doelpuntenmachine die vaak op de goede plek staat en een goed gevoel heeft voor positie kiezen. Als aanspeelpunt kan Ünüvar nog stappen maken, maar met zijn techniek beschikt hij wel over de individuele kwaliteiten om een tegenstander uit te spelen. Door zijn imposante doelpuntenproductie krijgt Ünüvar in dit Team van het Jaar van ons nipt de voorkeur boven Skye Vink, die als spits eveneens hard aan de weg timmert.

Linksbuiten: Kayden Wolff 

Net als Stanis Idumbo kende ook Kayden Wolff een gedroomd debuutseizoen bij Ajax. De vleugelaanvaller kwam vorige zomer over van FC Volendam en bleek vanaf het eerste moment een versterking. Wolff maakte vijftien doelpunten, verdeeld over Ajax O16 en O17. De lange aanvaller is razendsnel, heeft een prachtige techniek en beschikt over een zuiver schot. Als Wolff deze lijn doortrekt, gaat Ajax nog veel plezier aan de talentvolle aanvaller beleven.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer ‘Kweekvijver’:

#1 - Deze buitenspelers uit de Ajax-opleiding ontwikkelen zich in schaduw van Daramy

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties