'Ajax licht altijd eerst club in over interesse speler'

BartVeenstra, 03-07-2019 om 12:40, 21493 views, Ajax.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouaali heeft aangegeven dat jeugdspelers van andere clubs nog altijd van harte welkom zijn bij Ajax, maar de Amsterdamse club zal door het 'herenakkoord' geen enorm pro-actieve houding meer hanteren. 'Het is een hot item in de media', zegt Ouaali op Ajax.nl.

Het herenakkoord is ontstaan om het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau te kunnen tillen. Hierbij is de belangrijkste afspraak dat Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Vitesse en FC Utrecht zich onthouden van een actieve benadering van jeugdspelers bij andere clubs. Ouaali geeft aan dat het juist vaak begint met de interesse van een speler in een overstap. 'Als spelers zelf denken dat ze bij Ajax beter kunnen worden en de overstap willen maken, dan zijn ze van harte welkom. Maar Ajax licht altijd eerst de club in over de interesse van de speler, praat erover en gaat pas daarna de onderhandeling aan. De andere club krijgt op deze manier altijd de kans om de speler te behouden.'

Mocht het toch van een overstap komen, is de afspraak dat de overnemende club een significant hogere opleidingsvergoeding betaalt. Ajax haalde onlangs Steven van der Sloot op bij Feyenoord, terwijl Rio Hillen en Kian Fitz-Jim werden overgenomen van AZ. Hierop kwam veel kritiek, al vindt Ouaali die kritiek onterecht. 'Onze rol wordt overdreven, zo extreem is die niet. Wat critici vergeten is dat het uitgangspunt van deze afspraak niet is dat we geen spelers mógen overnemen. Het idee was ervoor te zorgen dat alle clubs gemotiveerd blijven om te blijven investeren in hun jeugdopleiding. En dat de meest talentvolle spelers zich in de beste omgeving kunnen ontwikkelen.'

Andersom vertrekken er ook geregeld jeugdspelers van Ajax naar clubs uit het buitenland. Zo vertrok Ki-Jana Hoever vorig seizoen naar Liverpool, terwijl Dillon Hoogewerf nu vertrekt naar Manchester United. 'Natuurlijk hadden we Dillon graag behouden, we zijn ook bereid ver te gaan om talenten aan ons te binden. Maar als blijkt dat de speler toch een andere keuze maakt, dan geven we elkaar een hand en wensen we elkaar veel succes. Onze taak als jeugdopleiding is om te kijken wat Ajax in de toekomst beter kan doen om spelers binnen te houden. Wat ik al aangaf: het is een gevolg van de voetbalpiramide. Wij raken spelers ook kwijt. Wij klagen daar niet over, want het hoort erbij. Het maakt ons zelfs trots als hij via deze andere weg slaagt.'

Denk jij dat de Oranje Leeuwinnen in het eerste kwartier scoren tegen Zweden? Zet in en krijg 5,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Dit werkt voor het Nederlands voetbal alleen als de jeugdopleidingen van de andere BVO's ook echt kwalitatief goed zijn. En dat betekent dat je als jeugdspeler daar een reële kans moet hebben om het eerste te halen. Zonder dat perspectief willen jeugdspelers juist graag weg. Bij de andere clubs, met name Vitesse is de selectie toch eerder een vreemdelingenlegioen dan een team van de club. Ik weet het, het is een beetje kip-ei, maar dan moet de KNVB ook de 2e stap nemen en ook iets verzinnen dat eigen jeugd binnen de selectie aangemoedigd wordt. Doorbreken is immers de laatste (en belangrijkste stap) van de opleiding.
0 0
3*stars*3
Ach wat een schande dat spelers van club a, naar b overstappen.
Het blijft wel akelig stil rond de overstappend van Fey naar PSV en ook bij Az heeft PSV wat weg gehaald.
Fey benaderde spelers van 9 jaar bij Sparta.
Sterker nog, de 2 grootste Fey talenten van de afgelopen 20 jaar, werden weggehaald bij Sparta en Excelsior (Wijnaldum/RVP).
0 0
niquedegraaff
Sorry hoor, maar toen de eredivisie in de top 5 stond van beste competities in de wereld, was het juist normaal. Juist door eenheidsworst beleid is de eredivisie afgegleden. Nu willen ze dat dus nog verder doorvoeren.
0 0
louis60
Rodri van Atletico naar City voor 70 miljoen. Hebben ze extra cash voor Neres en Donny of Zyech.
0 0
3*stars*3
Laat ze met hun cash maar ergens anders shoppen.
Hoop dat alle 3 blijven en er is al genoeg cash binnen met de transfers en volgens mij moet UEFA die CL miljoenen ook nog storten.
0 0
MeneerJ
Maar hebben ook meteen João Félix voor 126 miljoen overgenomen.
0 0
FissaDeGekste
Krijgen nog 100mil voor Griezmann
0 0
Ansjo
Ja maar welke speler klopt nu aan bij Ajax en vraagt "hallo mag ik bij jullie komen spelen?"?

Zo'n speler moet toch eerst weten of Ajax hem goed genoeg vindt? Anders kunnen er wel duizenden spelertjes aan gaan kloppen.

Ik vind dat de grootste talenten bij Ajax moeten spelen hoor. Die andere clubs interesseren mij echt geen ene zier met hun achterlijke Ajax haat. Als heel Nederland "helemaal niets in Amsterdam" zingt als wij geen kampioen zijn geworden waarom zouden wij dan ook maar iets aan moeten trekken van die andere clubs. Laat ze lekker doodvallen. Gewoon proberen de grootste talenten halen zo goed als het kan gratis. Uit Jong Ajax en O19 vallen er genoeg spelers weer af die met een betere opleiding bij een andere club kunnen gaan voetballen.
2 0
mgtow
Eens. Daarbij krijgen we dit herenakkoord ook gewoon in onze mik gedouwd. No way dat Ajax het hier mee eens was.
0 0
FollowAjax1
Wat dacht je van onze vriend Suk?
0 0
Puurvoetbal
Sure, wij van wc eend
0 -4
Rhythim
'Nuff Said....
1 -1
Sommelier
leuk.....
0 0
Ajax#1900
Ga je nou bij ieder grapje zo'n commentaar plaatsen? Wat triest.
0 -1
VIPete
Als een speler van Vitesse of Utrecht naar Ajax kan en wilt dan moet dat gewoon kunnen. Het herenaccoord is vooral ik het nadeel van Ajax, de club die voor jeugdspelers het aantrekkelijkst is. Buitenlandse club zullen nogsteeds spelers van Ajax en andere clubs benaderen, dus uiteindelijk wordt je er niet beter op...
0 0
pizzapunt
Well Said, Ouaali.
2 -2
Bullmajor
Beetje een verhaal van de kip en het ei. Als je kunt/durft te investeren in de jeugdopleiding, en de spelrs een bepaald toekomstperspectief biedt, zullen er meer spelers willen blijven. Dit geldt voor alle clubs. Nu lijkt het perspectief in Alkmaar om het eerste te halen best groot, maar bij Feyenoord niet. Als daar niets veranderd, gaan alle talenten gewoon weg, als het perspectief er niet is.
2 0
Redrum
Van alle clubs die meedoen aan het 'herenakkoord' is Ajax volgens mij de enige club die zich als een heer gedraagt. Ze janken niet over andere clubs en zijn open en eerlijk over hun eigen doen en laten. Ajax is de grootste club van Nederland en gedraagt zich ook zo. Ook Ajax raakt al jarenlang grote talenten kwijt aan het buitenland, maar daar klagen ze niet over. Ajax heeft in het verleden absoluut dingen gedaan die niet chique zijn, maar de laatste jaren kan je ze eigenlijk niets verwijten. Dat spelers zelf naar Ajax willen lijkt me niet meer dan logisch. Dat supporters en medewerkers van andere clubs dat niet leuk vonden begrijp ik, maar er zijn wel meer dingen niet leuk in het leven. Het heeft alleen weinig zin om daar als een kleine bitch over te gaan lopen janken.
6 0