Ajax tegen Portugese clubs: Amsterdammers en Portugezen gaan gelijk op

door Terrence Riepma 6

Ajax tegen Portugese clubs: Amsterdammers en Portugezen gaan gelijk op

door Terrence Riepma 6

Laatst geüpdatet

Ajax neemt het aanstaande woensdag op tegen Sporting Portugal in de eerste wedstrijd van de groepsfase van de Champions League. Het zal niet de eerste keer zijn dat de Amsterdammers een Portugese ploeg als opponent hebben, maar zeker niet de zoveelste. In dit overzicht kijkt Ajax Showtime naar de geschiedenis van Ajax tegen clubs uit Portugal en worden de hoogte- en dieptepunten op een rijtje gezet.

In zijn historie speelde Ajax 'slechts' zeventien keer tegen Portugese clubs - mits we de vijf extra oefenwedstrijden niet meerekenen. Van die wedstrijden won en verloor Ajax er zeven. Drie duels eindigden in een gelijkspel. In die zeventien wedstrijden werd er door de Amsterdamse club twintig keer gescoord en zeventien keer een doelpunt geïncasseerd.

De eerste keer dat Ajax een ontmoeting had met een Portugese club, was op 12 februari 1969. Benfica was op die dag de tegenstander in een besneeuwd Olympisch Stadion tijdens de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Europacup 1. Het duel werd met 1-3 verloren en de hoop om door te gaan naar de halve finales leken vernietigd. Het tij keerde echter voor Ajax tijdens de returnwedstrijd in Lissabon. De eindstand werd opnieuw 1-3, maar ditmaal door de Amsterdammers. Johan Cruijff scoorde tweemaal en ook Inge Danielsson was belangrijk met een doelpunt.

Doordat de uit-doelpuntenregel nog niet bestond en de stand na twee wedstrijden op 4-4 stond, moest er een beslissingswedstrijd plaatsvinden. Dit gebeurde op 5 maart 1969 in het Stade de Colombes voor maar liefst 63.000 toeschouwers. Na negentig minuten stond het nog steeds 0-0 (of 4-4 over twee wedstrijden) en dus moest er worden verlengd. Benfica bleek er uiteindelijk helemaal doorheen te zitten en het Ajax van Rinus Michels had nog genoeg energie over. Cruijff en Danielsson waren opnieuw de beslissende spelers. Cruijff maakte één goal, terwijl Danielsson er twee inlegde. De halve finale werd hierdoor een feit en het eerste écht grote succes tegen een Portugese club was een feit. Ajax zou Benfica in het seizoen 1971-1972 opnieuw tegenkomen, maar dan in de halve finale. De Amsterdamse ploeg ging door naar de finale dankzij een 1-0 overwinning in het Olympisch Stadion.

Eerste ontmoetingen met FC Porto en Sporting Portugal geen succes

De eerstvolgende ontmoeting tussen Ajax en een Portugese club kwam pas dertien jaar later op 18 september 1985. Ditmaal was FC Porto de tegenstander in de eerste ronde van de Europacup 1. In het Estádio das Antas verloor Ajax met 2-0 dankzij doelpunten van Celso Santos en Paulo Futre. Ook in de returnwedstrijd kon de ploeg van trainer Cruijff geen potten breken. De eindstand werd 0-0 en zo verliet Ajax al vroegtijdig het Europese toneel. Twee jaar later zouden FC Porto en Ajax elkaar opnieuw tegenkomen, maar dan in de twee finalewedstrijden voor de Europese Supercup. Ook dit was geen succes voor de Amsterdammers: op 24 november 1987 werd er in Amsterdam verloren met 1-0 en ook tijdens de return op 13 januari 1988 ging Ajax onderuit met 1-0.

Datzelfde jaar zouden Sporting Portugal en Ajax elkaar voor het eerst tegenkomen op het Europese strijdtoneel. De eerste wedstrijd in ronde 1 van de UEFA Cup resulteerde in een flinke nederlaag voor de Ajacieden: 4-2 was de eindstand in Lissabon en de twee Ajaxgoals werden gescoord door Stefan Pettersson. De returnwedstrijd in Amsterdam zou ook worden verloren met 2-1, ditmaal Mark Verkuyl als enige doelpuntenmaker van Ajax.

Ajax heeft geen kind aan Vitória Guimarães

Op 21 oktober 1992 speelde Ajax tegen Vitória Guimarães in de tweede ronde van de UEFA Cup. De Amsterdammers slaagden er dat jaar wel in om het tot de tweede ronde te schoppen en ook de derde ronde zou behaald worden. Het begon in Portugal met een 0-3 zege op Vitória Guimarães, waar al in de eerste minuut werd gescoord door Edgar Davids. De return in Amsterdam was ook een succes dankzij goals van Dennis Bergkamp en Rob Alflen, wat uiteindelijk resulteerde in een 2-1 overwinning.

Zes jaar later komt Ajax weer eens FC Porto tegen. Op 30 september 1998 komen de twee ploegen elkaar tegen tijdens de groepsfase van de Champions League in de (toen nog) Amsterdam ArenA. De wedstrijd werd in de 86e minuut gewonnen dankzij een benutte strafschop van Jari Litmanen. Zo wonnen de Amsterdammers met 2-1 op eigen terrein. FC Porto zou op 9 december echter hetzelfde doen en zette Ajax met een pijnlijke 3-0 opzij in eigen land.

Laat doelpunt Mazraoui redt Ajax tegen Benfica

De eerstvolgende keer dat Ajax weer tegen een Portugese club moest voetballen, was twintig jaar later op 23 oktober 2018. Benfica was nu een opponent in de groepsfase en tijdens de thuiswedstrijd in de Johan Cruijff ArenA ging het maar net goed voor de Amsterdamse club. Noussair Mazraoui wist de drie punten met een zéér late goal veilig te stellen in de 92e minuut. De wedstrijd in het Estádio da Luz eindigde in een 1-1 gelijkspel, nadat Ajax op achterstand kwam tijdens de eerste helft door een doelpunt van Jonas Gonçalves uit een inworp. Dušan Tadic wist in de tweede helft nog te scoren nadat de aanvaller werd weggestuurd door Hakim Ziyech. Tadic speelde maar net doelman Odysseas Vlachodimos voorbij en de bal rolde het doel van de Portugezen in.

Al met al heeft Ajax het door de jaren heen vrij gelijkwaardig gedaan aan de Portugese teams. Tegen Sporting Portugal kunnen de Amsterdammers mogelijk een volgend succes bijschrijven, maar als de resultaten uit het verleden een voorbode zijn, dan zal Ajax het alles behalve makkelijk krijgen. Dat wordt alles op alles zetten voor de ploeg van Erik ten Hag.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties