Ajax kan vanaf 2024 financieel enorm groeien dankzij nieuwe cyclus Champions League

door Bart Veenstra 95

Bron Voetbal International

Ajax kan vanaf 2024 financieel enorm groeien dankzij nieuwe cyclus Champions League

door Bart Veenstra 95

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax zal vanaf 2024 - wanneer het nieuwe format van de Champions League wordt ingevoerd - op financieel gebied zeer waarschijnlijk nog verder weglopen bij de clubs uit de Eredivisie. Dat schrijft Voetbal International. Vanaf 2024 speelt iedere club die deelneemt aan de Champions League minimaal tien wedstrijden in plaats van zes.

Volgens Nasser Al-Khalaïfi, voorzitter van de European Club Association (ECA), zullen de Champions League, Europa League en Conference League vanaf 2024 gezamenlijk 5 miljard euro per seizoen opbrengen. Nu is dat nog 3,5 miljard euro. Al vele jaren verdeelt de UEFA 78 procent van de opbrengsten onder de clubs die deelnemen aan de Europese toernooien. De overige 22 procent gaat naar de UEFA zelf, de organisatiekosten van wedstrijden en naar solidariteitsgelden voor clubs die niet deelnemen aan Europees voetbal. De verwachting is dat die verdeling intact blijft en dat houdt in dat het te verdelen geld stijgt van 2,7 naar zo'n 3,9 miljard euro per jaar.

Op dit moment is 74 procent van alle premies bestemd voor ploegen die deelnemen aan de Champions League. Vermoedelijk blijft dat ook na 2024 het geval en anders wordt het aandeel van de Champions League nog groter. Het is immers aan dat toernooi te danken dat de opbrengsten fors stijgen en bovendien moet het geld over vier extra clubs verdeeld worden.

Voetbal International berekende dat de Europese pot vanaf 2024 met 42 procent stijgt. 'Als we opnieuw conservatief rekenen en ervan uitgaan dat het aandeel ondanks de toename van vier clubs voor de Champions League gelijk blijft, zou dat per Champions League-club een inkomstentoename betekenen van 37 procent', schrijft men.

Ajax gaat er financieel enorm op vooruit

Ajax haalde in de periode 2018-2021 gemiddeld 56 miljoen euro per seizoen op uit Europese premies. Dit gemiddelde zou - als Ajax vergelijkbaar presteert - in de nieuwe cyclus kunnen stijgen naar gemiddeld 77 miljoen euro per seizoen. Bovendien zullen ook de recettes (kaartverkoop) en de sponsorinkomsten flink stijgen, zo verwacht Voetbal International. Een begroting van 200 miljoen euro zou op die manier haalbaar moeten worden en bovendien kan het salarishuis doorgroeien van 100 naar 140 miljoen euro. Daarnaast zullen ook de maximale transfersommen (nu iets meer dan 20 miljoen euro) kunnen toenemen.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.