Ajax - Go Ahead Eagles in cijfers: Tadić en Martínez kenden allesbehalve off-day

door Bart Veenstra 31

Bron Ajax Showtime

Ajax - Go Ahead Eagles in cijfers: Tadić en Martínez kenden allesbehalve off-day

door Bart Veenstra 31

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Ajax wist zondagavond niet voorbij Go Ahead Eagles te komen: 0-0.

Ajax waagde in totaal 29 keer een poging, had ruim 800 passes en een balbezit van 76 procent. Bovendien wisten de Amsterdammers zes (!) hele grote kansen te creëren. Ondanks het mindere en stroeve spel van Ajax - wat de club mede werd opgelegd door het zeer verdedigende en compact spelende Go Ahead Eagles - wist het elftal van trainer Erik ten Hag toch tot genoeg kansen te komen om doelpunten te maken.

Dat kwam er in de Johan Cruijff ArenA uiteindelijk niet van. Ajax kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel en daarmee werd er voor het tweede duel op rij in de Eredivisie niet gescoord. Ten Hag probeerde in de slotfase nog iets te forceren met het inbrengen van extra aanvallers, maar zij konden het verschil niet maken.

Tadić kende geen off-day: aanvoerder van Ajax creëert drie grote kansen

Dusan Tadić speelde in statistisch opzicht een uitstekende wedstrijd. De aanvoerder van Ajax krijgt van statistiekenbureau SofaScore een 8,3 als rapportcijfer. Aan de hand van enkele statistieken blijkt waar dat hoge cijfer vandaan komt. Zo gaf Tadić liefst zeven keypasses en bovendien creëerde hij drie hele grote kansen voor zijn ploeg.

Tadić kwam verder tot zeven succesvolle voorzetten en tot drie succesvolle dribbels. Van zijn 54 passes kwam 78 procent aan bij een teamgenoot en dat is in de drukke zone waarin de Serviër moest spelen geen slecht percentage. Wel leed de aanvoerder van Ajax 27 keer balverlies en miste hij zelf één hele grote kans.

Martínez heerst in verdedigend en voetballend opzicht

Lisandro Martínez was statistisch gezien na Tadić de beste speler van Ajax. De Argentijnse verdediger blonk in zowel verdedigend als in voetballend opzicht uit. Martínez verrichte één ingreep en drie onderscheppingen, terwijl hij ook kwam tot één goed uitgevoerde tackle. Van de zeventien (!) duels die hij aanging, won hij er liefst veertien. Daaraan toegevoegd: van de twaalf luchtduels won hij er elf.

Ook in balbezit was Martínez enorm actief. Hij verrichte liefst 124 passes, waarvan er 108 aankwamen bij een teamgenoot. Dat komt neer op 87 procent. Martínez kwam verder tot één keypass en daarnaast kwamen zes van zijn acht lange passes aan. Martínez kwam verder tot twee succesvolle dribbels. Eén keer was hij dichtbij een doelpunt, maar het geluk was niet aan zijn zijde.

Middenveld Ajax creëerde amper kansen

Het middenveld van Ajax kwam zondagavond niet tot het creëren van hele grote kansen voor Ajax. Ten Hag begon met Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Davy Klaassen op het middenveld. Geen van de drie wist uiteindelijk te zorgen voor de benodigde creativiteit op het middenveld.

Álvarez, de meest verdedigende middenvelder van Ajax, kwam tot één keypass in het duel met Go Ahead Eagles. Kudus en Klaassen, de meest naar voren geschoven middenvelders aan de kant van Ajax, kwamen tot respectievelijk één en twee keypasses. Van de zes hele grote kansen die Ajax kreeg werd er geen enkele kans direct vanuit het middenveld gecreëerd. Invaller Ryan Gravenberch kreeg een halfuur speeltijd, maar ook hij kwam niet tot het creëren van kansen voor Ajax.

Aanvallende invallers maken het verschil niet voor Ajax

Met Mohamed Daramy, David Neres en Danilo Pereira bracht Ten Hag tegen Go Ahead Eagles drie aanvallers vanaf de bank in. Het trio kon echter het verschil niet maken voor Ajax, zo bleek ook uit de statistieken.

Daramy kreeg met 27 minuten de meeste tijd van de aanvallers. De Deen schoot echter twee keer naast, zag drie keer een dribbel mislukken, verloor al zijn duels (4) en bovendien leed hij van zijn 35 balcontacten 10 keer balverlies. Wel gaf Daramy één keypass en zag hij zestien van zijn achttien passes aankomen bij een teamgenoot.

Neres speelde slechts tien minuten mee en in die tien minuten kon hij niet veel laten zien. De Braziliaan kwam tot vijf passes, die alle vijf aankwam bij een teamgenoot. Geen enkele keer werd Neres gevaarlijk met zijn passes, daar hij geen keypasses of succesvolle voorzetten gaf. Zijn landgenoot Danilo was vlak na zijn invalbeurt dichtbij de 1-0, maar zag zijn rebound van de lijn gehaald worden. In de overige minuten die Danilo speelde, kon hij het verschil niet maken.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | email: b.veenstra@ajaxshowtime.com )

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties