Wie zijn de smaakmakers in het bekersucces van Ajax O17?

door Thijs Zwagerman 6

Bron Ajax Showtime

Wie zijn de smaakmakers in het bekersucces van Ajax O17?

door Thijs Zwagerman 6

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek ‘Kweekvijver’ zoomt Ajax Showtime wekelijks in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Na het op dramatische wijze misgelopen kampioenschap krijgt Ajax O17 zaterdag in de bekerfinale tegen FC Utrecht alsnog de kans om het seizoen met een prijs af te sluiten. Zonder EK-gangers Alvaro Henry, Oualid Agougil en Yoram Boerhout, maar met de volgende acht smaakmakers die de laatste weken floreren bij Ajax O17.

Rico Speksnijder

Voor Rico Speksnijder was dit het seizoen van de wederopstanding. Na een sterke start bij Ajax verloor de creatieve linkspoot begin dit seizoen zijn basisplaats bij de O17. Speksnijder, van origine middenvelder, knokte zich als rechtsbuiten echter overtuigend terug in het elftal. Met maar liefst vijftien assists en zes doelpunten in 24 duels is de waarde van Speksnijder onmiskenbaar. Zijn assist van vorige week tegen sc Heerenveen was om in te lijsten. Een stijlvolle pass, achteloos gegeven met de buitenkant van zijn linkervoet. Symboliserend voor de elegante speler die Speksnijder is. Als hangende rechtsbuiten heeft de voormalig Feyenoorder zijn plek gevonden. Grote kans dat Speksnijder in de bekerfinale tegen FC Utrecht opnieuw doorslaggevend zal zijn.

David Kalokoh

Rondom David Kalokoh heersen er al jarenlang torenhoge verwachtingen. Mits fit is hij een complete buitenspeler, met een sierlijke techniek, veel snelheid en een zeer hoog rendement. Maar zijn fysieke gesteldheid is ook direct de grootste kanttekening rondom Kalokoh. Dit seizoen heeft hij te veel gekwakkeld met divers blessureleed, maar in de laatste weken van het voetbaljaar toont een fitte Kalokoh aan nog altijd van buitencategorie te zijn. Voor zijn ontwikkeling is het te hopen dat Kalokoh zijn portie blessureleed nu wel gehad heeft, zodat hij volgend seizoen bij Ajax O18 grote stappen kan gaan zetten.

Stanis Idumbo Muzambo

Stanis Idumbo Muzambo was de grote smaakmaker van Ajax O17 voor de winterstop. Het leverde de Belg een halfjaar na zijn komst naar Ajax promotie naar de O18 op. Ook hier speelde Idumbo zich in rap tempo in het elftal. Doordat het seizoen van Ajax O18 er al iets eerder op zat en Idumbo na de vroege uitschakeling op het jeugd-EK met België O17 nog wat kracht over had, sloot de aanvallende middenvelder de laatste weken weer aan bij Ajax O17. Daar doet Idumbo wat we inmiddels van hem kennen: dribbelen, gevaar stichten en doelpunten maken. In de schaduw van Gabriël Misehouy staat er met Idumbo alweer een volgende creatieve middenvelder klaar vanuit de jeugdopleiding.

Skye Vink

De ontwikkeling die Skye Vink dit seizoen heeft doorgemaakt is bewonderenswaardig. De spits moet nog zestien jaar worden, maar was dit seizoen al veelvuldig basisspeler bij Ajax O17. Op voetballend gebied heeft Vink grote stappen gezet. Dit - gekoppeld aan zijn nu al imposante fysiek, snelheid en doelgerichtheid - maken Vink tot een typische Ajax-spits en een heerlijke kapstok om het dynamische aanvalsspel van Ajax O17 aan op te hangen.

Jorrel Hato

Jorrel Hato ontwikkelt zich op jonge leeftijd bijna geruisloos tot ogenschijnlijk zeer volwassen verdediger. De linkspoot kan uit de voeten als linksback en centrumverdediger, waarbij hij op die laatste plek waarschijnlijk het best tot zijn recht komt. Hato is fysiek sterk en kan verdedigend meedogenloos zijn, maar weet dit ook te koppelen aan toegevoegde waarde in voetballend opzicht. Met zijn overzicht, vermogen om in te dribbelen en (lange) passes voegt de zestienjarige Hato veel kwaliteit toe vanuit achteruit. Niet voor niets beloonde Ajax deze ontwikkeling recentelijk met een driejarig contract.

Meer dan controleurs

Tot slot mag ook de inbreng van Mark Verkuijl, Avery Appiah en Olaf Gorter niet onbenoemd blijven. Van origine zijn dit allen controlerende middenvelders, die ook het vermogen hebben om van box to box te pendelen. Door de blessure van aanvoerder Nick Verschuren en afwezigheid van EK-ganger Henry speelt Gorter de laatste weken in het centrum van de verdediging. Verkuijl en Appiah vormen kort voor hem het blok op het middenveld. Het duo is complementair. Beiden met passing, dribbels en een goed overzicht, waarbij Verkuijl organisatorisch sterker is en Appiah in verdedigend opzicht een grotere inbreng heeft.

De bekerfinale FC Utrecht O17 - Ajax O17 wordt zaterdagmiddag om 14:30 uur gespeeld op Sportpark Zoudenbalch.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.