Hoe liet Ajax de schaal omsmelten tot kampioenssterren? | Ajax Showtime

Hoe liet Ajax de schaal omsmelten tot kampioenssterren?

door BartVeenstra 20

Bron Ajax Showtime

Hoe liet Ajax de schaal omsmelten tot kampioenssterren?

door BartVeenstra 20

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft besloten om de gewonnen kampioensschaal om te laten smelten. Van de schaal zijn ruim 42.000 kleine kampioenssterren gemaakt. Iedere seizoenkaarthouder krijgt vanaf woensdag zijn of haar deel van de kampioensschaal. Ajax spreekt zelf van 'a piece of Ajax'.

Op deze manier deelt Ajax het 35ste landskampioenschap letterlijk met zijn fans. Maar hoe werd dit proces ingang gezet? De ster is als vanzelfsprekend geïnspireerd op de sterren op het shirt die symbool staan voor de kampioenschappen van de club.

Het proces begon met het smelten van de kampioensschaal. Op een temperatuur van 300 graden Celcius werd de schaal gesmolten tot een vloeibare substantie tin. Het tin van de schaal werd vervolgens opgevangen in een mal. Binnen enkele minuten veranderde het vloeisel in een massief blok tin. Gewicht: 2575 gram.

Het tin uit de schaal werd daarna nauwkeurig aangevuld met de juiste hoeveelheid zuiver tin. Op die manier kon men komen tot voldoende grondstof voor liefst 42.390 sterren. De volledige hoeveelheid tin werd vervolgens gesmolten in een oven. Daarna werd de laatste 2575 gram - afkomstig uit de kampioensschaal - toegevoegd.

Om de sterren van vorm te voorzien, werden speciale gietmatrijzen gemaakt. Het vloeibare tin werd dan ook gegoten in deze gietmatrijzen. Binnen zo'n matrijs zocht het tin haar weg richting de uiteinden van de matrijs. Op die manier werd de ster gevormd.

Na enkele minuten was het tin uitgehard en kon de matrijs worden geopend. Uiteindelijk werden de sterren met de hand losgeknipt van de vorm. Daarna werden de sterren nog gepolijst. In de polijstmachine werden de sterren getrommeld en het gevolg daarvan is dat sterren van glans zijn voorzien. Een ster weegt 3,45 gram en bevat uiteindelijk 0,06 gram van de kampioensschaal.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties