Timber wacht met smart op keuze van Dest

FinnDekker, 30-07-2020 om 18:00, 19332 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Gaat dit het derde seizoen op rij worden met een verrassing op rechtsback? Nu de voorbereiding op het nieuwe seizoen in aantocht is, ontstaan de eerste speculaties over de invulling van de opstelling. Op een paar posities lijkt de keuze voor de hand te liggen, maar op rechtsback ligt er bijvoorbeeld nog een vraagstuk. Dit heeft alles te maken met de onzekere toekomst van Sergiño Dest in Amsterdam. 

Nadat Noussair Mazraoui in 2018-2019 op rechtsback onverwachts uitgroeide tot Talent van het Jaar, was Dest vorig seizoen op diezelfde positie de revelatie van het jaar. Nog onbekend bij het grote publiek beet de toen achttienjarige zich vanaf de voorbereiding in elke buitenspeler die op zijn pad kwam vast. Nog meer verraste Dest met zijn aanvallende spel. Aan branie was absoluut geen gebrek in zijn rushes naar voren. Wars voor alles en iedereen knokte de rechtspoot zich dan ook snel in de basis van Erik ten Hag. De strijd met de met blessures kwakkelende Mazraoui werd gewonnen.

Een kleine zes maanden na zijn debuut voor Ajax in de Johan Cruijff Schaal stond Bayern München al op de stoep: de clubs zouden zich volgens insiders ongetwijfeld gaan 'vinden' in een bedrag rond de 25 miljoen euro. En Dest? Die zat naar verluidt ook al met zijn gedachten in Beieren. Kortom, de transfer leek een kwestie van tijd. Maar weer een halfjaar later lijkt zijn vertrek uit Amsterdam, mede door de coronacrisis, toch niet zo zeker. Berichtgeving over de wensen van Der Rekordmeister lopen in de media uiteen. Blijft Dest toch gewoon bij Ajax, dan zal de technische staf hoogstwaarschijnlijk ook volgend seizoen weer voor het Amerikaans-Nederlandse talent kiezen. Zijn explosieve versnelling en sterke balbehandeling maken Dest een belangrijke pion in het aanvalsspel van de Amsterdammers. 

Wat als Dest vertrekt?

Ajax lijkt op haar beurt niet pro-actief op zoek naar een nieuwe rechtsback, met het oog op een mogelijk vertrek van Dest. Wellicht zien Marc Overmars en Erik ten Hag de back-up van de back al in Amsterdam rondlopen. Wat dat betreft lijkt Mazraoui voor de hand te liggen. Op het middenveld zakte de 22-jarige voor de verdediging door het ijs, maar op rechtsback heeft Mazraoui nog een zeer verdienstelijk trackrecord. En niet alleen van twee seizoenen terug, ook afgelopen jaar haalde de verdediger zijn niveau. Bijvoorbeeld op Stamford Bridge tegen Chelsea. Voordat de boel na een uur instortte, speelde Mazraoui een dijk van een wedstrijd op zowel verdedigend als aanvallend vlak. Het tekent de veelzijdigheid van de rechtspoot, waar Ten Hag hem om waardeert. Inherent aan zijn leeftijd zitten er alleen nog af en toe slechte wedstrijden tussen. Wanneer Mazraoui de consistentie in zijn spel verbetert, kan hij nog steeds het zoveelste succesvolle exponent worden van De Toekomst.

Ajax' jeugdopleiding kent echter niet enkel succesverhalen wat betreft backs. Op linksback is het al enige tijd stil, maar ook op rechts houdt het niet altijd over. Meerdere talenten werden door de jaren heen te licht bevonden. Ajax nam in het recente verleden afscheid van onder meer Damil Dankerlui, Navajo Bakboord en Terry Lartey. Kenny Tete slaagde er wel in om Ajax 1 te halen, maar bleef ook niet lang basisklant in Amsterdam. En dan heb je nog Deyovaisio Zeefuik, die het sinds zijn vertrek uit Amsterdam zo verdienstelijk deed dat de Franse en/of Duitse subtop nu lonkt. Gaf Ajax het te snel op na een valse start?

Timber is Jong Ajax eigenlijk al ontgroeid

Meer vertrouwen dan toen in Zeefuik lijkt er nu te zijn in Jurriën Timber. De geboren Utrechter stagneerde in tegenstelling tot de bovengenoemden niet na de jeugd, net zoals Dest en Mazraoui dat niet deden. Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag bracht Timber eerst nog rustig op rechtsback, maar was al snel overtuigd: binnen de kortste keren schoof de trainer zijn pupil naar het centrum. De vraag is alleen of Timber ook bij Ajax 1 wordt gezien als centrale verdediger, waar de negentienjarige debuteerde tegen sc Heerenveen, of toch als rechtsback. Enkel zijn lengte – of eigenlijk juist het gebrek eraan – doet die vraag rijzen. Verder lijkt Timber namelijk alles in huis te hebben om te slagen in het centrum. Met zijn snelheid en gevoel voor positie compenseert de rechtspoot zijn lengte van 1,80 meter aardig, waarnaast Timber ook voetballend niet onder doet voor zijn concurrentie. Tegen de Friezen deed Timber het dan ook alleraardigst voor een debutant. 

Rechts in het centrum is het alleen dringen geblazen, terwijl de spoeling op rechtsback dunner is als Dest daadwerkelijk vertrekt. Vanuit de jeugd kan men verder (nog) weinig verwachten van Liam van Gelderen en Steven van der Sloot. De eerste tekende onlangs bij voor liefst drie jaar, maar moet eerst nog meer kilometers maken bij de beloften. Van der Sloot, daarentegen, moet nog zijn debuut maken in Jong Ajax. Intussen werd er deze zomer ook afscheid genomen van Jasper ter Heide en de gehuurde Filip Frei. Beiden waren niet toekomstig Ajax 1-materiaal, zo concludeerden de beleidsbepalers. 

Timber zal de beoogde man zijn op rechts. De verdediger lijkt Jong Ajax na een kleine anderhalf jaar al ontgroeid. Perr Schuurs en Edson Álvarez azen echter al op het plekje van de vertrokken Joël Veltman. Bovendien is er niets mis met wennen op rechtsback, net zoals bij Jong Ajax het geval was. Het centrum bewaken in de Champions League is nu nog een brug te ver. Later kan die stap alsnog gemaakt worden. Maar klaar voor een stapje hogerop is Timber zeker. Wat dat betreft zal niet alleen Dest met smart wachten op duidelijkheid. Timber wil net zo goed weten waar hij volgend seizoen aan toe is.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Liam
Timber maakte echt indruk op mij tegen Heerenveen
0 0
MankeNelis
Timber kan zo naast Blind, ik zie het probleem niet. Hij is vrij snel, bal vast, brutaal en fysiek sterk. Schuurs en Alvarez moeten maar zorgen dat ze beter zijn.
0 0
geDaante
Alvarez zou je zo snel mogelijk moeten zien te verkopen.
0 -2
Web
Alvarez moet je proberen te verkopen
Timber is in alles beter, ook nog eens een speler uit je eigen jeugd
Dus voor de rechtsback positie mocht Des vertrekken?
Mazraoui en Timber
Centrum rechts
Schuurs en Timber
2 0
vdhaas
Maak me voorlopig nog geen zorgen over de rechtsbackpositie, ook niet als Dest vertrekt.
2 0
AFCA-pride
Kotarski nog verhuren, je hebt nu Onana (nog), Steek en Scherpen. Dest zou ik bij bod van 20+ verkopen, je hebt Nous en Timber nog. Botman nog weg, moet er links centraal/linksback nog wel iets bij aangezien Nico wel vertrekt. Marin en Labyad nog zien te verhuren/verkopen, middenvelders kunnen we ook uit Jong erbij trekken. Danilo al bijna verhuurd, wellicht Hansen ook verhuren (als hij verlengd heeft). Jong zou voor hem ook goed zijn, maar of hij dat zelf ook wil? Zou nu even pas op de plaats maken met aankopen en in voorbereiding en begin seizoen kansen bieden aan jeugdspelers. Tot oktober zijn transfers mogelijk. Begin competitie zitten niet de moeilijkste wedstrijden normaal gesproken. Heb wel hard hoofd in CL dit jaar, pot 3 en een selectie die nog meer naar elkaar moet groeien (zeker als er nog sterkhouders als Nico en Onana vertrekken)
0 0
De Stift
Aanvallend ziet het er goed uit voor komend seizoen. Met Promes, Tadic en Neres kunnen we voortbouwen op vertrouwde patronen van vorige seizoen. Die drie hebben veel kwaliteit aan de bal, scorend vermogen en ook voldoende diepgang. Met Antony, Traore, Brobbey en Hansen hebben we ook geweldige talenten in aantocht. Versterkingen zijn daar in mijn ogen niet meer nodig. Zeker ook omdat Huntelaar als oude baas de boel giftig en gretig houdt.

Ook het middenveld is goed gevuld. Zeker als Van de Beek blijft ziet het er goed uit. Kudus lijkt me een geweldige aankoop, die op 10 met zijn dribbels veel kan toevoegen op termijn. Ziyech een op een vervangen is onmogelijk, maar met Kudus, Giovanni en natuurlijk Unuvar ziet er qua creatieve spelverdelers op het middenveld heel wat moois in het vat. Daarachter hoop ik dat Eiting zijn potentie waar maakt. Hij heeft de techniek, intelligentie en dieptepass om uit te groeien tot een typische Ajax-middenvelder. Qua talenten en kwaliteiten schat ik hem potentieel als een betere Schone en een mindere Frenkie. Eiting is alleen erg blessuregevoelig en mist een bepaalde dynamiek en snelheid. Gelukkig heeft Donnie dat wel en Gravenberch ook. Gravenberch kan zich ontwikkelen tot een spectaculaire middenvelder, qua talent doet hij niet onder voor jongens als De Ligt of De Jong. De vraag is of hij de drive heeft om hem naar de top te brengen. Dat gaan we komend seizoen zien. Een middenveld Eiting, Gravenberch en Van de Beek lijkt me prachtig: 100% home grown!

Met Marin, Ekkelenkamp, Lang, Labyad en Taylor is de selectie breed genoeg.

Achterin manifesteren zich de grootste zorgen. Onana zal wel vertrekken, net als Tagliafico. Veltman is al gegaan, Botman zal nog gaan. De spoeling begint dan toch dunner te worden. Een vertrek van Onana is rampzalig, want een goede vervanger is er in mijn ogen niet. Samen met Donny is hij de belangrijkste speler waar Overmars alles op alles moet zetten om te behouden. Cillessen is een reële optie, maar hij zit niet voor niets op de bank in Valencia.

Verder ziet het er op rechtsback prima uit. Dest en Mazraoui zijn aan elkaar gewaagd en Timber is een groot talent. Rechts in het hart van de verdediging zitten we op papier met Schuurs en Alvarez goed. Beiden zijn fysiek sterk en zeker Schuurs is aan de bal ook sterk. Alleen werd Alvarez met de minuut onzekerder afgelopen jaar en lijkt Schuurs te lief. Bovendien missen ze beiden de pure snelheid, die je wel nodig hebt in het spelletje van Ajax. En zeker omdat Blind, een geweldenaar overigens, dat ook niet heeft. Daarom hoop ik dat Ajax probeert Fosu-Mensah terug te halen. Die redt het net niet bij Manchester United, maar heeft wel de snelheid, de fysiek en de kwaliteiten aan de bal om in de eredivisie alsnog uit te groeien tot een topspeler. Met Blind hebben we een zekerheid achterin, maar wat doen we als hij geblesseerd raakt? Misschien toch maar Vertonghen erbij halen? Blind kan immers ook op het middenveld... En linksachter heb ik veel vertrouwen in Martinez, maar ook voor hem geldt: wat als hij geblesseerd raakt? Een goede vervanger hebben we dan niet. Ik vind Angelino een interessante speler: hij brengt veel felheid mee en met zijn voorzetten kan hij de voorwaartsen beter dan welke back dan ook voor de keeper zetten.
3 -3
Multi
Je zegt dat het vervangen van Ziyech onmogelijk is, maar je draagt vervolgens wel 3 jonge jongens aan die zijn rol over moeten gaan nemen. Waarvan Kudus niet bekend staat als iemand met een creatieve pass. Lang is iemand die dat wel meer zou kunnen.
De vraag is echter ga je nu al kunnen bouwen op Lang, Giovanni en Unuvar? En wat als zij het nog niet aankunnen. Dan ben ik bang dat je echt te beperkt bent in je creatieve passing. Dan kan je nog zo'n goede aanval hebben die de diepte ingaat, als de pass er niet komt heb je er niks aan.

Het is een aardig risico, want het is wel een must om zo'n iemand te hebben in het Ajax spel. Ik zeg niet dat Ajax per se iemand moet halen, maar ik ben benieuwd wat het publiek zegt als deze 3 jongelingen het niet direct waar kunnen maken en daarnaast wat je voor druk bij die jongens neerlegt.
0 -1
Schip
Ik denk dat Lang nog het meest ver van allen is en die kan Ajax echt niet dragen. Hoeft ook niet, hij kan 1 van de 2 aanvallende rollen op zich nemen. Die anderen moet je de tijd geven. Punt is wel dat Ajax de norm op CL heeft gezet. Ik zou de druk niet onnodig verhogen op de groep en knock out fase als bonus en niet als doel meegeven. Deze groep moet nog volledig naar elkaar toegroeien, een balans vinden en dan bepalen hoe goed of hoe matig ze uiteindelijk zijn.
0 0
Web
Lang zullen wij het nog eens over hebben
Snap echt niet wat ze hier in Lang zien?
Hoofd naar beneden, begint aan een solo, stop en speelt terug
Niet een keer, maar constant
Komt zwaar te kort voor Ajax
0 0
Multi
Ik ben het met je eens hoor, maar 1 aankoop die creatief is zou ook niet verkeerd zijn en dan kan je wel wat hogere verwachtingen hebben. Want de titel moet toch wel een minimale ambitie zijn en ik ben bang dat het anders toch lastig wordt. Iemand met een creatieve pass is gewoon een must bij Ajax.
0 0
Schip
Mee eens. Ik mis een sterke routinier op het middenveld. Als je nou drie jonge jeugdspelers hebt, die hun hele jeugd met elkaar hebben samengespeeld, kun je nog wel een jong middenveld hebben. Maar als je spelers als Kudus of Giovanni laat spelen, zal iemand moeten communiceren met ze. Dat gaat Gravenberch niet doen natuurlijk. Die heeft het moeilijk zat met zijn eigen focus.
1 0
S.Ajacied
Ik heb echt weer zin in komend seizoen. Ben benieuwd wat het ons gaat brengen. Heb er weer een goed gevoel over. Als je terugdenkt aan de periode van De Boer, wat een verademing is dit team ten opzichte van toen. Kwaliteitsverschil is enorm.
4 0
Ozymandias
Ik denk dat Jurriën een realistische kans maakt om de concurrentiestrijd met Álvarez en Schuurs te winnen.
9 -2
geDaante
Sowieso van Alvarez natuurlijk, maar dat is niet zo moeilijk.

Van Schuurs misschien op de kortere termijn ook. Mogelijk heeft Schuurs op de langere termijn wel meer potentie. Bij hem is het namelijk vooral het mentale.
0 0
fc Barcelona_ke
daar denk ik ook precies over! Alvarez heeft eerder ook vaker als rechtsback, maar z'n snelheid mist hij echt voor goede back worden. ik zou Dest toch alles doen om in Amsterdam houden, ik weet niet of Mazraoui de komende seizoen weer de oude als z'n eerst seizoen waar wij halve finale van CL, kampioen, bekerwinnaar had gewonnen!
1 -1
Minsc
Maar jij denkt ook dat Eiting, Lang en Ekkelenkamp geweldige voetballers zijn, ook nu zit je er volledig naast.
2 -2
Ozymandias
Ik heb nooit geschreven dat Eiting, Lang en Ekkelenkamp geweldige voetballers zijn. Ik heb geschreven dat ik denk dat Eiting en Lang goed genoeg voor Ajax zijn en een kans verdienen. Over Ekkelenkamp heb ik zelfs nooit geschreven dat hij een kans in de basis verdient en alleen dat hij hier op AjaxShowtime (tot ongeveer zo'n anderhalf seizoen geleden) werd onderschat. Sinds die periode dat ik dat over Ekkelenkamp schreef zijn mensen veel positiever over Ekkelenkamp geworden en nu vind ik zelfs dat een aantal leden hem juist overschatten. Persoonlijk denk ik namelijk dat Regeer hem inmiddels voorbij is gestreefd op de positie waarop hij (volgens mij) het beste tot zijn recht komt.

Trouwens, om duidelijker te zijn. Ik zou Schuurs een kans in de basis geven (zoals ik hier al zo'n jaar schrijf) maar denk dat Álvarez, Schuurs en Jurriën alle drie een realistische kans maken om de concurrentiestrijd te winnen. Het lijkt mij namelijk een open strijdt tussen die drie. Geen van hun steekt er bovenuit maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Schuurs.
0 0
Ajax27
Dat denk ik ook wel. Zeker voor de eredivisie moet dat makkelijk lukken. Ik twijfel wel over de lengte. Blind is al niet zo lang en staat er ook niet om bekend veel voorzetten te pareren. Bij iedere voorzet of corner ben je vaak deels afhankelijk van je centrale duo. Als daar 2 relatief korte jongens, dan ga je dat merken. Je zult zien dat je daardoor meer goals tegenkrijgt. Persoonlijk hou ik meer van een lang duo, of iig 1 lange CV.

Maar, het voordeel van Timber is dus wel dat ie op 2 posities goed uit de voeten kan. Strijden kerel, gewoon strijden om je plekkie.
0 -1
Libero
Veltman is ook maar 1.83 (oid), maar is wel zeer kopsterk. Met de positioneel sterke Blind werkte dat prima. Er hoeft dus niet perse een centrum met lengte te staan, maar wel dat minstens een van de twee een sterke kopper is.
0 0
Ozymandias
Waarom zou Ajax bij hoekschoppen afhankelijk zijn van het centrale duo? Er staan dan toch zo'n acht/negen andere Ajacieden in de zestien? Sowieso leveren hoekschoppen en hoge voorzetten vanaf de flanken statistisch gezien nauwelijks kansen op. Sterker nog, terwijl maar zo'n 5% van de hoekschoppen een kans oplevert (waarvan maar een klein deel ook daadwerkelijk tot doelpunt wordt omgezet) leveren zo'n 3% van de hoekschoppen een kans voor de tegenstander op.

Angst voor hoge voorzetten vanaf de flanken (inclusief hoekschoppen) is iets wat nogal ouderwets is en waarvan 'advanced analytics' hebben aangetoond dat het een nauwelijks een rol speelt in het winnen/verliezen van wedstrijden in het moderne voetbal. Hoofdtrainers als Guardiola en Klopp dragen hun spelers dan ook op om lage voorzetten te hanteren aangezien de kans dat daar een kans uit ontstaat (zelfs als een team een geweldige kopper in de spits heeft staan) vele malen hoger blijkt te zijn.

Natuurlijk is het een mooi extra'tje als de centrale verdedigers goede koppers zijn maar als Ajax moet kiezen tussen een centrale verdediger die goed is over de grond en matig is in de lucht en een centrale verdediger die redelijk is over de grond en goed is in de lucht moeten ze altijd voor de eerste van die twee opties gaan. Alleen als de twee opties over de grond (zowel verdedigend als opbouwend) ongeveer van hetzelfde niveau zijn moet er naar de kopkwaliteiten worden gekeken als beslissende factor.
1 -2
Ajax27
Mwa.. heb je deels een punt. Maat ik keek toch met een veel zekerder gevoel naar onze verdediging wanneer er minimaal 1 (kop)sterke lange verdediger staat in ons centrum. Rijkaard, Stam, Vertonghen, Sanchez, De Ligt... natuurlijk staat kwaliteit voorop, maar het postuur, de uitstraling... ja dat doet zeker wat met een aanvaller.
0 0
AlexIbarra
Als je heel kwetsbaar bent in de lucht (of op snelheid) levert dat toch mogelijkheden op voor de tegenstander om je te pakken. Zoals Dijks en Schuurs laten zien is lengte trouwens niet het enige dat telt.

Het langjarig gemiddelde van hoge ballen of corners bekijken is niet zo relevant omdat de meeste ploegen juist wel een wegkoppert (of meerdere) achterin hebben staan. Ben het wel eens met je punt, ik heb liever Blind dan Beugelsdijk, maar lengte / snelheid / kracht / ervaring zijn gewoon pluspunten naast het voetballende deel.

Een jaar of 5 geleden speelden we tegen Rostov en waren we zo verschrikkelijk kwetsbaar door de lucht, echt triest. De ene kopgoal na de andere en als ze hem er niet inkopten, stonden we er totaal uit positie naar te kijken.
Uitgeschakeld door abc-voetbal uit 1954.

Je moet jezelf wel een beetje wapenen tegen ploegen die wel een lange / sterke spits hebben en een paar jongens met een voorzet.
Maar met Schuurs / Alvarez hebben we al wat lengte en duelkracht op RCV rondlopen dus Timber vult dat mooi aan.
1 0
Lazell
In het algemeen is het centrale duo lang. Die statistiek kun je dus niet 1-op-1 plaatsen op een kleine Ajax defensie. Het kanspercentage zal hoger liggen en het succespercentage ook. Het is een kwetsbaarheid van Ajax en tegenstanders zullen het uit gaan buiten.

Het is lastig om er cijfers op te plakken, maar ik gok dat het een stuk of 5-10 tegengoals per seizoen gaat schelen. En je verliest een stuk of 5-10 goals omdat je nooit scoort uit corners. Met slechte timing kan dat heel slecht uit gaan pakken. Denk er bijvoorbeeld aan als De Ligt niet die goal had gemaakt tegen Juve en Ronaldo tegenover Timber/Blind kwam te staan bij corners. Dan vlieg je er gewoon uit.

Een CV moet lengte hebben.
0 0
Ozymandias
Zelfs als het iets hoger zou komen te liggen is de kans dat er uit hoge voorzetten wordt gescoord nog steeds laag in vergelijking met andere speelsituaties. Eén van de beste centrale verdedigingsduo's die Ajax ooit heeft gehad bestond uit Blind (1,76 meter) en De Boer (1,80 meter) en sinds de mid jaren '90 zijn aanvallers heus niet veel langer geworden.
0 0
insectenverdelg
Vind hem een geweldig talen, blijf er alleen bij dat hij en Blind teveel hetzelfde zijn en elkaar te weinig aanvullen. Dat houdt in dat als een speler zoals Luuk de Jong regen over je staat, je een serieus probleem hebt in de 1 op 1 duels achterin. Dat zag je vorig jaar ook al met Blind en Dessers. Dat is mijn enige bezwaartegen Timber op die positie.
0 0
Ozymandias
Ik denk dat Jurriën door zijn lage zwaartepunt en felheid de meeste fysieke duels van een type Luuk de Jong zou winnen. Alleen qua kopduels zouden Blind en Jurriën moeite met Luuk hebben maar als ze een hoge lijn hanteren kunnen ze Luuk dat soort kopduels laten winnen en zich instellen op het winnen van de tweede bal. Ze hoeven er dan alleen voor te zorgen dat ze hem uit balans brengen tijdens het kopduel zodat hij niet de kans krijgt om goed gericht te koppen.
2 -2
Sanalologo
Hier ga je uit van een doorkopbal van Luuk. Laat een Luuk nou net een hoop goals met het hoofd scoren.
0 0
Ozymandias
Luuk heeft in zijn loopbaan tot de zomer van 2019 (de statistieken van het laatste jaar kan in niet vinden) gemiddeld elke 555 minuten één doelpunt met het hoofd gemaakt. Natuurlijk is het prettig als je een goede kopper tegenover hem kan zetten maar het is veel belangrijker dat de vedediging van Ajax hoog op het veld kan verdedigen en de verdedigers individueel goed zijn in één op één duels over de grond.
1 -2
PeterVKV
Schuurs gaat het dit seizoen maken denk ik. Heeft lengte, mooie pass, kan goed indribbelen, sterk schot, voldoende snelheid, is intelligent en kan uitgroeien tot een leider. Timber is verdedigend zoveel sterker dan Dest dat ik hem een goede kans geef op rechtsback.
6 -2
Ozymandias
Jurriën komt qua voetballend vermogen te kort om als rechtsback een waarde te hebben. Het moderne voetbal is de tijd dat centrale verdedigers als backs hun waarde kunnen hebben al lang en breed voorbij. Het zijn voornamelijk middenvelders en buitenspelers die omgetraind kunnen worden tot waardevolle backs. Zeker bij een ploeg die het moet hebben van goed opbouwspel (als Ajax) horen centrale verdedigers niet als backs te worden gebruikt. Daarbij heeft Ajax met Mazraoui en Dest twee basiswaardige rechtsbacks die veel meer aan het opbouwspel en aanvalspel van Ajax toevoegen dan Jurriën zou doen.
2 -2
PeterVKV
Ja, maar die zijn verdedigend vaak zo slap dat ik tegen sterke tegenstanders zoals in de CL zomaar voor Timber zou kiezen. En dat Quinten een zoveel betere voetballer dan Jurrien zou zijn geloof ik ook niet. Jurrien heb ik vaak een enorme versnelling zien maken aan de bal....
0 0
Ozymandias
Juist tegen sterke tegenstanders moet Ajax opbouwend zo goed mogelijk zijn om zo goed mogelijk onder de druk van een tegenstander uit te kunnen spelen. Met Jurriën als rechtsback zou een tegenstander te makkelijk de opbouw aan die kant van het veld kunnen ontregelen.
0 0
Westerpark1982
Denk dat Quinten meer een rechtsback is. Hij is toch iets makkelijker aan de bal doordat hij veel op het middenveld gespeeld heeft. Ik zou hem echt een jaar lang op back zetten in jong Ajax. Kan hij daarna naar ajax 1 op die postitie.
2 0
MK77
en ook veel in de aanval bij Jong
0 0
Bapinho
"Rechts in het centrum is het alleen dringen geblazen, terwijl de spoeling op rechtsback dunner is."
Ligt het aan mij of is dat juist andersom? Dest en Mazraoui zitten voorlopig gewoon nog bij Ajax waardoor we 2 aardige rechtsbacks hebben terwijl nu juist de RCV positie totaal open ligt na het vertrek van Veltman en ten Hag volgensmij momenteel nog niet echt overtuigd is van Schuurs of Alvarez
6 -2
Libero
Je citeert slechts het eerste deel van die zin, in het tweede deel staat toch echt " als Dest daadwerkelijk vertrekt".
0 0
Jayq
Eens. Puur kwantitatief is de spoeling even dik. 2 rechtsbacks, 2 RCV's.

Kwalitatief is de rechtsback natuurlijk sterker bezet met de laatste 2 'Talent van het Jaar'.
Het is ook niet dat Schuurs (1999) en Alvarez (1997) ouder en/of meer ervaren zijn dan Dest (2000) en Mazraoui (1997)
0 0
Adam24
Ik denk dat Timber aan het eind van het seizoen basis staat rechts centraal.
1 0
Schip
Timber hoeft nergens op te wachten, hij is al een serieuze concurrent voor zowel de rechter centrale verdediger als de rechtsback. Hij moet gewoon goed blijven trainen en dan gaat TH anderen voor hem passeren. Die speeltijd komt er wel.
1 0
MK77
Zou Quinten niet ook een optie zijn op RB?
Van oorsprong ook verdediger en aanvallend veel verder dan zijn broer. Beetje zelfde traject als Nous
0 0