'Ajax dreigt miljoenen mis te lopen dankzij Russische aanval op Oekraïne'

door Bart Veenstra 169

Bron Het Parool

'Ajax dreigt miljoenen mis te lopen dankzij Russische aanval op Oekraïne'

door Bart Veenstra 169

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Ajax dreigt mogelijk bijna twintig miljoen euro te verliezen door de Russische aanval op Oekraïne, zo schrijft Het Parool. De krant wijst erop dat de bankgaranties uit Oekraïne en Rusland, die de club kreeg bij de transfers, mogelijk weinig meer waard zijn.

Het gaat om de transfers van Quincy Promes (Spartak Moskou), Lassina Traoré en David Neres (beiden Shakhtar Donetsk). De drie transfers zouden Ajax in totaal zo'n dertig miljoen euro opleveren, al gooit de oorlog tussen Rusland en Oekraïne mogelijk roet in het eten. De betalingen lopen verspreid over een langere periode en uit de halfjaarcijfers van Ajax bleek onlangs al dat er nog een bedrag van 19,4 miljoen euro open staat.

Als de clubs Ajax niet kunnen betalen, zijn er voor ruim vijftien miljoen euro bankgaranties uit Oekraïne. Bij de deal omtrent Promes staat een derde, onbekende partij uit Rusland garant. Hierbij gaat het om een bedrag van 4,3 miljoen euro.

Wat kan Ajax doen als betalingstermijnen worden gemist?

Op dit moment is nog geen betalingstermijn gemist, zo schrijft Het Parool. 'Gebeurt dat wel, dan moet Ajax naar de First Ukrainian International Bank, eigendom van Achmetov, die de bankgaranties voor Traoré en Neres heeft verstrekt.' Mocht dat niet helpen, zou Ajax via advocaten kunnen proberen om het transfergeld alsnog te incasseren, al maakt de oorlog dat uiterst complex. 'De oorlog kan ook leiden tot Russische nationalisering van de bank. Dan krijgt Ajax te maken met een andere rechtspersoon.'

Verzekeren tegen een oorlog is in theorie mogelijk, maar dat zou zo kostbaar zijn dat het niet meer loont. De transfers van de genoemde drie spelers zijn ook niet meer terug te draaien. De conclusie die Het Parool trekt is dan ook: als de bankgarantie door de oorlog vervalt, is sprake van overmacht. Ajax loopt in dat geval geld mis zonder dat iemand daar iets aan kan doen. Een alternatief zou 'factoring' zijn. In dat geval neemt een investeerder de vorderingen op Shakhtar over. Dat zal dan wel voor een 'aanzienlijk' lager bedrag zijn dan wat Ajax nu tegoed heeft.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties